Bombe: Ny Superliga-start i spil i 2025
Foto: Getty Images
Superliga

Bombe: Ny Superliga-start i spil i 2025

En ny, international kampkalender kan betyde, at Superliga-klubberne skal spille ligakampe eller pokalkampe væsentligt tidligere på vinteren, end de gør i dag.

Det kan være en kold fornøjelse at stå på et Superliga-stadion i sidste halvdel af februar.

Banerne kan også være elendige, hvis det har regnet eller sneet meget kombineret med frost.

Men meget tyder på, at Superliga-klubberne allerede om 15 måneder skal indstille sig på at spille vigtige turneringskampe endnu tidligere på vinteren.

Således erfarer Tipsbladet fra flere sider, at Superliga-klubberne og Divisionsforeningen lige nu ser nærmere på en alternativ kampkalender, der kan flytte Superliga-kampe, pokalkampe eller begge dele tilbage i kalenderen.

I et scenarie ryger der kampe på programmet helt tilbage i januar, ifølge Tipsbladets oplysninger så tidligt som 17. januar 2025.

Den mulige ændring skyldes ikke en dybfølt lyst til at spille fodbold i Danmark i januar, så meget som det er udløst af en ny og radikalt anderledes europæisk kalender for især Champions League og Europa League.

Fra næste sommer bliver både Champions League og Europa League udvidet til 36 klubber, der spiller otte runder i én stor liga i stedet for det nuværende gruppespil på seks runder.

Det var egentlig meningen, at alle kampene skulle spilles i efteråret, men en presset kalender og hensynet til andre turneringer betyder, at både Champions Leagues og Europa Leagues spillerunde syv og otte skal spilles i de sidste 10 dage i januar 2025.

Det er længe før den sædvanlige start på Superligaen omkring tredje weekend i februar, og af flere årsager ser det ud til, at hele Superliga-kalenderen flyttes for at imødegå den nye kalender.

Ikke kun FC København og FC Midtjylland men også FC Nordsjælland, Brøndby IF og AGF har klare ambitioner om at spille europæisk, og med kampe allerede den 21. og 22. januar vil Superliga-klubber i Champions League eller Europa League højst kunne holde ferie indtil et par dage efter nytårsaften, hvis endda det.

For at få kalenderen og forpligtelsen til at afholde nok ferie for spillerne til at gå op, lægger især topklubberne og Divisionsforeningen derfor op til, at der skal spilles betydende kampe tidligere end i dag, hvor Superligaen til februar næste år begynder i tredje weekend i februar.

Muligheden med at spille 17. januar kan meget vel vise sig at være for voldsom for alle involverede parter, også topklubberne, da det vil give et meget kort aftræk efter sædvanlige danske standarder efter en i så fald meget kort vinterpause.

Bliver det gennemført, er det ikke bare de største og rigeste klubber i Superligaen, der skal starte sæsonen for alvor og med en væsentligt afkortet start lige efter nytår, men også mindre Superliga-klubber og oprykkere, der ikke har nær de samme faciliteter og især baner som topklubberne.

Mulige datoer
Et alternativ til at spille ligakampe er at flytte de to pokal-kvartfinaler fra efteråret til begyndelsen af vinteren i 2025. Det ville betyde, at ikke alle Superliga-klubber dermed fik disse ekstra kampe, men så ville de europæiske deltagere selv have muligheden for at spille sig til betydende kampe i januar eller begyndelsen af februar 2025 ved at gå videre fra ottendedelsfinalerne i pokalturneringen i efteråret 2024.

Alternativet til en start-dato i midten af januar kunne være at spille Superliga-kampe igen fra fredag 7. februar 2025, så der kun kom en pause i kampene for europæiske deltagere fra Superligaen i Champions League eller Europa League på 10 dages tid.

Denne dato kunne også være god for en dansk Conference League-deltager, der så har en kamp at lægge ud med, før deres skal spilles knockoutkampe i den europæiske turnering.

Læs om de nye Europa-turneringer her

For de topklubber, der ofte deltager i europæiske klubturneringer, som FC København og FC Midtjylland, og de håbefulde som FC Nordsjælland, Brøndby IF og AGF, kunne der være god ræson i at flytte pokal-kvartfinaler væk fra et efterår, der er ekstremt komprimeret for de danske klubber, der spiller europæisk.

Topklubberne i Superligaen vil givetvis også argumentere for, at man med en erklæret målsætning i dansk fodbold og i DBU-regi om at klare sig godt i europæiske klubturneringer også bør file på kampkalenderen, så den giver maksimal mening for de danske hold på pointjagt til Danmarks koefficient på UEFA-ranglisten.

Med en tidlig start i januar skal klubberne sandsynligvis have håndslag fra Spillerforeningen på, at ændringerne er okay i forhold til spillernes ret til ferie, hvilket falder sammen med spæde, uforpligtende samtaler i disse måneder om næste overenskomst mellem Divisionsforeningen og Spillerforeningen.

Tidlige kampe vil givetvis være en udfordring for nogle af dansk fodbolds mindre klubber, der ikke har samme adgang til gode, vejrsikrede træningsfaciliteter eller råd til udenlandske træningslejre på destinationer med sikre vejrforhold.

Samtaler og forhandlinger om kampkalenderen vil ifølge Tipsbladets oplysninger foregå i de næste to-tre måneder, så man i god tid har kampkalenderen klar til sæsonen med de nye ligastrukturer i de tre europæiske klubturneringer.