Brøndby præsenterede torsdag delårsrapporten fra årets første kvartal, og tallene viste et underskud på 11,9 millioner kroner.
Selv om underskuddet sammenlignet med drift-minusset fra samme periode i 2014 var forbedret med hele 7,8 millioner ændrer det ikke på, at tallene er røde og tocifrede.
Hvad der også fremgår af rapporten er, at Brøndbys likvide beholdning med udgangen af kvartalet blot lyder på 16,2 millioner kroner – et væsentligt fald fra årsskiftet, hvor beholdningen lød på 37,3 millioner kroner, og for et år siden var beholdningen på 75 millioner kroner.
Den negative pengestrøm kunne sætte gang i spekulationerne om, hvorvidt aktionærerne - med formand Jan Bech Andersen som den største - igen skal til at dykke i lommerne for at fylde yderligere millioner i en slunken klubkasse.
Og hvordan spiller det sammen med det erklærede mål om med udgangen af 2017 at kunne have en drift, der er i balance – uden transferregnskabet?
Spørger man bestyrelsesformand Jan Bech Andersen, er der på ingen måder hverken panik eller behov for flere penge i klubkassen.
- Jeg er på ingen måder nervøs, og jeg har ikke brugt et pikosekund af min nattesøvn til at spekulere over resultatet.
-Jeg kan slå fast, at der ikke bliver behov for at rejse flere penge til Brøndby. Vi har likviditet frem til 2017 med mindre, vi skal ud og foretage investeringer i eksempelvis anlægsaktiver. Vi er i en klar fremgang på de vigtigste områder, og vi fortsætter målrettet med vores plan om at være i balance med udgangen af 2017, siger Jan Bech Andersen til tipsbladet.dk på telefonforbindelsen fra London.
-Resultatet i delårsrapporten er helt som vi havde regnet med og varierer kun med et par hundrede tusinde kroner. Som det fremgår har vi en fremgang på resultatsiden på hele 40 procent i forhold til sidste år, og det er markant. Der er rigtig mange positive ting i gang omkring Brøndby i øjeblikket, hvor der er fremgang på blandt andet omsætningen, på sponsoraterne og på merchandise.
At likviditeten er skrumpet med 21 millioner kroner fra nytår til udgangen af marts måned, er der intet alarmerende i hos formand Bech Andersen.
- Der bliver ikke spillet kampe, der er ikke meget gang i salget af merchandise sammenlignet med senere på sæsonen, for der er ikke mange, der køber en kortærmet fodboldtrøje om vinteren. Der er ikke noget odiøst i, at likviditeten falder markant i det første kvartal, det bliver bedre i andet og tredje kvartal, siger Jan Bech Andersen og finder frem til de seneste tal fra likviditetskontoen, der næste gang skal gøres op ved halvårsrapporten på den anden side af 30. juni.
- Jeg sidder her med tallene, som jeg naturligvis holder for mig selv. Men jeg kan sige så meget, at beløbet er vokset helt efter planen i forhold til de 16,2 millioner, der var resultatet fra første kvartal, så der er ikke behov for nye penge, siger han
Brøndby skal spare 20 millioner inden 2017
Da Brøndby præsenterede årsrapporten for 2014 i marts måned, fremgik det, at man i sommerens transfervindue skal sælge spillere for mindst 15 millioner kroner. Og selv om vinden i øjeblikket blæser i den rigtige retning for Brøndby på banen og indtægterne stiger, bliver der ikke ændret på kravet i budgettet. Der skal sælges spillere efter sæsonen.
Da Brøndby præsenterede årsrapporten for 2014 i marts måned, fremgik det, at man i sommerens transfervindue skal sælge spillere for mindst 15 millioner kroner. Og selv om vinden i øjeblikket blæser i den rigtige retning for Brøndby på banen og indtægterne stiger, bliver der ikke ændret på kravet i budgettet. Der skal sælges spillere efter sæsonen.
- Det ændrer sig ikke – det er en del af den overordnede budgettering, og den viger vi ikke fra, lyder det fra formanden, der til gengæld jubler over den aktuelle sportslige succes, der spiller væsentlig rolle for omsætning og sponsorsalget.
I delårsrapporten fra torsdag fremgår det, at forventningen til årets resultat er et underskud på 15-25 millioner kroner.
Udefra set virker det som et voldsomt beløb at skulle ændre til et nul med udgangen af 2017. Men Jan Bach Andersen ser udfordringen som alt andet end umuligt.
- Lad os sige, at det handler om 20 millioner kroner, der skal vendes fra underskud til overskud. Et tænkt eksempel er, at 10 millioner skal findes på indtægtssiden og 10 millioner på udgiftssiden.
- Er det muligt at finde 10 millioner kroner på øgede indtægter? Det mener jeg bestemt.
