163169

Er Manchester blevet lukket land for danskere?

Kasper Schmeichel og Anders Lindegaard er de seneste danskere, der har optrådt for en af de to store Manchester-klubber, og den store konkurrence om pladserne og Brexit gør det ikke nemmere, selvom klubberne holder tæt øje med Danmark og Skandinavien.



Artiklen er fra Tipsbladets printudgave fredag den 4. marts

Brentford sagde i sidste weekend velkommen til Christian Eriksen som den niende nuværende dansker i klubbens førsteholdstrup.

I Christian Eriksens eksklub Tottenham Hotspur spiller Pierre-Emile Højbjerg, Andreas Christensen er i hvert i tre måneder endnu Chelsea-spiller, og i Leicester spiller Kasper Schmeichel, Jannik Vestergaard og den unge keeper Daniel Iversen, der lige nu er lejet til Preston i næstbedste række.

Også i Norwich, Crystal Palace og på ungdomsniveau finder vi danskere, ja ud over englændere er det faktisk kun Frankrig, Brasilien, Spanien, Portugal og naboen i Storbritannien Skotland, der har flere spillere i den bedste række i England.

Én dansker på ti år
Når Manchester City og Manchester United sent søndag eftermiddag mødes på førstnævntes hjemmebane i Citys forsvar af førstepladsen og Uniteds jagt på en Top 4-plads, er der til gengæld ingen danskere hverken på banen eller i trupperne, og det har der faktisk ikke været siden 2015, hvor Anders Lindegaard efter flere år som udlejet endegyldigt sagde farvel til klubben.

GettyImages-118995048

Seneste City-dansker er Kasper Schmeichel, der fik otte Premier League-kampe og en enkelt kamp i Europa League mod Racing Santander, før han i 2009 tog til Notts County, og det ser ikke helt tilfældigt ud, når vi ser på listerne over spillerkøb i Manchester i de seneste årtier.

Manchester United har hentet fire skandinaver i 2010'erne, danske Lindegaard samt superstjernen Zlatan Ibrahimovic, Victor Lindelöf i Benfica til José Mourinho og unge Anthony Elanga, søn af den tidligere Brøndby-spiller Joseph Elanga, i Malmö, men man er slet ikke i nærheden af 90'ernes og 00'ernes tilstedeværelse af danskere, nordmænd og svenskere.

Der er slet ikke kommet skandinaver til Manchester City, siden man i månederne omkring Abu Dhabis køb af klubben i august 2008 hentede Omar Elabdellaoui og Eirik Johansen til ungdomsafdelingen, uden de to blev en faktor på førsteholdet.

Og det ser ikke ud til, at klub-konglomeratet i Manchester City har tænkt sig at ændre på det, i hvert fald ikke i klubben i Premier League, mens der har været skandinaver forbi samarbejdsklubberne i New York og Melbourne.

Holder øje i hele verden
Det er nu ikke fordi, klubberne aktivt fravælger danskere.

Siden 2016 har Tommy Møller Nielsen været ansat i Manchester Uniteds scoutingafdeling som First Team Scout, hvor han holder øje med førsteholdsspillere i Skandinavien.

”Førhen var spillere fra Skandinavien nemme at få til klubben, fordi alle unge danskere, svenskere og nordmænd taler engelsk, forstår kulturen og dermed er nemme at integrere. Det blev set som nemmere end at hente spillere fra eksempelvis Sydeuropa eller Sydamerika, og der var mange skandinaver, der havde succes,” siger Tommy Møller Nielsen til Tipsbladet.

”Der har fodboldverdenen virkelig ændret sig, både i vores klub og mange andre steder, både i store klubber som vores men også i niveauerne under i Europa. Det er virkelig vildt at se, hvor professionelt et apparat, vi har i dag i Manchester United til at tage mod spillere, både på akademiet og på førsteholdet. De skal kun koncentrere sig om at spille fodbold, de behøver ikke bekymre sig om, hvorvidt familien kan klare hverdagen, og om tingene fungerer. De skal kun tænke på fodbold.”

”Det betyder, at vi i dag kun tænker på, om en potentiel spiller kan styrke holdet, og ikke så meget på, om han kulturelt passer ind. Der er fodbold virkelig blevet internationalt, som man kan se i hele Premier League. Og det gør også, at vi ser på spillere fra hele verden,” siger Tommy Møller Nielsen.

Mikkel Bischoff, fodboldkommentator på Discovery, var på kontrakt i Manchester City fra 2002 til 2006, og han ser en væsentligt forandret virkelighed for både United og for eksklubben, der blev købt af Abu Dhabi i 2008 og i dag er juvelen i et massivt klubsamarbejde med op mod to håndfulde klubber på globalt plan fra New York i vest til Kina og Australien mod øst.

”Jeg ved, at Manchester United havde kig på Kamaldeen Sulemana i FC Nordsjælland, så det er ikke fordi, at de store klubber ikke kigger i Danmark og Skandinavien,” siger Mikkel Bischoff.

