Det danske håb: Han skal redde dommerne

Mikkel Redder er 29 år og Danmarks nyeste FIFA-dommer. I dette interview fortæller han om sin tro på gennemsigtighed fra dommernes side, om at være sig selv i kampens hede og om sine store drømme for fremtiden.



Der er udsigt til, at tilskuerne og seerne får tiltrængt adgang til dommernes overvejelser, når bolden ruller.

December 2022 meddelte hovedorganet bag fodboldlovene, IFAB, at et forsøg skal iværksættes, hvor dommernes kommunikation omkring VAR-gennemsyn skal være offentlig.

Det betyder, at folk på stadion og hjemme bag skærmen får at vide, hvad dommerne taler om, når beslutningerne tages. Formentlig som det kendes fra NFL, når dommerne forklarer kendelser.

Første gang, det blev virkelighed, var ved FIFA’s klub-VM i Marokko, hvor den kinesiske dommer Ma Ning allerede i første kamp blev kaldt i aktion.

Et straffespark i turneringens første kamp blev i sidste minut ændret til frispark, da Aucklands Adam Mitchell begik et grimt frispark mod Al Ahly lige uden for feltet.

I første omgang blev det takseret til straffespark, men VAR-gennemgang viste, at forseelsen foregik uden for feltet, og så måtte Ma Ning omgøre sin beslutning, hvilket han forklarede over et noget tvivlsomt lydsignal til tilskuerne på stadion.

En tvivlsom debut til en fremtid med dommeren i direkte forbindelse med tilskuerne, som det kendes fra NFL, men ikke desto mindre noget, Mikkel Redder tænker er med til at løfte forståelsen for VAR.

”Jeg synes allerede, vi er blevet langt bedre til at forklare mere om VAR og forklare mere om de nye dimensioner.”

”Det er jo fuldstændig nyt.”

”Det kræver, at vi fortsætter med at forklare folk, hvad der er op og ned i det, så fodboldfansene forstår konceptet”

”Langt hen ad vejen har vi ikke været dygtige nok til at uddanne folk omkring reglerne, VAR og dommerne inden for fodbolden, så de forstår, hvad det er, vi egentlig går og laver.”

”Så altså… Lad os forklare folk, hvad det er, at der ligger bag beslutninger og kendelser, og hvorfor vi nogle gange gør, som vi gør,” siger Mikkel Redder.

184639

Åbenhed som udgangspunkt
Tipsbladet har sat ham stævne i huset i Nørresundby, hvor han bor sammen med sin kone Carina og datteren Milje.

Bagvæggen af carporten er prydet af en stor collage af fotos fra den første del af karrieren, men ellers er det et hjem som mere skriger småbørnsfamilie end fodbold.

Familien er rykket fra det lille hus på vandsiden af Nørresundby, hvor motorvejen susede i baghaven, og op i højlandet bag gymnasiet.

Og Mikkel Redder bevæger sig også i dommerkarrieren.

Danmarks nyeste FIFA-dommer er bare 29 år, og Redder er dermed den yngste danske dommer internationalt i mange år.

Det skulderklap fra FIFA gør det oplagt at tage en pejling på den udvikling på dommerområdet, som fremtidens dommer ser for sig. Og som Mikkel Redder ser det, så indebærer det en langt større åbenhed end bare den åbne kommunikation omkring VAR-kendelser, som er på tegnebrættet.

I løbet af efteråret var der flere sammenhænge, hvor dommere har valgt at stille sig frem og forklare kendelser.

Jakob Sundberg gik på tv og forklarede sine overvejelser omkring en FCK-scoring mod AGF. Jens Maae forklarede sine kendelser til bold.dk, da FC Nordsjælland spillede 1-1 med AGF. Og Mikkel Redder selv forklarede, hvorfor han ikke mente, at der var en forseelse mod Mads Hermansen, da AGF kom foran 2-1 på Aarhus Stadion.

Der har været andre episoder i efteråret, som har fået medieopmærksomhed, og det er med til at udstille den balancegang, som en dommer er ude i, hvis det skal lykkes.

Nåleøjet er lille, og drømmene om en international karriere beror på venlige øjne fra en eksklusiv skare af tidligere topdommere samt dedikeret og professionelt arbejde fra dommerne selv.

Det miljø skal en ung, ambitiøs dommer som Mikkel Redder begå sig i. Og han noterer sig, at fokuseringen på dommernes præstationer har nået et nyt niveau.

”Det har heller ikke været let at forudse, hvor hypereksponeret Superligaen og fodbold ville blive.”

”Vi er gået fra at have sportspressen og rettighedshaverne, så kom online-dækning. Nu har vi podcast og tilmed flere til hver klub – og vores egen dommerformand får til tider en hel time et sted.”

