“Jeg er ufatteligt skuffet over banen. Det minder mig om min tid i 4.division i England,” “Arbejdsforholdene for spillerne… Det er simpelthen under al kritik”. “… isoleret set i forhold til produktet er det jo en katastrofe.”
Ordene er alle sammen rettet mod græstæppet i Parken – Danmarks nationalarena og hjemmebane for FC Københavns fodboldhold.
Citaterne ovenfor er fra Kasper Schmeichel efter en landskamp mod Irland i 2017, fodboldekspert Flemming Povlsen og den tidligere FC Midtjylland-træner Bo Henriksen efter den famøse sandkasse-kamp i 2022.
Et opgør, hvor FC København efterfølgende anerkendte, at banen var i en alt for ringe forfatning. At den har været i en ringe forfatning har også været mejslet i sten de senere år, hvor græstæppet i Parken i Spillerforeningens kåring af den bedste Superliga-bane, har været placeret i den nedre halvdel.
For nyligt offentliggjorde Spillerforeningen imidlertid sin halvårsstilling, og her så det helt anderledes ud.
Græstæppet i Parken var placeret som det fjerde bedste – Ceres Park, Aalborg Portland Park og Brøndby Stadion var foran.
– Når du er direktør i FC København, er du aldrig tilfreds, når Brøndby ligger over dig på noget som helst parameter. Ud fra forudsætningerne synes vi faktisk, at det er utroligt flot, at vi kan ligge deroppe. Vi er i den situation, at plænen i Parken bliver brugt cirka dobbelt så mange gange på et år som ude i Brøndby. Med det slid, der er på banen herinde, er vi tilfredse med at ligge der, hvor vi ligger.
Sådan lyder det til Tipsbladet fra CEO i FC København Jacob Lauesen, der forklarer, at det har kostet blod, sved, tårer og en hulens masse penge at nå hertil.
– Det har været en stor tocifret millioninvestering, hvis du regner alle fire baner sammen (de tre hybridbaner på Frederiksberg, red.). Vi har skullet grave ret dybt ned i undergrunden og har haft 600 lastbiler til at køre frem og tilbage med materialer. Det er bekosteligt, men når det så er sagt, så er driftsomkostningerne ikke meget større end tidligere, fordi man dengang skiftede plænen oftere.
Danmarks bedste bane – Superliga
Spillerforeningens halvvejsstilling 2024/2025
- Brøndby Stadion (4,57)
- Aalborg Portland Park (4,5)
- Ceres Park (4,44)
- Parken (4,25)
- Energi Viborg Arena (4,00)
- Vejle Stadion (3,75)
- Sydbank Park (3,63)
- Lyngby Stadion (3,63)
- MCH Arena (3,50)
- Cepheus Park (2,86)
- JYSK Park (2,00)
- Right to Dream Park (1,13)
Det er de 12 Superliga-anførere, som stemmer efter hver runde på udebane.
I 2022 lancerede FCK strategien ‘Vi er FC København,’ hvori det fremgik, at den største investering i forbedring af Parkens bane var undervejs – den blev gennemført i vinteren 2022.
– Konstruktionen af undergrunden med varme og vand var meget gammel, og den skiftede vi for to år siden. Det har givet nogle bedre vækstbetingelser. Derudover er der også lavet investeringer i kunstlys og ventilation, så græsset gror bedst muligt. Med udstyret på plads skulle vi også have en til at styre det, og der har vi fået en dedikeret englænder, som går op i græs som sit kæreste eje.
Han hedder Oliver Deeming og blev ansat som Groundsman i FC København for lidt over et år siden.

Passer på græsset, som andre passer på deres børn
Oliver Deeming har en fortid som groundsman i blandt andet Tottenham, hvor de bruger nøjagtigt samme system, som man er gået over til i FC København.
Derfor var han en ‘plug and play’-løsning, selvom han stod overfor en stor opgave i sine første måneder i FC København.
– I månederne før jeg kom ind, var der et problem med, at græsset døde, så vi skulle tage hånd om det som det første, siger Oliver Deeming til Tipsladet, inden han for en kort bemærkning må afbryde snakken, da hans kollega Emil er i gang med at bruge en græs-børste i den forkerte størrelse.
– Der var bare nogle ting med banen, som havde brug for en kærlig hånd, og så har jeg efterhånden erfaret, at man i Danmark er omkring 10 år bagud med behandlingen af sine baner sammenlignet med England. Så jeg indså med det samme, at vi skulle i gang med en renovering.
Renoveringen foregik, henover vinteren i 2023, og forud for denne sæson skiftede man plænen i Parken, så banen nu står “snorlige,” som Jacob Neestrup tidligere på sæsonen udtalte.
– Jeg er glad for den nuværende forfatning, men som fagmand er det svært at blive helt tilfreds. Jeg mener, at den kan blive bedre. Der var en del slid på den mod slutningen af efteråret, men efter min mening er vi nok på 90 ud af 100 procent, siger Oliver Deeming.
En beskeden udlægning af briten, der for sit arbejde er blevet kåret til årets medarbejder i FC København.
– Jeg havde en avisartikel med til ham fra september 1992, hvor landsholdsspillerne sagde, at den ikke egnede sig til fodbold. Så det har mere eller mindre været et problem i 35 år. Så har der været et par år, hvor man har løst det ved at skifte plænen rigtig mange gange. Men jeg tror aldrig, vi er lykkedes så godt, som vi er i øjeblikket med at have en sund plæne over en hel sæson, siger Jacob Lauesen.

