Video : Tipsbladet
Superliga

Corona-krise: Spillersalg i Brøndby er ikke nok - nye millioner er et must

Hvordan klarer den 14 Superliga-klubber den ufrivillige corona-pause? Tipsbladet.dk ser her nærmere på Brøndbys økonomi og udsigter på transfermarkedet.

Brøndby forsøger efter års indkøb af dygtige og dyre udlændinge at tippe balancen den anden vej, så der bliver brugt flere spillere, klubben selv har uddannet eller fundet som ganske unge.

Begyndelsen var fornuftig i foråret, men så kom nedlukningen, der kommer på et skidt tidspunkt for Brøndby, der enten skal have flere millioner af Jan Bech og hans støtter eller finde en ny (med)investor udefra.

Så hvordan står klubben rustet til de kommende måneder og år, hvor virussen og den økonomiske krise rammer Superligaen hårdt?

Tipsbladet.dk ser nærmere på Brøndby IF.

Stats
Spillerbudget før krisen: 80-85 millioner kroner

Placering: Nummer 4, 39 point i 24 kampe

Afslutninger per kamp: 12,2 (9)
Boldbesiddelse: 56,2 (2)
Vundne luftdueller: 391 (11)
Topscorer: Kamil Wilczek, 17 mål (1. plads)
Wilczek blev solgt til Göztepe i januar. Samuel Mraz og Simon Hedlund er pt topscorere med fire mål hver.

Krisestemning: 4 af 6

Resultat af seneste årsregnskab: -78,7 millioner kroner

Likviditet i seneste årsregnskab: 4,3 millioner kroner

4,3 millioner lyder ikke af meget, men Brøndby solgte Hany Mukhtar, Kamil Wilczek og Dominik Kaiser for lidt over 30 millioner kroner i januar, så det hjælper på kort sigt. En længere nedlukning vil dog tære i en grad, så det kan komme på tale at låne yderligere af ejer Jan Bech Andersen, bestyrelsesmedlemmet Torben Bjørn Andersen, der har lånt klubben penge et par gange, eller andre.

Det er også lettere at få ny likviditet, efter de to førnævnte Brøndby-bestyrelsesfolk konverterede 93 millioner kroner i lån til klubben til aktier tidligere på året.

I parentes er rangeringen i Superligaen.

Læs også:Dansk cheftræner: Brøndby er en klub, der tiltrækker mig

Økonomisk situation
Det var dyrt for Brøndby IF, at man fra 2015/16 til til januar-vinduet i 2019 forsøgte at skabe et stærkt Superliga-hold med mesterskabs-chance ved at købe udlændinge. Med Alexander Zorniger som cheftræner var det tæt på med guldet i 2018, men nu er profilerne fra det hold næsten alle væk, mens Zorniger, der stadig bor uden for København, stoppede et par kampe inde i forårssæsonen i 2019.

I begyndelsen af året konverterede formand og hovedaktionær Jan Bech Andersen for 74 millioner kroner lån til aktier, mens Torben Bjørn Christensen fik 19 millioner tilbage og de resterende 36 millioner kroner i emissionen primært gik til at nedbringe anden gæld.

Brøndbys økonomiske situation er efter de begivenheder lidt bedre, end hvad der står at læse i årsregnskabet, men der kommer stadig til at mangle penge i 2020, især på grund af den økonomiske krise, der kommer i hælene af coronavirussen.

Brøndby IF er sammen FCK den klub i Danmark, der får størst indtægter fra hjemmekampe, og man stod også til at få en god portion tv-millioner fra en placering omkring toppen.
Jan Bech Andersen og bestyrelsen har sikret bemyndigelse til at hente omkring 400 millioner kroner i nye aktieemissioner frem til 2025.

Men selvom klubben tidligere på året forsøgte at skyde historien om Red Bull-interesse ned, har udenlandske investorer set nærmere på at købe sig ind i klubben eller endda købe sig ind som hovedaktionær, hvilket Jan Bech Andersen offentligt har skudt ned som en mulighed.

Der bliver brug for flere penge, og mange af dem, for selvom spillerbudgettet er skruet ned efter salgene af Wilczek, Kaiser og ikke mindst dyre Mukhtar, er det stadig Superligaens tredjedyreste hold, langt, langt foran klubberne i store provinsbyer og kun et lille stykke efter FC Midtjylland.

De penge kan Brøndby IF og Jan Bech Andersen stensikkert finde, al tale om alvorlige økonomiske problemer tager ikke højde for, hvor interessant Brøndby er i Danmark og udlandet.