-Vi har som sagt god fremgang på de væsentligste parametre, men vi bruger flere penge end 10-11 andre Superliga-klubber. Og når klubber, der ligger placeret under os kan have større indtægter på sponsorsiden – hvilket aktuelt er tilfældet – jamen så ser jeg ganske store muligheder for at skaffe endnu flere penge på den front. De kommercielle indtægter skal stige. Det kan være hos mindre eller større sponsorater, men det kunne også sagtens være omkring vores hovedsponsorat, hvor der også er andre og mindre klubber, der har væsentligst bedre indtægter herfra, siger formanden,
En anden øget indtjeningsmulighed ligger i at lade priserne i Brøndby Stadions salgsboder stige en anelse i fremtiden, lige som Jan Bech Andersen slår fast, at der også sigtes efter at kunne udnytte den kommercielle indtjening, når samarbejdet med den kommende multiarena Royal Arena i den københavnske Ørestad træder i kraft i 2016
- Vi ser på de muligheder, der findes og viser sig, og der kan komme et par ekstra ting i løbet af den kommende tid, siger Jan Bech Andersen uden at ville løfte sløret for, hvilke planer, der er i støbeskeen.
Men hvad så med de 10 millioner, der skal barberes væk på omkostningerne?
- 10 millioner svarer til 8-9 procent af omkostningerne, der skal skæres væk. Det er selvfølgelig mange penge, men eksempelvis er den sportslige sektor er klart den dyreste (løn til spillere, trænere, ledere mv. red.). Det er muligt, at der i øjeblikket er for mange – det er en overvejelse, vi skal gøre. Det kan handle om at skulle trimme truppen samtidig med, at kvaliteten skal forbedres. Det handler om ”value for money.”
- Der er flere andre områder, der kan ses nærmere på, men hvis spørgsmålet er, om det er muligt at minimere omkostningerne med 10 millioner kroner hen over de næste år, er svaret et klart ja, siger Jan Bech Andersen.
Bronze er meget vigtigt
Med torsdagens sejr over FC Nordsjælland sikrede Brøndby sig stort set europæisk deltagelse via fjerdepladen men rykkede på samme tid et solidt skridt i retning af de bronzemedaljer, der er bestyrelsens erklærede mål for sæsonen. Og netop at sikre sig det medaljesæt betyder meget hos forretningsmanden fra London.
- Bronzemedaljerne er meget, meget vigtige. Det er, hvad der er budgetteret efter, og signalværdien i, at vi når det sportslige mål for sæsonen, vil have meget høj værdi. Hvordan holdet klarer sig på banen, smitter naturligvis af på, hvordan man kan agere på de andre forretningsområder. Man skal heller ikke undervurdere forskellen mellem at blive nummer fire eller tre i tabellen ud fra tv-penge og sponsorater. Samlet set kan differencen på beløbet godt blive en million kroner, siger Jan Bech Andersen.
Formanden er dog ikke bleg for at erkende, at det store opsving i indtægterne på 40 procent sammenlignet med 2014 på ingen måder kan tages som en rettesnor for, hvordan fremgangen i Brøndby vil fortsætte. For indtægterne i starten af 2014 var ganske lave efter en halvsæson, hvor fodboldholdet godt nok var placeret på en fjerdeplads, men hvor tilliden hos sponsorer og interessenter var sat på en gevaldig hård prøve efter den smertelige periode med konkurstrusler og balanceren på randen af nedrykning i 2012/13-sæsonen.
- Sammenligningsgrundlaget i første periode af 2014 var meget lavt. Derfor den store stigning på indtægterne i 2015, forklarer Jan Bech Andersen, der fortsat arbejder på at skaffe tilliden og troværdigheden tilbage hos masser af potentielle sponsorer og samarbejdspartnere .
- Vi skal gøre os fortjent til troværdighed. Folk vil se resultater, og derfor skal vi gøre de ting, vi siger. Kan vi leve op til det, er vi kommet et langt stykke i forhold til at vinde den rette tillid hos de mange mulige interessenter og sponsorer, der er i og omkring Brøndby IF.
- Vi kan mærke fremgangen her, da vi faktisk oplever at flere mulige sponsorer nærmest presser på for at komme ind. Men det er virkelig vigtigt først at have orden i eget hus, inden vi lukker flere ind. Vi er på vej og i gang med en turnaround, og det bliver kun bedre.
- Vi skal skynde os langsomt så økonomien følger med. Gør vi det, når vi også de mål, vi har sat os, lyder det fra den stålsatte formand.
Brøndbys formand i det seneste år har slev lagt flere end 100 millioner kroner i selskabet. Men han holder fast i, at der ikke er yderligere brug for kapital frem mod målet om økonomisk balance i 2017. Men hans lommer er fortsat åbne, hvis der skulle blive brug for det.
- Grunden til, at jeg gik ind i Brøndby var, at jeg så det som en investering - og det gør jeg fortsat. Jeg lægger gerne flere penge, hvis der igen er tale om god investering, men lige nu er der slet ikke behov for at tænke i de baner, lyder det fra London.
Brøndby har efter torsdagens resultater i Superligaen seks points forspring i kampen om bronzemedaljen, og der er blot tre spillerunder tilbage. Meget tyder derfor på, at Jan Bech Andersen, bestyrelsen, trænerne og spillerne om få uger kan juble over, at "Det nye Brøndbys" første sportslige målsætning blev indfriet - i mens jagten på den økonomiske målsætning fortsætter.
HER REGERER TØFTING
HER REGERER TØFTING
Stig Tøftings er Tipsbladets kommentator. Læs hans klummer her.