• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Lars Gram-Hanssen

- Det var hele Danmark, der havde skudt os ned

Foto: Getty Images

Tipsbladet har talt med Martin Spelmann om Hvidovre IF og Brøndby IF forud for de to vestegnsklubbers Superliga-brag på søndag.

Af Lars Gram-Hanssen

Det lå aldrig i Martin Spelmanns tanker, at han igen skulle spille i Superligaen, da den rutinerede midtbanespiller for to år siden skrev under med Hvidovre IF.

Men vestegnsklubben begyndte hurtigt at spille så godt, at målsætningen ikke længere var at etablere sig som et top seks-hold i 1. division. Efter 26 års fravær vendte Hvidovre i sommer tilbage til Danmarks bedste række, og selvom de første måneder i Superligaen har været hårde, så er Martin Spelmann rigtig glad for at være en del af Hvidovre IF.

- Det er jo meget mere familiært og meget mindre business, vil jeg sige. Det er lidt ligesom der, hvor man startede i tidernes morgen, i den lokale breddeklub. Det er den følelse. Ikke fordi, at vi ikke har ambitioner, og at vi ikke er professionelle. Men det er meget mere familiært her, siger Martin Spelmann til Tipsbladet. 

Netop familiefølelsen er en ting, som den 36-årige midtbanespiller værdsætter højt. 

- Det er klart, at det tiltaler mig, med tanke på nogle af de ting, man har prøvet, hvor man har fået nogle på tuden ude i det virkelige liv. Hvor man har fundet ud af, at man bare er en brik i et større spil. Det er noget helt andet herude. Alle har det godt, alle vil hinanden, og alle hjælper hinanden. Det er den helt store forskel, lyder det fra Spelmann, der også har spillet i Tyrkiet og Norge i løbet af karrieren. 

Tipsbladets interview med Martin Spelmann foregår over en kop kaffe på Peter Lassens kontor, hvor Hvidovre-sportschefens telefon er rødglødende få dage før hjemmekampen mod Brøndby. Søndagens Superliga-brag er selvsagt også en speciel kamp for Martin Spelmann, der for snart to årtier siden brød igennem i Brøndby, da Michael Laudrup var cheftræner. 

- Brøndby vil for mig altid have den plads, som klubben har haft hele livet. Men det er et andet Brøndby-hold, end det, jeg voksede op under. Det er nogle andre mennesker, der er i spidsen. Men det er klart, at man ikke kan tage noget fra fansene. Det er jo en 12. mand, og det er imponerende at se. Nu har jeg stået over for dem mange gange på den anden side, og det er lige så fedt at spille på den side og opleve stemningen. Det er selvfølgelig en speciel klub. Det var der, det hele startede med seniorfodbolden. Så det bliver fedt, siger Martin Spelmann.

Var Brøndby den klub, du allerhelst ville være blevet en stor profil i?

- Det blev jeg jo ganske tidligt. Dengang lavede man jo sådan nogle top 10-lister over talenter, og der kan jeg godt stikke lidt til Mikkel Thygesen, for han var altså nummer to på den liste. Jeg var nummer ét. Men jeg startede også med at spille fra start af, hvilket var meget atypisk. Vi fik i Rene Meulensteen en træner, som ville lave om på det hele ude i Brøndby. Så jeg kom til fadet relativt hurtigt, siger Martin Spelmann. 

- Så jo, jeg havde da drømmen, og jeg tror da også, at karrieren kunne have gået i en anden retning, hvis jeg kunne have fortsat der. Det er trods alt nemmere at blive solgt derfra, end det var fra Horsens, og den måde, vi spillede fodbold på dengang, i forhold til Brøndby og den bevågenhed, der er der. Det er jo et meget større vindue. Så jo, det kunne jeg da godt have ønsket mig, men tiden var også kommet, da jeg i mit anden-tredje år begyndte at sidde på bænken. Der skulle jeg ud at spille.

Efter en fattig pointhøst i sæsonens første måneder leverede Hvidovre mandag lidt af en sensation, da oprykkerne spillede 0-0 ude mod FC Nordsjælland, og ifølge Martin Spelmann har den kamp betydet meget for det mentale i Hvidovre-truppen.

- Hver gang, vi får en over tuden, om det så er fordi, at vi bliver snydt, fordi vi er uheldige eller fordi vi har spillet en mindre god kamp, så har vi lært af det. Vi er så ærekære omkring det, vi går og laver herude, at vi vil have rystet det af os, siger midtbanegeneralen. 

- I forhold til Nordsjælland-kampen, så bliver det at fejre en 0-0-kamp aldrig noget, der kommer til at føles specielt fedt for mig. Men jeg kender også bare vigtigheden af den kamp. For det var hele Danmark, der havde skudt os ned. Jeg tror aldrig, at jeg tidligere har prøvet at spille en kamp, hvor det gav 15-16 gange pengene igen. Men vi lærer hver evig eneste gang, vi går på banen. 

Uden for banen har Martin Spelmann ikke haft de store udfordringer ved at gå fra at være fuldtidsprofessionel til at være fodboldspiller på deltid. Den tidligere Brøndby-profil arbejdede som ejendomsmægler i sidste sæson, og da Spelmann havde brug for at lave noget nyt, trådte Peter Lassen straks til.

Sportschefen skaffede Martin Spelmann et job som fodboldtræner på en efterskole, og på den måde kan midtbanespilleren arbejde om morgenen og komme hjem og spise frokost, inden den står på træning i Hvidovre om eftermiddagen.