Det springende punkt bliver, hvordan pengene kommer i kassen.

Hvordan påvirker nedlukningen klubben?
Brøndby ligger nummer fire og var tæt på at være sikker på Top 6, da ligaen lukkede.

Sportsligt var det lidt ærgerligt, for selvom syv point i de fire første kampe ikke var noget, der rykkede for alvor i tabellen, var det en ganske fin og måske lidt uventet start, efter man havde sagt farvel til de to vigtigste målscorere Kamil Wilczek og Dominik Kaiser, og oplæggeren Hany Mukhtar, der trods megen kritik og et mærkbart dyk siden 2017/18 altså stadig var en af de midtbanespillere i Superligaen, der skabte mest for sine holdkammerater.

Sportsligt bør Brøndby stå rimeligt rustet til en genstart, da man stadig har en ret bred trup sammenlignet med de fleste Superliga-klubber, men økonomisk er nedlukningen dybt irriterende og problemfyldt, selvom der ikke er nogen grund til at ringe med dommedagsklokkerne.

Brøndby er bare for stor til at lukke i en krise, man på ingen måde selv er skyld i – skulle krise blive meget langvarig og kassen igen tom, som den var nogle gange i 2019, hvor klubben lånte penge til driften af Jan Bech og Torben Bjørn, findes der stensikkert nye millioner udefra, der holder klubben til kørende, indtil der igen spilles fodbold.

Strategisk kommer nedlukningen på et dybt irriterende tidspunkt for Brøndby, hvor sportsdirektør Carsten V. Jensen forsøger at omlægge truppen og gøre bedre plads til klubbens egne talenter og til unge førsteholdsspillere købt eller fundet i andre klubber i Danmark eller udlandet, som man sidste sommer gjorde med Anis Ben Slimane (AB) og Samuel Mraz (Empoli).
'CV' skal have priserne på Brøndby-spillere skubbet i vejret og have (gode) kampe på de unge salgsemner, så corona-virussen og den medfølgende krise skubber sandsynligvis til Brøndbys omstilling, så det tager yderligere 6-12-18 måneder sammenlignet med den oprindelige plan.

Brøndby og Brøndbys fans har på forskellig vis givet mulighed for at støtte klubben via sæsonkort og opfordringer til at støtte klubbens sponsorer, som de fleste andre profklubber i Danmark har gjort.
Omend opbakningen luner, bliver det ikke disse få millioner kroner, der får klubben videre økonomisk – der skal flere penge til fra enten Jan Bech Andersen, Torben Bjørn eller andre investorer.

Klubbens næste transfervindue
Der er ikke de helt oplagte store salgsemner nu, og slet ikke med coronakrisen, som gør, at Brøndbys potentielle salgsemner ikke kan vise sig frem, og at potentielle udenlandske købere i mange tilfældet i stedet skal bruge energien på at få tyndet ud i deres egne trupper i stedet for at bruge millioner i Danmark.

Over tid er Carsten V. Jensens mål helt åbenlyst at få priser på Brøndby-spillere skubbet i vejret, så man kan sammenligne sig med FC København, FC Midtjylland og FC Nordsjælland.

Lige nu er loftet på Brøndby-spillere omkring 30 millioner kroner (ud fra de seneste års salg), hvor rivalerne har solgt spillere for både 50, 70 og 100+ millioner kroner.
Det er der, Brøndby skal op, hvis man vil have en chance for at holde fast i det nuværende budget, uden at Jan Bech Andersen og/eller andre skal hælde store, tocifrede millionbeløb i kassen hver sæson.

Det giver mening at sælge et par spillere til sommer, hvis man kan få en rimelig pris, det er for eksempel oplagt at få nogle millioner for Anthony Jung og en spiller til, hvis der er købere. Det bliver svært at sælge spillere til store beløb i den hårde konkurrence med andre Superliga-klubber, der har langt mere oplagte salgsemner til de store prisklasser end Brøndby.

Kasper Fisker har kontraktudløb, mens der skal tages stilling til, om Samuel Mraz skal købes fri af Empoli og være den angriber, Brøndby satser på. Selvom 2020 mest af alt handler om at sælge spillere og skære yderligere i spillerbudgettet, er Brøndbys budget trods alt af en størrelse, hvor det giver mening at se efter et par dygtige spillere udefra, der bliver billigere end i de seneste sæsoner, især hvis der ryger et par udlændinge ud på transfermarkedet.

