• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Kenneth Jensen

Optakt: Danmark - Schweiz

Foto: Getty Images

Der venter en yderst vigtig kamp, når Danmark får besøg af Schweiz i EM-kvalifikationen. Og det bliver ikke noget nemt opgør for Åge Hareides mandskab.

Af Kenneth Jensen

Kampfakta:
Kampstart: Lørdag klokken 18.00
Spillested: Telia Parken, København
Dommer: Aleksei Kulbakov, Hviderusland
På TV: Kanal 5
Hashtag: #dansch #landsholdet

Holdnyt:
Danmark:
Det danske landshold formåede blot at få fire point ud af udekampene mod Gibraltar og Georgien, og selv om det ikke er en katastrofe, stiller det Danmark i en situation, hvor man så absolut ikke har råd til at tabe kampen til Schweiz. At foretrække er en sejr, fordi man så selv kan afgøre egen skæbne, mens uafgjort måske også kan ende med at være nok i det lange løb.

De to øverste i gruppen kommer med til EM, og lige nu er det et ræs mellem Irland, Danmark og Schweiz, hvor alle hold mangler at mødes en gang indbyrdes. Da Danmarks kamp mod Irland er på udebane, er det en rigtig god idé ikke at være i en situation til sidst, hvor kun tre point er nok.

Derfor skal man ud og angribe Schweiz, og landstræner Åge Hareide har da også allerede gjort det klart, at det bliver et aggressivt dansk hold, han sætter på banen, ligesom meldingen lyder, at man vil spille som mod Polen, hvor det var det direkte spil via luften, der sikrede en dansk 4-0 sejr.

Hareide melder om friske ben hele vejen rundt, og med tanke på, at han ønsker et luftangreb mod Schweiz, er det nærliggende at få den tanke, at holdet kommer til at spille med både Andreas Cornelius og Yussuf Poulsen fra start, og så er spørgsmålet, om man tager endnu en angriber ind og sætter de to andre på kanten. Cornelius havde i hvert fald stor succes på højrekanten i den Polen-kamp, Åge Hareide tidligere har henvist til.

Der er ingen karantæner eller skader at rapportere om i den danske lejr, så Åge Hareide har frit valg på alle hylder.

Schweiz:
Mens Danmark har frit valg på alle hylder, er Schweiz' landstræner uden landets måske største profil i form af kantspiller Xherdan Shaqiri. Liverpool-spilleren er skadet og ude af opgøret, men Petkovic kan glæde sig over, at Shaqiri på den lange bane har meldt sig under fanerne, selv om der har været lidt ballade i kulissen, fordi Shaqiri angiveligt var sur over ikke at være blevet udnævnt til anfører.

Anfører for Schweiz er Arsenals midtbanespiller Granit Xhaka, og han er en af de spillere, der skal være med til at stoppe Danmark i Parken. Schweiz kan godt leve med et point, da man så stadig bare er et enkelt efter Danmark i gruppen, og Schweiz har spillet en kamp færre end Danmark.

Læs også:Superliga-profiler kan skrive landsholdshistorie: Bliver husket resten af livet

Schweiz har masser af rutine med til opgøret mod Danmark, og det er efterhånden en nation, der har spillere på mange store adresser. Mange af de schweiziske spillere holder til i klubber i Tyskland, så der er kvalitet på holdet.

Holdet har indtil videre slået Georgien ude og Gibraltar hjemme, mens det har spillet uafgjort i Irland og uafgjort hjemme mod Danmark i den skøre 3-3 kamp, hvor Danmark med 10 minutter igen af opgøret var bagud 0-3.

Da Danmark mødte Schweiz senest, stillede schweizerne i en 4-3-3 - blandt andet fordi Fabian Schär var ukampdygtig - men siden har man spillet en variant med tre centrale forsvarsspillere. Det kan man meget vel komme til at se igen fra Schweiz' side.

Karantæne:
Danmark: Ingen
Schweiz: Ingen

Bud på startopstillinger:
Danmark (4-3-3): Schmeichel - Dalsgaard, Kjær, Christensen, Stryger Larsen - Højbjerg, Delaney, Eriksen - Poulsen, Cornelius, Braithwaite

Schweiz (3-4-2-1): Sommer - Elvedi, Akanji, Schär - Mbabu, Zakaria, Xhaka, Rodriguez - Embolo, Freuler - Seferovic

Profilen:
Breel Embolo scorer ikke mange mål på det schweiziske landshold, men et af de fire mål, han har scoret for landsholdet, kom i den vilde 3-3 kamp mod Danmark. Han er en farlig spiller, Embolo, for selv om han ikke selv hakker mange bolde i kassen, er han utrolig hurtig. Han kommer til at true det danske forsvar og rummet bag forsvaret, så ham skal der styr på, hvis det skal ende med dansk succes, For han er også med til at gøre medspillerne bedre.

Vidste du, at..:
Danmark og Schweiz har mødtes 13 gange i historien, og det danske hold har vundet fire af de kampe, Schweiz tre, mens seks af kampene er endt uafgjort. Skulle det ende med endnu en uafgjort, vil det være udeholdet Schweiz, der er klart bedst tjent med det denne gang.

Læs også:Efter lang pause: OB-spiller udtaget til Ugandas landshold

Dom:
Det tegner til at blive en intens kamp, hvor Danmark skal frem og angribe og søge sejren. Men det bliver ikke nemt, for Danmark var i store dele af kampen i Schweiz næstbedst, indtil der blev sat en stor og vild slutspurt ind, og 0-3 blev til 3-3.

Denne gang har man indtrykket, at Hareides mandskab kommer med et stort tryk i luften, og det bliver interessant at se, om Schweiz kan stå imod. De har på papiret spillerne til det med stærke centerbacks som Fabian Schär, Manuel Akanji og Nico Elvedi. Hvis landet spiller med tre centrale forsvarer, er det ikke sikkert, at mission "overfald Schweiz i luftspillet" lykkes. Holdet har de senere år vist sig at være et mandskab, der er god til at forsvare via en kompakt opstilling. 

Og så bliver det interessant at se, om danskerne kan komme med andet.

På papiret tegner det til at blive et tæt opgør, og udeholdet kommer til at være hæmmet af, at Liverpool-stjernen Xherdan Shaqiri er ude med en skade. Vi tror på, at det ender i en pointdeler mellem to hold, der må vente til november med at få afgjort, hvem der skal til EM. 1-1 i Parken.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

Læs også:Gytkjær stortrives i Polen: I Danmark er der ramaskrig over en knaldperle

Læs også:Hareide har slagplanen klar: Kun i tvivl om én plads mod Schweiz

Læs også:Seks operationer og stort vægttab: Det går fremad for Åge Hareide

Læs også:Karantæner - hvem er ude?

Læs også:Fjendetjek: Dygtig schweizisk stopper kan gøre ondt på Danmark