• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Kenneth Jensen

- Kasper Hjulmand ser hærget ud

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Forfatter og journalist Joakim Jakobsen mener, at det danske fodboldlandshold havde været bedre tjent med en ny landstræner efter fadæsen i Qatar. For selv om det skulle blive til en slutrundedeltagelse i Tyskland, kommer det danske landshold til at fejle. Der skete ifølge Joakim Jakobsen uoprettelig skade på Hjulmands virke i løbet af VM i Qatar.

Af Kenneth Jensen

Han er en af de bedste i Danmark, når det kommer til at ophæve en fodbolddebat, male med den brede pensel og sætte ting i perspektiv, og det er også noget af det første, han gør, da snakken falder på, hvad der er galt med den danske herrelandshold.

For han har mange meninger og holdninger, og de holdninger, som ikke mange delte for snart et år siden, er der flere og flere, der nu enige i.

Joakim Jakobsen er forfatter og journalist, og han peger på, at Danmark skulle have sagt farvel til Kasper Hjulmand efter VM.


Joakim Jakobsen. Foto: Weekendavisen

- Nu er jeg 60 år og har meget livserfaring, og jeg talte med en kollega forleden om det, der skete i sommeren 2021 (Danmark nåede EM-semifinalen, red.). 

- Det var en ungdomskærlighed. Alt er varmt, blødt, løfterigt og opslusende. Man kan ikke tage fejl hos hinanden. Der er en smuk umodenhed i den kærlighed, der opstod den sommer, og det var vidunderligt at opleve.

- Men så kom Qatar, og det her unge par, der var opslugt i lykke, tog på deres rejse til Peru eller Bali. Der skete noget, og der er pludseligt problemer. Der reageres på en måde, som den anden ikke havde forventet. Det er noget, de slår sig på, når de kommer hjem. Søde forældre må sige, at livet går videre, og at det ikke skulle være de her to alligevel.

- Der er ikke nogen, der har holdt Hjulmand om skulderen - dér burde kompetente folk i DBU have sagt, at det ikke skulle være mere. Jeg synes faktisk ikke, det var så svært at se, hvad der skete, siger Joakim Jakobsen til Tipsbladet.

Jakobsen skrev i løbet af VM-slutrunden med Asker Hedegaard Boye om alt det, der skete under VM. Her holdt ingen af de to igen i forhold til den kritik, de førte af landsholdet med Hjulmand i spidsen.

Landsholdet spillede uafgjort mod Tunesien, tabte til Frankrig og endte med at tabe til Australien i den sidste kampe. Holdet røg - undskyld udtrykket - ud på røv og albuer af gruppespillet ved VM.

Alligevel var DBU klar til at tage en ny tur med Kasper Hjulmand, og i sommer kom tilmed en lidt overraskende melding om, at man havde forlænget samarbejdet med træneren, hvis oprindelige aftale stod til udløb efter den EM-slutrunde i Tyskland næste år, som Danmark i de kommende to kampe skal forsøge at kvalificere sig til.

- Der var nogen, der skulle have grebet ind. Fodbolddirektøren (Peter Møller, red.) sagde noget i stil med "rolig nu, det er bare tre kampe" efter katastrofen i Qatar, og det blev sagt med en despekt for det danske fodboldpublikum, der rejser fra Hjørring til Parken og behandler landskampene som helligdom. 

- Det korrekte havde været til Hjulmand at sige, at "vi trækker dig tilbage i organisationen - det er fabelagtigt, hvad du har trukket af linjer i forhold til landsholdsarbejdet". 

- Det er lidt, som når man tænker, at nogen bliver redaktør, og at det er et match made in heaven. Så kommer der en dårlig sag, og der er reageret dårligt på den. Så er der brug for at rense ud, men det skete ikke på landsholdet. 

- Tunesien, Australien, Kasakhhstan, San Marino. Specielt de tre sidste er vel siden Sepp Pionteks startede som landstræner nogle af de fem-seks dårligste landskampe af et dansk landshold, siger Joakim Jakobsen.


Foto: Getty Images

Synes du, DBU har en arrogant tilgang?

- Ja, det synes jeg desværre, vi ser eksempler på. Et tydeligt eksempel er Peter Møllers omtale af de her katastrofale kampe - han bagataliserer dem som bare tre fodboldkampe i november.

- Kig lige på, hvordan folk går op i det - det skal du være meget, meget ydmyg over for, og det valgte han ikke at være. Noget kunne tyde på, at det er et holdningsproblem - at man ikke forstår sit eget problem, siger Joakim Jakobsen.

Jakobsen har i øvrigt sin fodboldhistorie i orden. I 2008 udgav han en anmelderost sportsbog "Tynd luft - Danmark ved VM i Mexico 1986", hvor han genfortæller historien om Danmarks højt elskede landshold, og hvad det skabte af stemning og glæde i nationen.

Ifølge ham er det tydeligt, at der er sket uoprettelig skade mellem landsholdstruppen og Kasper Hjulmand, og at sidstnævnte i øvrigt lider under det.

- Jeg synes, jeg er bestyrket i den rent menneskelige betragtning, at det nogle gange går galt. Det er ærgerligt, at den her dygtige mand nu ser så hærget ud og ligner en, der ikke kan lide det, der foregår, og det ser ikke sådan ud, når han siger "at vi glæder os helt vildt". 

- Højbjerg, der normalt er så kropslig, ser stiv og kontoragtig ud. Han ligner en af os, der sidder stille på en pind og skriver. Rent psykologisk og menneskeligt ser det forkert ud, siger Joakim Jakobsen, der dog har svært ved at se et landstrænerskifte komme på tale, hvis Danmark kvalificerer sig til EM:

- De bliver jo så nødt til at holde fast, selv om de bare trækker pinen ud med det her. Det er ærgerligt. Hjulmand har været en god mand for dansk fodbold, men han ender med at stå med nogle rædderlige meritter, siger Joakim Jakobsen.

Står det til forfatteren, skal DBU tænke ud af boksen, når det på et tidspunkt kommer til at finde en afløser for Kasper Hjulmand. Man skal have sparket noget energi ind i holdet.

- Når jeg efter landskampene ser kommentatorerne stå og snakke, står David Nielsen og siger tingene råt for usødet. Der er smæk for skillingen, alvor og humør. Det er sådan en type, der kan sparke hul på det. På kort tid vil han kunne skabe et udtryk. Hjulmand taler om en proces, men det går jo den forkerte vej.

Er det David Nielsen, du ville pege på?

- Sådan en type kan jeg se for mig. Jeg har nævnt det for andre, og de bliver helt vilde, når jeg siger David Nielsen. Det handler om at få et udtryk og energi i holdet.

Danmark møder fredag Slovenien i Parken i EM-kvalifikationen, inden der på mandag venter en udekamp mod Nordirland. Det danske hold kvalificerer sig til slutrunden med tre point i de sidste to kampe - eller hvis Kasakstan ikke får maksimumpoint i de sidste to.