Bedste salgsemner

Simon Hedlund
27 år
Angriber
Sverige
46 kampe/9 mål
Gammel pris: 10-20
Ny pris: 7-15

Han var en dygtig suppleant til Kamil Wilczek og skabte en masse chancer til holdkammeraterne, som ikke mindst Wilczek med sin træfsikkerhed forvandlede til assists.
Mange Brøndby-fans vil nok mene, at svenskeren er en mand, man kan få rigtig mange penge for, men det kan man bare i meget sjældne tilfælde for spillere i Hedlunds alder (27), ligesom det heller ikke taler for et storsalg, at yngre spillere, der var langt mere iøjnefaldende for udlandet, ikke har indbragt store beløb for Brøndby, siden Daniel Agger og Thomas Kahlenberg var purunge.

Vælger Brøndby at holde på den yngre Samuel Mraz, kunne et salg af Hedlund finansiere meget for Brøndby, men det er ikke sikkert, der er marked for svenskeren, selvom han har haft en fin første sæson i Superligaen.

Når OB før krisen 'kun' kunne få 10 millioner kroner for en Superliga-topspiller som Bashkim Kadrii, bliver det svært at score kassen på den kun halvandet år yngre svensker, der alt ikke har Kadriis individuelle spidskompetencer en-mod-en.

Læs også:Bekymringer i Brøndby: Den bliver et bæst

Lasse Vigen
25 år
Central midtbanespiller
Danmark
86 kampe/8 mål
Gammel pris: 7-13
Ny pris: 4-10

Igen en spiller, mange omkring Brøndby givetvis vil mene er mange, mange penge værd og er et stort talent, men som i transfersammenhæng er midaldrende, hvis man taler om de større, tocifrede millionbeløb. Med kontraktudløb til sommer næste år er et salg faktisk ikke noget utænkeligt scenarie, hvis der er en køber, og det er det store spørgsmål – 11 startpladser og 4 indskiftninger i denne sæson kombineret med en corona-krise og en nedlukning af Superligaen er bare ikke en opskrift på mange millioner.

Andreas Maxsø
26 år
Midterforsvarer
Danmark
17 kampe/0 mål
Gammel pris: 10-20
Ny pris: 5-15

Med tiden kan Andreas Maxsø i et Brøndby-scenarie blive en spiller, man får 20-30 millioner kroner for, men mere bliver det heller ikke for en spiller, der som 26-årig ikke er ung i transfersammenhæng, og heller ikke bliver meget dyrere, selvom han skulle komme i spil til en reserveplads på landsholdet under den ny landstræner Kasper Hjulmand. Carsten V. Jensen har forsøgt at tale stopperen, der gjorde det flot i efteråret, på landsholdet, men der er konkurrencen bare hård i Danmark.

Det vil give betydeligt bedre mening for Brøndby, og nok også Maxsø, at vente til 2021.

Anthony Jung
28 år
Venstre back
Tyskland
100 kampe/3 mål
Gammel pris: 4-8
Ny pris: 2-5

Tyskeren har været tæt på at skifte væk fra Brøndby i de seneste transfervinduer, og han er nok den mest oplagte spiller på salgsblokken, især hvis der kommer gang i tysk fodbold igen i maj og man dermed igen kan forvente at have et form for tysk transfermarked, der ikke udelukkende er præget af kriseramte klubber i økonomisk livsfare.

Tyskerens agent Klaus Gerster har her i foråret talt om en økonomisk nedgang i priserne på både transfers og lønninger, og det kan man også forvente i tilfælde af et Jung-skifte tilbage til Tyskland, hvilket også er oplagt med backens kontraktudløb i sommeren 2021.

Simon Tibbling
25 år
Central midtbane/kantspiller
Sverige
95 kampe/9 mål
Gammel pris: 5-15
Ny pris: 2-7

Det er oplagt, at Brøndby sammen med svenskeren og dennes agent forsøger at finde en ny klub. Der blev talt om fem millioner euro som pris, dengang FC Midtjylland drillende tilbød en million euro for svenskeren i sommeren 2018, men efter en sæson som reserve er det tydeligt, at den ellers dygtige svensker ikke er en mand, der umiddelbart passer ind på Brøndby-holdet,

Læs også:Overblik: Hvem træner, og hvem træner ikke i Superligaen?

Læs også:Brøndby-legende afviste tysk storklub: Den lottokupon havde jeg ikke lyst til

Læs også:Rezan Corlus agent: Interesse fra Tyrkiet og Spanien