”Der er opbygget en hel industri, som bare bliver fuldstændig overvældende, fordi alle detaljer tygges igennem.”

”Forståeligt nok er der er ingen, der holder med dommerne i det felt.”

Har dommerne undervurderet betydningen af at være den tavse aktør i fodbolden? Det har jo efterladt en hel bane at spille på, hvor alle kunne gøre sig kloge på dommerne, på nær dem, der egentlig er uddannet til at forvalte fodboldloven?

”Jeg har, siden jeg rykkede i Superligaen, gået ind for én ting. Det er åbenhed. Transparens.”

”Og mit ønske er, at vi skal fortsætte med at være åbne og transparente. Vi skal kunne forklare vores kendelser.”

”Der er så mange gråzoner og nuancer i fodbold, at vi ikke kan gøre alle tilfredse.”

”Der er for mange følelser i fodbold til det,” slår Mikkel Redder fast velvidende, at klubfarver afgør, hvordan tingene opfattes.

”Og er folk så enige? Det er ikke sikkert.”

”Men vi skal kunne forklare det.”

”Så jeg går ind for åbenhed i det omfang, det er muligt,” siger han.

”Offentliggørelse af kommunikation undervejs er oplagt, og det er også oplagt med efterbehandling bagefter.”

”Vi så også TV3 Sport lavede et klasseindslag omkring VAR med lydbidder af vores kommunikation internt under kampen,” pointerer han.

”Jeg går ind for åbenhed og synes, det er megaspændende, hvad der er på vej, fordi det giver mig en forventning om, at folk måske får en forståelse for os dommere, og hvordan det er, vi arbejder,” siger Mikkel Redder med henvisning til eksperimentet ved klub-VM.

184639

At være sig selv
Hvordan er det at være det der dumme svin?

”Jeg har egentlig lært at affinde mig med, at min rolle er at være dommer. Det er ikke en eller anden popularitetskonkurrence.”

”Bare se VM-finalen, hvor dommeren har dømt næsten perfekt. Alligevel er folk utilfredse og finder en eller anden lille detalje.”

”Så det er vores lod,” konstaterer Mikkel Redder med henvisning til Szymon Marciniaks flotte VM-finale, hvor især den franske sportsavis L’Equipe efterfølgende hæftede sig ved, at flere argentinske udskiftere var på græsset, da Lionel Messi scorede i forlængelsen til 3-2.

Med sin stil på banen minder Mikkel Redder om store forgængere som Claus Bo Larsen og Peter Mikkelsen, der begge nåede langt.

Claus Bo Larsen var for 14 år siden manden med fløjten i Champions League-semifinalen Manchester United-Arsenal.

Siden er Danmark nærmest blevet udslettet internationalt på dommersiden.

Peter Rasmussen og Jakob Kehlet har snuset til Champions League, men har ikke bidt sig fast. Håbet er, at Mikkel Redder kan ændre det, og han har sin egen idé om, hvad der gør det.

”Jeg ser personligheder. Jeg ser ikke robotter eller maskiner. Eller at alle gør det på samme måde,” påpeger han.

”Selvfølgelig skal vi have noget ensretning, men jeg ser mega mange forskellige personligheder.”

”Jeg tror også, det er derfor, at jeg er kommet frem tidligt og har fået et OK navn i Superligaen. Jeg har en personlighed. Der er et eller andet karisma over mig.”

”Det synes jeg også, at vi ser ved de bedste dommere ude i Europa. Mange af topdommerne fra UEFA genkender man, fordi de har noget personlighed og karisma. Det er vigtigt,” mener Mikkel Redder.

”For mig er det vigtigste, at jeg er mig selv, og at spillerne kan mærke, at det bare er mig, der er der. At jeg er menneskelig, og jeg ikke sætter mig op på en piedestal.”

Drømmen om Champions League
Redder gik dommervejen i en ung alder, da sygdom stoppede hans lovende fodboldkarriere.

”Jeg tror, at jeg er dygtig til at læse kampene. Jeg besidder nogle sociale kompetencer, der gør, at i forskellige situationer ved jeg, at der er en brug for, at jeg lægger en hånd på skulderen og siger et eller andet.”

”Eller nu har ham her brug for, at han faktisk får skældud for det, han har gjort.”

”Andre gange har de brug for, at jeg smiler til dem, eller jeg lige giver dem lidt ret.”

”De kompetencer og evner ved jeg, at Claus Bo Larsen og Peter Mikkelsen har haft,” siger Mikkel Redder og runder også begrebet ’oprigtighed.’