Banen er hårdt prøvet
FC København er fortsat med i alle tre turneringer og havde to træningspas på plænen i Parken inden opgøret mod Heidenheim, hvilket selvsagt tærer på græsset.
– Træningspassene gør mere skade på banen end kampene, og efter min mening burde de ikke træne i Parken. Den bør kun være til kampbrug, og sådan gør man også i England. Hvis plænen har to uger mellem kampene i løbet af vinteren, vil det være optimalt. I foråret, når græsset har bedre vækstbetingelser, vil syv dage mellem kampene være nok, siger Oliver Deeming.
Ifølge Oliver Deeming har Parken dog den fordel, at der kan sættes tag på, så varmelamperne kan øge temperaturen på stadion til syv-otte grader. Græsset kan gro fra omkring fem grader.
– Det er meget tydeligt, at mange af vores investeringer i ombygninger, udstyr og medarbejdere har båret frugt. Vi ser helt tydeligt, at banen er i en klart bedre forfatning. Det er meget komplekst at gro en god græsbane særligt om vinteren i København, siger Jacob Lauesen til Tipsbladet.
Hvorfor har man ikke lavet de her investeringer noget tidligere?
– Man har løbende lavet investeringer i græsplænen, og noget af det er også sket før min tid, så jeg går ud fra, at man har haft projekter kørende, hvor man har troet, at det kunne blive løst. Det har bare vist sig ikke at være nok, siger FCK-bossen.
Parken har historisk haft svært ved at klare vinteren, men i år så grønsværen god ud, da FC København indledte forårssæsonen på hjemmebane mod Heidenheim i sidste uge.

Ny græs-leverandør
Foruden de omfattende renoveringer i særligt 2022 og 2023, da Oliver Deeming blev ansat, har FC København også valgt en helt ny og mere lokal græs-leverandør.
Plænen skiftes nemlig årligt, og her har man før i tiden fået leveret græsset fra Italien. I sommer kom plænen fra Hobro.
– Banen, som de spiller på nu, er groet i Danmark for første gang i klubbens historie. Det gør en stor forskel, da plænerne i Italien udsættes for langt højere temperaturer, så der bruges andre græssorter end i Danmark. Derudover blev plænen i to dage fragtet fra Italien til Danmark, hvilket heller ikke var optimalt, siger Oliver Deeming.
Til sommer vil banen formentlig skulle udskiftet igen efter sommerens koncerter.
-Når man kigger på det fra græsplænens synspunkt, så er det ikke optimalt (med koncerter, red.). Men vi bygger på den her model med koncerter, så vi opfordrer dem til at sælge så mange koncerter som muligt. Plænen skiftes hvert år, så det giver mening at lave koncerter om sommeren.
Faktisk er FC København også i gang med at ansætte en højre hånd til Oliver Deeming, da de tre hybridbaner på træningsanlægget, 10’eren, kræver mere pleje.
Fotos: FC København / Torkil Fosdal.

Roser Chido Obi: ‘Det var jeg ekstremt glad for’

Jadon Sancho i ‘sensationel transfer’?

Argentina er suveræne mod Brasilien

Stærke Gunners sænker spanske dronninger

Dårligt nyt for Højbjerg

Iran er klar til VM

Tidligere FCM-flop udløser stor krise

Seerstorm: Så mange så nederlaget til Portugal

Storstilet tyveri: FC Københavns capo-tårn stjålet

Superliga-talenter sender landshold i ekstase

Ny FCM-profil overrasket over Danmark

Eriksens næste klub? Han vil være fremragende dér

Bekymret: Det kan koste FC Midtjylland guldet

Tordner mod linjedommer efter Schmeichel-skade

Flere klubber pønser på FCM-transfer

De henter Vendsyssel-boss

Voldsomt imponeret: ‘Han smadrer jo alt’

Blatter og Platini frifundet i sag om korruption

Nu lysner det

– Vi er den klub i Jylland med de dårligste vilkår

Flere klubber jagter dansk landstræner

Overraskelse: Mister sportschef til Superliga-klub

Nu får Roony Bardghji comeback

Tid til ny målmand? ‘Sindssygt relevant spørgsmål’

Guldregn – får kongeløn i Real Madrid

Ærgerlig aften for Jacob Friis: ‘Jeg er skuffet’

Stjerner revser hinanden: ‘Den fyr er en joke’

Scoringer i Skopje

Frisparksperle sætter England i gang mod Letland

Røverkøb? Her er prisen på svensk superbomber

Raser efter podcast-udtalelse

Præsenterer millionunderskud

U21-landsholdet spiller uafgjort med Italien

Martin Retov fyret i AC Horsens: Nu taler han ud

Nu taler han om Brøndby-besøg

– Vi er ved at starte en ny æra

Kæmpe udrensning: Vil af med over 10 spillere

Sådan rangerer Schmeichel ift. andre topkeepere

Hyldes efter bizar blunder

Engelsk Premier League-stjerne overvejer fremtiden

Nedtur for Martin Braithwaite

Dansker rykker til Norge: Fremhæver FCK

Afsløring: AGF afviser Djurgården

Her er Bo Henriksens største svaghed

Kasper Schmeichel på Rundens Hold

Inter-præsident om danskerrygte: ‘God spiller’

Forstår ikke Riemers valg: ‘Jeg er meget kritisk’

Gravesen i stort forsvar af Kasper Schmeichel

Læge giver status på Kasper Schmeichel

Vejen til VM: Her er Danmarks program i 2025

Brøndby har fundet ny gerningsmand

Portugal-boss jubler: ‘Vi var overlegne’

Fremhæver én dansk fejl: ‘Gør hele forskellen’

Snøret af Ronaldo: ‘Det er godt spillet af ham’

Eriksen udskiftet: Kunne have spillet 120 minutter