• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

AaB-træner har set mange finaler som fan: Vi kørte i bus fra den lokale pub

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Jacob Friis har set AaB i pokalfinalen en håndfuld gange som fan, der knappede den første øl op, før han nåede afkørslen ved Støvring Syd. I morgen står han der som cheftræner.

Af Anders Dehn

Onsdag aften står Jacob Friis i sin første pokalfinale som AaB-træner, men langt fra sin første finale som AaB'er. Friis har rig erfaring som finaletilskuer, men det var som regel i en noget mere påvirket tilstand end planen er for morgendagens kamp.

Han var AaB-fan, før han blev klubbens cheftræner, så Friis var på tribunen til finalerne mod FC København i 2009 og 2004, Viborg i 2000 og måske mod AB i 1999. Den sidste er han usikker på. Kampene og deres resultater, alle sammen nederlag, fortaber sig i historiens tåger.

Men det, der står klart for Jacob Friis, er den særlige atmofære, som pokalfinaler fremkalder.

- Det er stemningen, jeg husker. Jeg må også indrømme, at jeg havde fået noget at drikke til nogle af kampene, dengang jeg var ganske almindelig, menig tilskuere. Så det, jeg kan huske, er de sjove stunder med kammeraterne, hvor der stort set blev grinet hele vejen fra Aalborg til København. Og så den fantastiske stemning i Parken alle gangene. Så var der nogle af kampene, der gik hurtigt i glemmebogen, siger Friis til tipsbladet.dk.

Læs også:SønderjyskE-scout vandt pokalturneringen med AaB: Dæk Thelander op

Til gengæld lever historierne fra pokalfinalerne videre.

- Det kender du jo. Når man er sammen med kammeraterne i et sjovt lag, så siger man: "Kan du huske dengang?"

Og det kan kammeraterne som regel, selv om de første er to årtier siden.

- Vi er tilbage til nogle af de sjove ture som AaB-fan, hvor man havde knappet den første øl op, inden man nåede Støvring Syd. Jeg kan huske, hvad han og han sagde, og jeg kan huske, hvad vi gjorde på den og den rasteplads. Og vi havde et brag af en fest i Parken. Der var så ikke ret mange af dem, vi vandt i den årrække der. De gange, jeg har prøvet det, var turen derover sjovere end den hjem.

- Jeg kan ikke huske, om det blev til tre-fire stykker som fan, hvor vi kørte i bus fra den lokale pub. Men uanset hvad var det hver eneste gang en festdag, og det er også derfor, jeg ved, hvor meget det betyder for mange mennesker. Det er den største enkeltstående kamp i dansk fodbold, og det er en festdag, hvor man er sammen med sine kammerater for at støtte det hold, man holder med.

Læs også:Pokalfinalen får ikke flere tilskuere: Vi prioriterer sikkerheden

I morgen aften skal Jacob Friis ikke drikke øl hele vejen fra Støvring, som ligger 20 kilometer syd for Aalborg. Men også den seriøse udgave af pokalfinaler har han prøvet før. I 2014, da AaB vandt The Double, var han U19-træner i klubben.

- Jeg var i en mere sober udgave i 2014, siger AaB-træneren med et smil.

- Jeg var med på tribunen for at overvære den fantastiske kamp der (4-2-sejr, red). Var stolt af mange af de spillere, jeg havde haft og trænet som unge, som pludselig stod og løftede en pokal.

Onsdag aften får Jacob Friis så endelig chancen for selv at løfte den. Og så kan han drikke alle de øl, han vil, på turen tilbage til Aalborg i stedet.

Læs også:Pokal-optakt: AaB - SønderjyskE

Læs også:Friis om Riddersholm-udmelding: Må betragtes som spin

Læs også:To dage før pokalfinalen: Gode nyheder for AaB

-----
Få de bedste spilforslag hos Oddsavisen.dk for bare 29,- kr/md  - brug koden Tip2020 ved betaling

Superliga

Mere Superliga

Fokus