• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Skandinavien Anders Dehn

Dansker går 20 procent ned i løn: Det var for ikke at skabe splid

Foto: Brann

Spillerne i SK Brann er gået 20 procent ned i løn i stedet for at blive sendt hjem uden arbejde. Det var vigtigt, at alle var med på den idé, forklarer Daniel A. Pedersen, så det ikke endte som i Haugesund.

Af Anders Dehn

Næste gang Daniel A. Pedersen tjekker sin lønseddel, er tallet mindre, end det plejer. Faktisk med en femtedel. Men det har han selv været med til at beslutte.

Alle spillerne i SK Brann er blevet enige om, at de går 20 procent ned i løn. Til gengæld slipper de for at blive permitteret, som de kalder det i Norge. Det er en løsning, hvor arbejdsgiver midlertidigt kan sende ansatte hjem uden at betale dem løn, men hvor de ansatte modtager dagpenge.

Det kom i stand, efter spillerrådet holdt møde med klubben. Den skulle spare, for den tjener ingen penge, mens ligaen ligger brak.

- I spillergruppen var vi enige om at gøre alt for at hjælpe klubben og undgå permitteringer. Specielt for at holde sammen alle sammen og være på lige vilkår. Det er ikke sjovt at se nogle blive permitteret og andre ikke. Uanset hvordan man ser det, ville det kunne skabe splid i spillergruppen, siger Daniel A. Pedersen til tipsbladet.dk.

Det er ikke bare en formodning. Det er ramme alvor hos ligakonkurrenterne Haugesund. Her valgte ledelsen i sidste uge at permittere alle spillere bortset fra fem spillere, herunder de to danskere Alexander Ammitzbøll og Mikkel Desler.

Læs også:Norske klubber sender danske spillere og dansk træner hjem uden løn

Tre af spillerne slap for permitteringer, fordi de ikke havde været længe nok i Norge til at få dagpenge og dermed ville stå helt uden indtægt, men Desler og Ibrahima Wadji slap, fordi de var for meget værd. Spillerne kan nemlig frigøre sig af deres kontrakter efter to uger som permitteret, og det ville Haugesund undgå.

- Jeg må være ærlig og sige, at det er af frygt for, at agenter skal tage dem, som daglig leder John Harald Log sagde til norsk TV2.

Det faldt dog mange for brystet. Spilleragenten Imad El Hammichi, som repræsenterer seks permitterede Haugesund-spillere, sagde eksempelvis således til VG:

- I princippet siger han, at disse spillere ikke har nogen værdi. Når han siger, at de har truffet beslutningen på baggrund af værdi, synes jeg ikke om det. Det skaber bare splittelse og frygt i en spillergruppe.

- Jeg har fået en del opkald fra de andre spillere. De stiller sig undrende over for udtalelserne. Det er skuffende.

Læs også:Ståle Solbakkens søn kan smutte kvit og frit: Klubben håber på loyalitet

Både spillere og direktører fra andre klubber har også offentligt undret sig over Haugesunds beslutning. Og det var altså det, som Daniel A. Pedersen og co. ville undgå.

- Én ting er, hvis vi alle bliver permitteret. Men hvis nogle ikke bliver, og andre bliver; det er noget, vi helst ville undgå. Man kan se på udtalelser fra Haugesund, uden jeg skal gøre mig 100 procent klog på den sag, at der kom nogle negative ytringer. Det er ikke sjov en følelse, når man ser, at nogle holdkammerater ikke bliver permitteret, lyder det fra Pedersen.

Af samme årsag var det en let sag af finde fælles fodslag blandt spillerne om at give afkald på en femtedel af deres løn i en periode.

- Der var meget bred enighed. Vi ville gerne hjælpe det, vi kunne. Alle er klar over, at det er en midlertidig løsning. Der var enighed i gruppen om, at det var den bedste løsning. På den måde kunne vi hjælpe klubben, mens vi venter på, hvad fremtiden bringer, siger Daniel A. Pedersen.

Sæsonen i Norge nåede ikke at komme i gang, før coronavirussen satte en stopper for professionel sport. Indtil videre er Eliteserien suspenderet.

Læs også:Silkeborg-spiller vil ikke rejse hjem: Det koster en måneds karantæne

Læs også:Uheldig dansker kan stå uden løn i 26 uger

Læs også:Norges landstræner må ned i løn

Superliga

Mere Superliga

Fokus