”Kamaldeen er vel det største talent, der har spillet i Superligaen i 10 år, og det kræver et talent af den størrelse, før klubber som Manchester United overhovedet kigger.”

”Hvor det tidligere handlede om kontakter til tidligere spillere og agenter, og at det var nemt at hente spillere over fra Danmark og Skandinavien, har man i dag nærmest lige så godt styr på en spiller i næstbedste række i Sydamerika, som man har på spillere i Danmark eller Belgien,” siger Mikkel Bischoff.

GettyImages-118995048

Brexit
At Storbritannien har forladt EU gør det bestemt heller ikke lettere at tage fra eksempelvis Superligaen til Premier League.

Mens der var fri adgang for danskere indtil 1. januar 2021, skal alle spillere nu kvalificere sig til et såkaldt Governing Body Endorsement, en art arbejdstilladelse, som man får ved at have point nok efter et sindrigt system skruet sammen af de britiske myndigheder, fodboldforbundet FA og klubberne og ligaerne i Storbritannien.

Man skal have 15 point, og mens det er relativt nemt at opnå for en dansk eller svensk A-landsholdsspiller, er det temmelig besværligt for en spiller for Superligaen, mens det bogstavelig er umuligt for en ungdomsspiller, da man i dag skal være fyldt 18 år for at rykke til England fra udlandet.

Spillere fra de øvrige topligaer i Europa har relativt nemt ved at komme til Premier League, men fra Superligaen er det temmelig svært eller noget nær umuligt, hvis man ikke er landsholdsspiller eller har haft pæn succes med sin Superliga-klub i Europa-turneringerne i tiden op til en transfer.

Kendere vil måske huske, at Silkeborg IF og West Ham i al hast i december 2020 fik handlet Frederik Alves Ibsen til Premier League-klubben umiddelbart før deadlinen for de nye regler ved årsskiftet, også selvom Alves Ibsen ikke kunne spille før januar.

GettyImages-118995048

FC Midtjylland kunne sende Frank Onyeka til Brentford i sommeren 2021, fordi han havde spillet Champions League, men uden landsholdsfodbold og/eller europæisk fodbold i benene kan man ikke komme fra Danmark til England, og det er faktisk sværere for spillere fra Norge og Sverige, da deres ligaer er vurderet af briterne til at være ét niveau under Superligaen, ligesom landsholdene også er rangeret lavere på FIFA-ranglisten end Danmarks og dermed kaster færre point af sig.

Tårnhøje krav
Der dukker stadig gode spillere op i Skandinavien.

Erling Haaland var på radaren i Manchester United, før han endte hos Red Bull Salzburg tilbage i 2019 og igen i 2020, da Haaland, hans far Alf-Inge og agenten Mino Raiola endte med at vælge en transfer til Borussia Dortmund.

At han i sidste ende, for eksempel til sommer, ender i Manchester United, er ikke umuligt.

Kamaldeen Sulemana, Roony Bardghji og flere andre spillere fra Superligaen og Norge og Sverige dukker også op på radaren i Manchester-klubberne og andre steder i Europa, hvor man som selvfølge kender alle unge spillere på en helt anden måde end dengang, hvor Manchester City hentede Mikkel Bischoff og Kevin Stuhr-Ellegaard eller Manchester United i Ferguson-årene købte folk som Peter Schmeichel og Ole-Gunnar Solskjær direkte fra Danmark og Norge.

”Det betyder, at puljen af potentielle spillere til klubberne er så uendelig meget større, end den tidligere var, så hvis en dansk spiller skal dertil, skal der være tale om et helt exceptionelt stort talent,” siger Mikkel Bischoff.

GettyImages-118995048
Vi har medregnet spillere, der har været på banen for deres klub i denne Premier League-sæson.

DANSKERE I MANCHESTER UNITED

1984-1988
Jesper Olsen
Hentet fra: Ajax
Tog til: Bordeaux
Landsholdsspilleren spillede på kanten for Manchester United og fik knap to år under Alex Ferguson, der kom til klubben i 1986.

1985-1987
John Sivebæk
Hentet fra: Vejle
Tog til: Saint-Étienne
Var ligesom Olsen landsholdsspiller og scorede det første mål i Manchester United efter Fergusons ansættelse. Røg på bænken og videre til Frankrig i 1987.

1991-1999
Peter Schmeichel
Hentet fra: Brøndby IF
Tog til: Sporting Clube
Blev en af Manchester Uniteds helt store spillere i halvfemserne og er en af klubbens bedste nogensinde.

2000-2006
Mads Timm
Hentet fra: OB
Tog til: Viking Stavanger
Hentet som helt ung i OB. Karrieren tog aldrig for alvor fart og blev også afsporet af et meget alvorligt biluheld, der kostede en fodgænger livet.

