• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Efter omstridt FCK-mål: Dommerchef frikender VAR

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

VAR skulle ikke dømme omspark, da Mohamed Daramy scorede mod Brøndby IF i seneste runde, slår dommerchefen fast.

Af Anders Dehn

Niels Frederiksen kaldte det en kæmpe fejl. Stig Tøfting fattede ingenting. Og Carsten V. Jensen undrede sig.

Mohamed Daramys 2-1-mål for FC København i søndagens derby fik masser af opmærksomhed, fordi folk ikke forstod, hvorfor VAR ikke greb ind. Det så nemlig ud til, at Daramy var i feltet, da Kamil Wilczek sparkede, og at han dermed fik en fordel i forhold til at nå riposten først. Nu forklarer dommerformand Michael Johansen i podcasten "Spiller til Spiller", hvorfor VAR ikke blandede sig.

Problemet var dels, at man ikke havde tv-billeder af hele feltet, så man kunne ikke se, om Daramy var den eneste, der løb for tidligt ind i feltet, eller om en eller flere Brøndby-spillere gjorde det samme.

Derudover er der i forbindelse med straffespark ikke de samme linjer i græsset til rådighed som ved eksempelvis offside, så VAR kan ikke generere et bevis for, at der er sket en fejl.

Johansen erkender dog, at VAR i situationen kom i "et rigtig stort dilemma".

- Her mangler vi hele den lange linje, hvor alle spillerne står. Og det vil sige, at VAR har ingen mulighed for at tage en objektiv sand beslutning på for tidligt indløb, fordi man kan ikke se stregen, man kan ikke se hvilke spillere – er det kun en eller er det flere spillere – der løber ind. Det vil sige, man kan ikke komme ud med nogen objektiv korrekt konklusion, der entydigt kan understøttes med et bevis, siger Michael Johansen i podcasten.

Det er netop det, som VAR skal: finde de åbenlyse fejl.

- Når vi mangler hele linjen på straffesparksfeltet, så kan vi ikke entydigt bevise, at der er sket en fejl. Vi kan have nogle formodninger, absolut. Vi kan have nogle indikationer, absolut. Det er slet ikke tilfredsstillende at bruge et mainkameraet oppe fra midten på 50 meter, der i en grumset opløsning prøver at zoome ind og sandsynliggøre det med spillere, der står i vejen.

Michael Johansen sad selv i VAR-vognen i forbindelse med det københavnske derby.

Også i opgøret mellem FC Midtjylland og AGF var der en straffesparkssituation, hvor mange undrede sig over, at VAR ikke dømte omspark. Her forklarer en af landets fremmeste eksperter i fodboldloven, hvorfor det ikke skete.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020

Superliga

Mere Superliga

Fokus