Video : Tipsbladet
Superliga

Transfers: Topholds millioner knækker Superligaen

Januar-transfervinduet var mere stille end 2022 og 2023, men til sommer kan det hele gå amok, vurderer ekspert, der ser topklubberne brække Superligaen midt over med deres millioner.

Filip Bundgaard rykkede fra Randers FC til Brøndby IF.

Magnus Mattsson skiftede NEC Nijmegen ud med FC København, og selvom FC Midtjylland og FC Nordsjælland ikke gjorde det store væsen af sig i januar, har de to unge, ambitiøse klubber større budgetter end nogensinde før og fik købt massivt ind sidste sommer.

Og til sommer? Der kan Superligaen, selvom januar var mere stille end de to seneste år, meget vel gå amok i transfers igen og true den transferrekord, man satte i sommeren sidste år.

Tipsbladet har talt med en af Danmarks fremmeste eksperter på området for at se, hvad vi kan udlede af januars transfermarked, og hvad der er i vente i Superligaen.

Solid økonomi
Tipsbladets research og analyse af vinterens transfervindue viser, at der blev købt og solgt markant mindre end for et år siden og mindre end for to år siden.

Samtidig følte halvdelen af klubberne i rækken sig i stand til at betale mere for spillere, end man fik i kassen selv fra spillersalg, og med milliardærer i ryggen, for ikke at tale om års enorme spillersalg, kunne FC Midtjylland og FC Nordsjælland uden videre have købt indtil flere dyre spillere ekstra, hvis de ville.

At salgene svandt ind hænger i høj grad sammen med, at Premier Leagues forbrug bremsede ekstremt op og dermed ikke satte gang i handlerne i Europa, men grundlæggene viser Superligaens transfermarked og lysten til alligevel at bruge penge, at turneringen er økonomisk stærk, vurderer Jesper Jørgensen, der er partner og økonom ved Deloitte.

- Generelt har klubbernes økonomi i Superligaen udviklet sig markant. Man klarede sig fint gennem COVID, og Superligaen er generelt i en god udvikling, siger Jesper Jørgensen.

- Premier League-klubberne blev ramt af de store afskrivninger på spillerkøb, de har haft. Det er tankevækkende, at vi har set Chelsea sælge akademispillere. Det er fordi, at hele beløbet går ind som indtægt i deres regnskab. Det lapper på de økonomiske huller, de har haft ved at købe så dyrt og så mange spillere, siger Jesper Jørgensen.

England – og dermed Superligaen – går amok
Det kan efter Jesper Jørgensens vurdering allerede blive vendt på hovedet til sommer, hvor der er udvidede europæiske turneringer at deltage i med større præmiepenge end i dag.

- Det er England, der skal starte festen, og jeg kan høre, at forventningen derovre er, at man er 'back to normal' til sommer. Der bliver brugt penge til sommer, og der er også altid spillere, der gør sig bemærket ved EM, hvilket sætter gang i de store klubber, siger Jesper Jørgensen.

I en række Superliga-klubber har sportsdirektørerne spillere på kontrakt, der kan sælges for både 25, 50 og i toppen både 100 og 150 millioner kroner, mens FC København, FC Nordsjælland og FC Midtjylland i enkelte tilfælde vil stile endnu højere med teenagere som Roony Bardghji, Ibrahim Osman og Franculino.

Og det kunne udlandet sagtens finde på at honorere, vurderer Jesper Jørgensen, der vurderer, de engelske klubber får sat gang i markedet igen.

- Dertil kan man lægge, at danske klubber har en god talentmasse at sælge ud af. Det kunne meget vel igen blive et rekord-transfervindue til sommer i Danmark. Det vil ikke forbavse mig. Den talentudvikling, Danmark har lavet gennem 10 år, har allerede betalt sig tilbage og mere end det. Og den bliver ved med at kaste guld af sig.

Hårdt pres i bunden
I bunden af Superligaen er budgetterne blevet mærkbart større end for få år siden, og midterholdene bruger også ekstra millioner.

Men hvor klubberne i toppen nærmest er vaccineret mod at komme i knibe i en nedrykningskamp, giver de ekstra millioner som sådan ikke klubberne i nederste halvdel større sikkerhed.

For en række klubber bruger næsten lige meget, i toppen af 1. Division har Sønderjyske og AaB store budgetter, og en række andre fuldtidsprofessionelle klubber i næstbedste række har også ambitioner, og et større budget end Hvidovre IF.

- Superligaen brækker over. Især de fire største med FC København, FC Midtjylland, Brøndby IF og AGF er naturligt deroppe på grund af deres opland og sportslige succes. Og så ligger FC Nordsjælland også oppe i det felt qua deres evner til at udvikle og sælge spillere dyrt. De fem klubber har lagt sig i spidsen, siger Jesper Jørgensen.

- Så er der ikke meget, der skiller de andre klubber ad økonomisk og sportsligt. Det kan hurtigt gå sådan, at man bliver fanget i en negativ spiral.

- Randers ligger i en svær situation økonomisk når man må slippe en spiller som Filip Bundgaard uden at have en helt tydelig erstatning klar. Randers, ja i det hele taget klubberne i nederste halvdel af Superligaens økonomiske hierarki, risikerer hele tiden den samme skæbne som AaB sidste år, siger Jesper Jørgensen.

- Et salg som det af Bundgaard er nemt det, det koster at rykke ned i 1. Division bare en enkelt sæson.

Læs hele Tipsbladets gennemgang af Superliga-klubbernes spillerbudgetter her.