• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Ekspert til FCK: Tag nu noget ansvar

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Stanis Elsborg beskæftiger sig indgående med fodboldpolitik, og han undrer sig over, at FC København ikke kunne finde bedre alternativer til sin træningslejr end Dubai.

Af Anders Dehn

Da FC København senest var i Dubai, endte klubbens penge i hænderne på en nøgleperson i en af verdens mest brutale dikaturer. Træningslejrene i det arabiske emirat vakte så stor kritik, at klubben droppede destinationen, men onsdag meldte den ud, at den rejser dertil igen til januar.

Det overrasker Stanis Elsborg, analytiker ved Play the Game, som arbejder for demokrati, gennemsigtighed og ytringsfrihed i sportens verden. 

- Tag nu noget ansvar og find et andet sted at afholde jeres træningslejr, som ikke har problemer med menneskerettighederne i den kaliber, som vi ser Dubai, siger Elsborg til tipsbladet.dk.

De problemer omfatter blandt andet, at kvinder og homoseksuelle forskelsbehandles ved lov, at FN anklager styret for krigsforbrydelser og ansvar for drab på civile, og at millioner af gæstearbejdere lever under slavelignende forhold. 

Læs eksempelvis den utrolige historie om en gæstearbejder, der måtte flygte fra sin arbejdsgiver og drikke egen urin for at overleve.

Stanis Elsborg hæfter sig ved, at FC København er bevidst om den omfattende undertrykkelse i Dubai. Som sportslig leder William Kvist sagde onsdag, har ledelsen "naturligvis haft den politiske situation i området med i vores overvejelser".

- Han nævner, at de har haft den politiske situation med i deres overvejelser, men at i den aktuelle situation med corona har de vægtet det sportsligt bedste. Så må man konkludere, at det sportslige står klart over det politiske i FCK's beslutning, siger analytikeren.

Læs også:FCK i U-vending: Tager igen på træningslejr i diktaturstat

- Jeg kan forstå, at der er mange overvejelser ved, hvor man skal lægge sin træningslejr. Før ville de ikke derned, men nu vurderer de, at det er den bedste løsning, og bruger pandemien som forklaring på, at det er det bedst mulige sted. Jeg undrer mig over, at man kan komme til den konklusion.

FC København begrunder valget af Dubai med, at Portugal, som var den oprindeligt planlagte destination, ikke var en god løsning. Der manglede egnede modstandere, og nogle af stedets træningsfaciliteter ville være lukket.

I Dubai får holdet den bedste forberedelse til et sportsligt vigtigt 2021, konkluderede ledelsen.

Er det ikke fair nok, at FCK som fodboldklub prioriterer det sportslige hensyn?

- Jo, FCK er i sin gode ret til det. Man man må spørge, hvorfor den tidligere beslutning, som lå til grund for, at man ikke ville til Dubai, ikke lægger til grund for det længere, siger Stanis Elsborg.

Læs også:Dansk spiller om FCK-træningslejr: Et gigantisk selvmål

Men er det ikke et ok argument, at Portugal ikke var egnet, men det var Dubai?

- Det kunne man sagtens mene, men man må gøre sig klart, hvilket land man tager ned til. Når de lige frem nævner, at de har haft den politiske situation i overvejelserne, er jeg meget spændt på at høre, hvilke overvejelser det var. De kan ikke have taget ret meget stilling til, hvad der sker i landet, hvis det sportslige vægter over det politiske, siger Stanis Elsborg.

Støtter FCK op om styret ved at rejse derned?

- Det er ikke en direkte støtteerklæring til styret, bare fordi man tager derned. Men jeg har svært ved at forstå, hvorfor en europæisk klub er nødt til at tage til Dubai, som har så alvorlige menneskerettighedsproblemer.

- En stor klub som FCK burde have alternativer og vise, at man ikke er interesseret i at tage til en autoritær stat. Det harmonerer ikke med en vestlig storklubs værdisæt.

Tipsbladet.dk har været i kontakt med FC København, der oplyser, at William Kvist ikke stiller op til telefoninterviews, men møder pressen i forbindelse med torsdagens træning.

Læs også:På rov i FC København: Solbakken tager analytiker med til Norge

Læs også:FCK-legende risikerer bøde - men der er et smuthul

Læs også:Tidligere FCK-boss med godt råd: Her skal Midtjylland passe på i fremtiden