Video : Tipsbladet
Serie A

Udlandsdansker får gratis pizza, når holdet vinder

Matti Lund Nielsen har spillet fem år i Italien. Her klapper de gamle damer én på skulderen, når man vinder, og fansene brænder biler af, når holdet rykker ned.

Matti Lund Nielsen husker stadig, da han flyttede til Italien første gang. Da han skulle købe en bil, fik han at vide, at han burde sikre sig et særligt tillæg til sin forsikring.

- Forsikringsselskabet insisterede på, at jeg skulle have en ekstra forsikring, hvis jeg fik brændt bilen af. Fordi jeg var fodboldspiller. Det har heldigvis ikke været aktuelt at benytte, siger Lund Nielsen til tipsbladet.dk med et lille grin.

- Jeg har været så heldig, at jeg primært har været med til opture. Det har en enorm betydning. En kammerat rykkede ned et år, og han fik brændt sin bil af. De historier findes jo også.

Til sommer flytter Matti Lund Nielsen og familien hjem til Danmark efter i alt fem et halvt år i Italien, hvor han har tørnet ud for Pescara, Verona, Perugia, Reggina og Pro Vercelli. I støvlelandet har han stiftet bekendtskab med en nogle gange gal, men mestendels genial fodboldkultur.

Lad os lige gøre den gale del færdig, før vi dykker ned i den geniale. For selv om alle Lund Nielsens køretøjer er forblevet intakt, har han trods alt også oplevet rasende fans.

- Jeg kan huske en oplevelse, hvor vi havde tabt en udekamp i Bari med Pescara. Nogle fans fandt så bussen på vej hjem på motorvejen, og de fik prajet chaufføren ind på den nærmeste rasteplads. Da vi parkerede, trådte nogle stykker ind i bussen og fortalte, hvad de syntes, vi skulle gøre bedre, fortæller Matti Lund Nielsen, der ikke skulle nyde noget af at gå i rette med fansene.

- Det må man bare acceptere. Der er ikke så meget andet at gøre end høre efter og acceptere det. Sådan er det.

"Italien er fodbold, og fodbold er Italien"
Heldigvis fylder den slags ikke lige så meget som de positive historier om italienernes fodboldlidenskab. Matti Lund Nielsen har spillet både i Serie A, Serie B og Serie C, og i alle tre rækker er de enkelte byers hold en grundsten i den lokale stolthed.

- I Serie B og C er der langt færre Ferrarier og taletid på Sky og mindre forsidestof på Gazzetta dello Sport. Men trykket som fodboldspiller er eller mindre det samme, føler jeg tit, siger Lund Nielsen.

- Lad mig komme med et eksempel: De kampe, jeg spillede med Reggina, mens der stadig måtte komme tilskuere. For eksempel mod Bari. Det var topkampe i Serie C, og man mærkede en enorm passion for klubben på lokal basis.

- En typisk italiener har en storklub, som han holder med, og håber for eksempel, at Inter, Napoli eller Juve vinter mesterskabet. Men det vigtigste er: Hvordan klarer den lokale by sig? Det betyder mere, om den lokale klub gør det godt. Det er det, jeg mener med tryk. Om det er Reggina, hvor der kom 15-20.000, eller andre steder, er betydningen for lokalsamfundet den samme.

Sådan var det ikke bare i Reggina. Sådan har det været i Pescara, Helles Verona, Perugia og nu Pro Vercelli.

- Jeg har ikke været sted, hvor jeg ikke har haft oplevelser med det. Man mærker det overalt. Italien er fodbold, og fodbold er Italien. Det er meget intenst, og det er fantastisk. Især når det går godt. Så er det rigtig sjovt, siger Matti Lund Nielsen.

- Det gennemsyrer hele hverdagen, at fodbold betyder meget.


Fyldte tribuner til Serie C-kampen mellem Reggina og Bari. Privatfoto

Den lille dreng med flaget
Der var engang et postbud, der tog turen hele vejen op til fjerde sal og ringede på døren til Matti Lund Nielsens lejlighed. Han skulle lige tjekke, om det var Reggina-spilleren, der boede der.

I hans tid i Pescara delte han opgang med en ældre dame. Når det gik godt, fik han et klap på skulderen. Når det gik skidt, fik han at vide, hvad han skulle gøre bedre.

Og sådan fortsætter anekdoterne ud i det uendelige.

- Hvis vi har vundet i weekenden, får jeg gratis pizza på mit pizzeria. Men jeg insisterer nu på at betale for min pizza alligevel, for jeg vil også gerne have god pizza, når vi taber, siger Matti Lund Nielsen med et grin.

Selv om den italienske intensitet ligger fjernt fra de fleste afdæmpede nordboere, passer det Matti Lund Nielsen fint. Fodbold har også altid været en lidenskab for ham; det har aldrig bare været et arbejde, men noget, han gik op i med liv og sjæl. Så gør det ikke noget, at folk omkring ham også gør.

Især ikke når det kommer til udtryk, som det gjorde under den hårde italienske nedlukning i foråret.

Lund Nielsen holdt formen ved lige ved at løbe ture, blandt andet op ad en lille bakke ved det lejlighedskompleks, hvor han boede. Det opdagede et af de lokale børn i Reggina, der på det tidspunkt spillede i Serie C, landets tredjebedste række.

- Hver eneste morgen var der en lille dreng. der tog sit Reggina-flag frem og flagede ud ad vinduet, når jeg løb klokken 10. Det gjorde han i en måned i træk.

Efter i alt fem et halvt år vender vender 32-årige Matti Lund Nielsen dog hjem til Danmark til sommer. Læs mere om den beslutning her.