Video : Tipsbladet
Superliga

Afsløring: CL-reform kan flytte transferdeadline

Den nye Champions League-turnering med otte runders ligaspil kan få konsekvenser for transfervinduet.

Champions League og Europa League kommer til at se markant anderledes ud, når 2024/25-udgaverne af de europæiske turneringer begynder til september.

Gruppespillene på seks spillerunder med fire hold, der mødes ude og hjemme, ryger i skraldespanden.

I stedet udvides de to turneringer fra 32 til 36 klubber, der spiller i én stor liga over otte runder, hvor man møder otte forskellige hold.

Det giver en masse ekstra kampe, og for at nå det hele, lægges de to afgørende, sidste kampe i runde 7 og 8 i anden halvdel af januar.

Det giver klubberne, de nationale ligaer og UEFA en hovedpine i forhold til det transfervindue, der i de fleste ligaer i Europa løber fra omkring nytår til omkring 31. januar.

Presset deadline
Kamp 7 og 8 spilles på datoerne 21.-23. januar og 29.-30. januar, og det efterlader meget kort tid til at få vigtige transfers på plads før en transferdeadline, der mange steder typisk vil ligge om aftenen fredag 31. januar eller lørdag 1. februar.

Ifølge Tipsbladets oplysninger giver det i øjeblikket diskussioner internt blandt klubber, nationale forbund og UEFA om, hvorvidt transferdeadline skal rykkes, eksempelvis fem-ti dage ind i februar, i ligaer som eksempelvis Superligaen og andre især vest- og sydeuropæiske lande, hvor deadline konsekvent ligger omkring 31. januar i dag.

Som reglerne er i dag, er det op til de enkelte lande at fastlægge transferdeadlines, og spørgsmålet er så i høj grad, hvad de enkelte lande gør, og om der vil komme en fælles opfordring fra UEFA til at lægge deadline omkring en bestemt dato for at stille ligaerne nogenlunde lige.

Sidsteøjebliks-køb?
Et andet interessant spørgsmål, der mangler at blive afklaret, er registrering af spillere til Champions League og Europa League.

I dag må man registrere op til tre nye spillere mellem gruppespillet og knockoutkampene i Champions League og Europa League, men de to afgørende ligaspils-kampe i slutningen af januar udfordrer modellen og førnævnte transfervindue.

Diskussionen går her på, om klubber skal have lov at registrere et par spillere købt tidligt i januar-transfervinduet og bruge dem med det samme i Champions League og Europa League, eller om man som i dag først kan bruge nye spillere efter 'gruppe-fasen'.

Her vil nogle klubber givetvis holde på, at man må bruge spillere, man har købt, mens andre vil være imod og se det som en risiko for at skævvride turneringen fra især pengestærke klubbers side, så de kan købe eller leje spillere i jagten på at klemme sig videre i turneringen i spillerunde 7 og 8.

- Turneringsreglerne for næste sæsons Champions League og Europa League er ikke på plads endnu. De bliver offentliggjort senere i foråret, den præcise dato er ikke på plads endnu. Derfor kan vi ikke oplyse yderligere om reglerne for registrering af spillere i næste sæson, lyder det i et skriftligt svar fra UEFA.

Nytårs-træningslejre i Superligaen
Den nye turneringsform i Europa League og Champions League får også konsekvenser for danske klubber.

Hold som FC København og FC Midtjylland, der har som officiel målsætning at deltagelse i europæiske ligaspil stort set hver sæson, får en væsentligt anderledes vinteropstart fra næste år, hvis de ellers har klaret sig gennem sommerens kvalifikationsfase og når de nye ligaspil.

Med kampe allerede i uge 3 og 4 vil Superliga-klubber være nødt til at træne stort set fra nytår for at stå klar til altafgørende kampe tre uger senere, hvilket både fysisk, teknisk og holdtaktisk er en enorm forskel fra i dag, hvor Europa-deltagere i Superligaen har seks uger i stedet for tre fra nytår til at blive klar.

Som Tipsbladet bragte på banen i efteråret, har der været indledende snakke om, hvorvidt eksempelvis pokalkampe eller ligakampe skulle ligge tidligere på vinteren end i dag for ikke at give et alt for stort hul fra Europa-ligaspillenes to afgørende runder.

Men i 2025 er der ikke ændret noget sammenlignet med i dag med første forårsrunde i Superligaen fra 14. til 17. februar.

En mulighed skal være, at Europa-deltagere i Superligaen allerede rejser på træningslejr lige efter nytår, præcis som eksempelvis tyske og hollandske klubber gør i dag.

Conference League udvides også fra 32 til 36 hold og spiller ligaspil, men ligaspillet holdes ligesom det nuværende gruppespil til seks runder, så det ligaspil gøres færdigt i december 2024.

Læs mere om det nye format i Champions League her.