”Når de situationer opstår, hvor det kan blive noget rigtig lort, så er det bedre lige at være ærlig eller gøre det, der giver mening.”

”Skal jeg stædigt holde fast i det, jeg har gjort? Eller er det måske lige at række en hånd op i vejret og sige, at det er sgu mig, der har lavet en fejl,” siger han og hiver en episode frem fra OB-AGF.

”Jeg får dømt en offside, hvor jeg lynhurtigt godt kan finde ud af, at den faktisk er spillet fra en forsvarsspiller.”

”Jeg får lige klappet mig på brystet og løfter hånden og siger, ’det er min fejl, gutter’.”

”Det afvæbner fuldstændig. Der er ikke nogen, der brokker sig, og det giver goodwill blandt spillerne, når du kan erkende en fejl,” konstaterer han og markerer dermed et potentielt opgør med nulfejlskulturen.

Skal det have momentum, så kræver det også, at Mikkel Redder får fodfæste internationalt, men ambitionerne er store.

Dommerformand Michael Johansen er ved at få fodfæste i politiske dommerkredse, og Redder er blandt de yngste dommere i det kuld, der netop har fået FIFA-badge til begynder-niveau 2. Jakob Kehlet er eneste danske dommer i kategori 1.

”Jeg skal dømme Champions League en dag. Og hvis jeg en dag kommer til at dømme en Champions League-kamp, så tror jeg også, at jeg kan drive det til langt mere.”

”Det svære det bliver at komme ind i det selskab.”

184639

Fotos: Getty Images





Brøndby pebet ud: Var røv og nøgler



EKSKLUSIVT

Nu åbner dansk træner op om fyring


Chelseas reserver overmander svenskere

Forsøgte at beholde FCK-talent: Han er enormt rar



Fantastisk og vanvittig fodboldkamp ender 3-3

Klar på transfers: ‘Godt forhold til Nees og Sune’

Silkeborg-stjerne færdig: Udlandet kalder

Fredericia gør stadion klar til Superligaen

Wow for en fodboldkamp!



TOPNYHED

Diant Ramaj: Jeg siger undskyld på søndag


Brøndby skifter tre mand

FCK-boss ramt: Har jeg det sindssygt stramt med

FCK uden stor stjerne til pokalbrag

AGF får tilskuerstraf efter pyro-brug



TIPSBLADET SPECIAL

Supercomputer: De bliver danske mestre


Ståle Solbakken: De er Skandinaviens bedste hold

Hård Bruun Larsen-melding: ‘Et vinterflop’

Pokalfinale på MCH Arena: Trist vi er nået dertil

Oprykning kan sætte fut i Fredericias stadionplan

Dansker fik fejlagtigt skylden for Haaland-hetz


TOPNYHED

Kæmpe bøde til FC København


Mike Tullberg jubler: Prioriteterne har ændret sig

Inter kan drille Lewandowski-løse Barcelona

Robin van Persie vil informere FCK’er meget snart

Midtbane-flop færdig i AGF



Malaga og Granada interesseret i formstærk dansker

Brøndby har profil tilbage til semifinale

Ærgerligt OB-exit: ‘Jeg mistede tilliden’

Vilde Wrexham: Totalt sindssygt, siger dansker!

Så meget skal de betale for Jacob Neestrup

Michael Laudrup: ‘Det er noget helt specielt’

Kent Nielsen blæser til angreb

Afsløring: Angriber skal retur til Brøndby


TOPNYHED

Chokskifte? ‘Dolberg ville score minimum 25 mål’


Arsenal i problemer: PSG tager fra London med sejr

– En fattig forklaring, Birk!

Tidligere AaB-træner hjemsendt

Michael Laudrup: ‘Det er noget pjat’

Gik amok: Real Madrid-stjerne får lang karantæne

Superliga-spiller har gang i vild stime

Afsløring: Hillerød Fodbold sælger Ali Almosawe

Vil forlænge med attraktive Superliga-profiler

Hylder Brøndby-fans: ‘En helt absurd fankultur’

Han kan afløse Xabi Alonso

Erik Sviatchenko har fremtiden på plads

– Han er Superligaens bedste målmand

Stor Silkeborg-profil ude mod Brøndby

Vanvidskamp af udlejet Superliga-spiller

Klar på at vende hjem til Superligaen

– De er jo slet ikke FCK-backs!

Real Madrid-stjerne opereret

Supercomputer: De rykker ud af Superligaen

‘David Nielsen var fuldstændig fantastisk for mig’

Diant Ramaj skal ikke tilbage til Dortmund

Isaksen med stor hyldest: Et fantastisk menneske

Rundens Hold i Superligaen – 28. spillerunde