Video : Tipsbladet
Superliga

Afsløring: Her er Danmarks Europa-adgang fra 2024

Efter års forhandlinger er adgangen til Champions League, Europa League og Conference League ved at være på plads, når turneringerne bliver lavet om i 2024.

Som mange efterhånden har hørt, bliver Champions League fra 2024 lavet voldsomt om med op til 10 runders ligaspil med 36 hold, der erstatter det nuværende gruppespil, der tæller 32.

Et efterår i turneringen kan rask væk kaste 250-300 millioner kroner af sig til en dansk deltager, har en ekspert tidligere vurderet i Tipsbladet, og nu begynder der også at blive mere klarhed om, hvordan Superliga-klubberne kan kvalificere sig til den store mesterholdsturnering samt Europa League og Conference League.

Således kan Tipsbladet afsløre, at UEFA og klubberne nu i princippet er enige om, hvordan kvalifikationen skal skrues sammen fra 2024, og hvad det betyder for danske klubber, alt efter hvor på UEFA's rangliste, Danmark befinder sig.

Ekstra plads i Europa League
Den nok største forskel for danske klubber er, at adgangen til at spille kvalifikation for at komme i Europa League bliver bedre, hvis man falder uden for Top 15 på UEFA's landerangliste.

Her i sæsonen 2021/22 spillede både Brøndby IF og FC Midtjylland med i Champions League-kvalifikationen, og Randers FC fik som pokalvinder også chancen for at kvalificere sig til Europa League, mens FC København og AGF var i Conference League-kvalifikationen fra start.

Billedet er det samme til sommer, hvor Superligaens etter og toer spiller Champions League-kvalifikation, og pokalvinderen spiller Europa League-kvalifikation.

Men i sommeren 2023 er det kun det danske mesterhold, der spiller med om Champions League-kvalifikation, efter Danmark faldt ud af Top 15 på UEFA-ranglisten med FCK, FCM og Randers' exit fra knockoutfasen tidligere i forårssæsonen.

Superligaens toer, treer og pokalvinderen ryger i Conference League-kvalifikationen, og har altså ingen chance for at komme i Europa League.

Forskellen på 15. og 16. pladsen samt de efterfølgende pladser er i dag enormt stort, men det bliver modereret fra 2024.

Således præsenterede UEFA's turneringschef Giorgio Marchetti mandag den foreslåede reform for Europas klubber på et møde i European Club Association i Østrigs hovedstad Wien.

I reformen får landene fra 16. pladsen på ranglisten og ned på den anden side af 30. pladsen et hold i Europa League-kvalifikationen, hvilket er en markant ændring fra i dag, hvor alle lande fra nummer 16 og nedefter kun har ét hold, der får chancen for enten at kvalificere sig til Champions League eller Europa League, mens resten ryger i Conference League uden at få muligheden for at komme i Europa League.

For Superligaen vil det betyde, at det ikke har lige så store konsekvenser i Europa-sammenhæng at være uden for Top 15, som der er i dag.

For en Superliga-toer, der skal spille Champions League-kvalifikation, er chancerne for at kvalificere sig til gruppespillet lave i dag med modstandere fra lande som Holland, Portugal, Belgien og Ukraine, som en Superliga-toer aldrig har formået at kæmpe sig forbi og ind i gruppespillet.

Så at Danmark i stedet får et hold i Europa League-kvalifikationen, hvis Superligaen er uden for Top 15 på UEFA-ranglisten, er en mindre nedgradering end i dag, mens Europa League-kvalifikationen til gengæld er en mærkbar opgradering fra at ryge direkte i Conference League-kvalifikationen, som er skæbnen i det nuværende system.

Et vigtigt og indtil videre uafklaret spørgsmål er dog, om det er Superligaens sølvvinder eller pokalvinderen, der skal træde ind i Europa League-kvalifikationen i tilfælde af, at Superligaen er uden for Europas Top 15 – hidtil har det været sådan i hele Europa, at en pokalvinder får den mest attraktive billet, et land har til rådighed i Europa League.

Det sandsynlige er, at reglerne skrives på en måde, så det bliver en Superliga-toer, der i et sådant tilfælde får Europa League-kvalifikationspladsen, så pokalturneringen i Danmark og en lang række andre lande ikke risikerer at blive for vigtig sammenlignet med den nationale liga.

Hvis Danmark fra 2024 ligger nummer 12 til 15 på UEFA-ranglisten, vil man, ligesom i den nuværende sæson og til sommer, have mesterholdet og sølvvinderen i Champions League-kvalifikationen, mens man sandsynligvis skal op på 10. pladsen, måske 11. pladsen, for at have mesterholdet direkte i det ny, udvidede Champions League-ligaspil.

Andre ændringer
Antallet af Champions League-kvalifikationspladser ændres ikke fremover i det lag, hvor Danmark bevæger sig – ned til 15. pladsen spiller mesterholdet og toeren Champions League-kvalifikation, mens det fra 16. pladsen og nedefter kun er mesteren, der spiller med.

Både Champions League, Europa League og Conference League udvides til 36 hold fra de nuværende 32, og der skal spilles efter samme model i alle tre turneringer, hvor holdene dyster i én stor liga i stedet for de nuværende grupper med fire hold.

I den 36 hold store liga spiller man så nogenlunde jævnbyrdige kampprogrammer med modstandere fra de forskellige seedningslag.

De bedste hold går direkte videre til ottendedelsfinalerne, mens holdene fra nummer 9 til 24 spiller knockoutkampe (det tegner til at være nummer 9 mod 24, 10 mod 23, og så videre) om at møde de otte bedste klubber i ottendedelsfinalerne.

Endelig tegner det også til, at der bliver fundet et kompromis omkring de to sidste Champions League-pladser, der skal gå til klubber med stor koefficient.

Det har hidtil været oplægget, at de to klubber med højst koefficient kvalificeret til gruppespil eller kvalifikationsfasen i Europa League eller Conference League røg direkte over i Champions Leagues gruppespil.

Det betød, at et hold som Chelsea eller Atlético Madrid kunne have en halvdårlig ligasæson, blive sekser eller syver og kun kvalificere sig til Conference League, men alligevel ryge direkte i Champions Leagues gruppespil.

Det bliver sandsynligvis ændret nu, hvor det kun bliver de hold, der sluttede bedst i den hjemlige liga, der skal i betragtning – ergo kan Chelsea ikke overhale andre Premier League-hold, mens FC København som Superliga-toer med en høj UEFA-koefficient ikke snuppe en plads foran et mesterhold fra FC Midtjylland eller Brøndby IF.

Det har længe været oplægget, at der skal spilles 10 runder i Champions Leagues nye struktur, men det lader også til at være en mulighed, at man begynder med otte runder i stedet, hvis tv-selskaberne i Europa og resten af verden ikke har så megen appetit på dobbelt så mange kampe i det indledende ligaspil, som ville være resultatet af at indføre 10 runder i ligaspillet (196 kampe mod 96 kampe i gruppespillet i Champions League i dag).

Den endelige aftale om Europa-turneringerne forventes at falde på plads i de kommende måneder, og det haster for den kommercielle afdeling i UEFA, der skal have forhandlet tv-aftaler og kommercielle aftaler på plads for de tre turneringer med en ny struktur.

Fordelingen af midlerne fra de nye, udvidede turneringer falder sandsynligvis først på plads til næste år eller endda først henne i 2024.

Således blev klubberne i Europa først enige om at fordelingen af milliarderne for fasen 2021 til 2024 i begyndelsen af 2021.