2010-2015
Anders Lindegaard
Hentet fra: Aalesund
Tog til: WBA
Lindegaard var i flere omgange tæt på at erobre målmandsposten i Manchester United, som David De Gea endte med at tage efter en skade til danskeren. Spiller stadig i dag for Helsingborg.

DANSKERE I MANCHESTER CITY

1995-1996
Ronnie Ekelund
Hentet fra: Barcelona
Tog til: Southampton
Ronnie Ekelund blev lejet i FC Barcelona men spillede ingen større rolle i sin relativt korte tid i Manchester City.

2002-2003
Niclas Jensen
Hentet fra: FC København
Tog til: Borussia Dortmund
Havde et udmærket ophold i Manchester City, som han var med til at rykke op i foråret 2002. Blev solgt til storsatsende Dortmund i 2003.

2002-2005
Kevin Stuhr-Ellegaard
Hentet fra: Farum
Tog til: Hertha Berlin
Ellegaard var en lovende målmand og fik fire Premier League-kampe for City i 2003/04-sæsonen, men det helt store gennembrud kom aldrig.

2002-2006
Mikkel Bischoff
Hentet fra: AB
Tog til: Wolverhampton
Forsvarsspilleren fik kun få optrædener for City og var lejet til Wolves og Sheffield Wednesday, før han efter en sæson i Coventry røg til Brøndby i Superligaen i 2007.

2002-2003
Peter Schmeichel
Hentet fra: Aston Villa
Tog til: Karrierestop
United-legenden sluttede karrieren af med en sæson i Premier League med Manchester City, efter han havde været forbi Sporting og Aston Villa efter årene i Manchester United.

2002-2009
Kasper Schmeichel
Hentet fra: Oure
Tog til: Notts County
Der var pæne forhåbninger til Kasper Schmeichel i Manchester City, men Andreas Isaksson og Joe Hart var i vejen, så karrieren tog først fart efter et ophold i Notts County, der sendte danskeren videre til Leicester i 2011.

Fotos: Getty Images





Paul Pogba et emne hos engelsk gigant



TIPSBLADET SPECIAL

Her er Danmarks næste toptrænere


– Jeg har det lidt stramt over det her interview

Jeg tog fejl: Godt at FCM ikke kom i CL



Højlund i stor diskussion med holdkammerat

David Nielsen afviser: ‘Vil ikke have det job’

Opfordrer storklub til at fyre træner og ansætte Frank

Ekspert om Birk-udtalelser: ‘Risikerer at miste jobbet’

VM-lodtrækning i dag: Her er Danmarks mulige modstandere



” Det mener Tipsbladet

Sløj timing: Det virker amatøragtigt, Brøndby!


Skal FCK frygte jer? ‘Vi kommer til at stå stærkere’

Skriver til FCK-stjerne midt om natten

Brøndby-chef fyret: Her er Neestrups svar

Ellevild Amin Chiakha: Nok den værste følelse



Fanklubben
” Tipsbladet’s fan panel

Silkeborg-fan: Her er min drømmetransfer


Har ondt af ham: ‘Han er rigtig nedtrykt’

Dårligt nyt om FC Midtjylland-profil

Ekspert: Brøndby ansætter ny chef i morgen

Her er Danmarks drømmepulje – og det værste mareridt

Altså, hvordan kan han være så dårlig?



Var et teenagevidunder: FCK-komet står ved en skillevej

Jacob Neestrup til Tipsbladet: Forkert!

Her er fem bud på en ny Brøndby-træner

Hyrede Brøndby-træner: Overbevist på 30 sekunder



Fanklubben: Disse tre kan være færdige i Brøndby

Juventus lurer på dansk angriber

Skal hans lillebror også til Danmark?

Kasper Schmeichel: Ved I, hvor irriterende han var?

Kæmpe optur for Elias Jelert

Hvordan kan han være så dum? Kan koste jobbet

Brøndby-boss kimet ned

FCK og FCM bød på Brøndbys stjerne: ‘Jeg var i chok’


TOPNYHED

Lind bomber i Italien: ‘Ustoppelig’


Neestrup: Derfor er Sander og Cornelius vraget

Nu forklarer Brøndby-boss timingen af fyring

Stor ændring lurer i Brøndby

‘Han har nogle ekstraordinære kompetencer’

I chok: ’Det er jo en kæmpemæssig krise!’

Frederik Birk er slet ikke i tvivl

Sådan! Rasmus Højlund med to kasser for Man Utd

Han ligner FCK’s nye superstjerne

Tøffe dybt chokeret: Hvad fanden betyder det? 

I frostboksen: Det bliver mellem mig og ham

Fem spilforslag til weekenden 13.-15. December

Havde spillernes opbakning: Fyring overrasker i Brøndby

Brøndby meget tæt på sportsdirektør

Dagens Spilforslag: Godt med mål i bundopgør

Nyder Superliga-livet: Som under Bo Henriksen

De kan snuppe Andreas Maxsø

Her er reaktionerne på Jesper Sørensens fyring