“Jeg er ufatteligt skuffet over banen. Det minder mig om min tid i 4.division i England,” “Arbejdsforholdene for spillerne… Det er simpelthen under al kritik”. “… isoleret set i forhold til produktet er det jo en katastrofe.”
Ordene er alle sammen rettet mod græstæppet i Parken – Danmarks nationalarena og hjemmebane for FC Københavns fodboldhold.
Citaterne ovenfor er fra Kasper Schmeichel efter en landskamp mod Irland i 2017, fodboldekspert Flemming Povlsen og den tidligere FC Midtjylland-træner Bo Henriksen efter den famøse sandkasse-kamp i 2022.
Et opgør, hvor FC København efterfølgende anerkendte, at banen var i en alt for ringe forfatning. At den har været i en ringe forfatning har også været mejslet i sten de senere år, hvor græstæppet i Parken i Spillerforeningens kåring af den bedste Superliga-bane, har været placeret i den nedre halvdel.
For nyligt offentliggjorde Spillerforeningen imidlertid sin halvårsstilling, og her så det helt anderledes ud.
Græstæppet i Parken var placeret som det fjerde bedste – Ceres Park, Aalborg Portland Park og Brøndby Stadion var foran.
– Når du er direktør i FC København, er du aldrig tilfreds, når Brøndby ligger over dig på noget som helst parameter. Ud fra forudsætningerne synes vi faktisk, at det er utroligt flot, at vi kan ligge deroppe. Vi er i den situation, at plænen i Parken bliver brugt cirka dobbelt så mange gange på et år som ude i Brøndby. Med det slid, der er på banen herinde, er vi tilfredse med at ligge der, hvor vi ligger.
Sådan lyder det til Tipsbladet fra CEO i FC København Jacob Lauesen, der forklarer, at det har kostet blod, sved, tårer og en hulens masse penge at nå hertil.
– Det har været en stor tocifret millioninvestering, hvis du regner alle fire baner sammen (de tre hybridbaner på Frederiksberg, red.). Vi har skullet grave ret dybt ned i undergrunden og har haft 600 lastbiler til at køre frem og tilbage med materialer. Det er bekosteligt, men når det så er sagt, så er driftsomkostningerne ikke meget større end tidligere, fordi man dengang skiftede plænen oftere.
Danmarks bedste bane – Superliga
Spillerforeningens halvvejsstilling 2024/2025
- Brøndby Stadion (4,57)
- Aalborg Portland Park (4,5)
- Ceres Park (4,44)
- Parken (4,25)
- Energi Viborg Arena (4,00)
- Vejle Stadion (3,75)
- Sydbank Park (3,63)
- Lyngby Stadion (3,63)
- MCH Arena (3,50)
- Cepheus Park (2,86)
- JYSK Park (2,00)
- Right to Dream Park (1,13)
Det er de 12 Superliga-anførere, som stemmer efter hver runde på udebane.
I 2022 lancerede FCK strategien ‘Vi er FC København,’ hvori det fremgik, at den største investering i forbedring af Parkens bane var undervejs – den blev gennemført i vinteren 2022.
– Konstruktionen af undergrunden med varme og vand var meget gammel, og den skiftede vi for to år siden. Det har givet nogle bedre vækstbetingelser. Derudover er der også lavet investeringer i kunstlys og ventilation, så græsset gror bedst muligt. Med udstyret på plads skulle vi også have en til at styre det, og der har vi fået en dedikeret englænder, som går op i græs som sit kæreste eje.
Han hedder Oliver Deeming og blev ansat som Groundsman i FC København for lidt over et år siden.

Passer på græsset, som andre passer på deres børn
Oliver Deeming har en fortid som groundsman i blandt andet Tottenham, hvor de bruger nøjagtigt samme system, som man er gået over til i FC København.
Derfor var han en ‘plug and play’-løsning, selvom han stod overfor en stor opgave i sine første måneder i FC København.
– I månederne før jeg kom ind, var der et problem med, at græsset døde, så vi skulle tage hånd om det som det første, siger Oliver Deeming til Tipsladet, inden han for en kort bemærkning må afbryde snakken, da hans kollega Emil er i gang med at bruge en græs-børste i den forkerte størrelse.
– Der var bare nogle ting med banen, som havde brug for en kærlig hånd, og så har jeg efterhånden erfaret, at man i Danmark er omkring 10 år bagud med behandlingen af sine baner sammenlignet med England. Så jeg indså med det samme, at vi skulle i gang med en renovering.
Renoveringen foregik, henover vinteren i 2023, og forud for denne sæson skiftede man plænen i Parken, så banen nu står “snorlige,” som Jacob Neestrup tidligere på sæsonen udtalte.
– Jeg er glad for den nuværende forfatning, men som fagmand er det svært at blive helt tilfreds. Jeg mener, at den kan blive bedre. Der var en del slid på den mod slutningen af efteråret, men efter min mening er vi nok på 90 ud af 100 procent, siger Oliver Deeming.
En beskeden udlægning af briten, der for sit arbejde er blevet kåret til årets medarbejder i FC København.
– Jeg havde en avisartikel med til ham fra september 1992, hvor landsholdsspillerne sagde, at den ikke egnede sig til fodbold. Så det har mere eller mindre været et problem i 35 år. Så har der været et par år, hvor man har løst det ved at skifte plænen rigtig mange gange. Men jeg tror aldrig, vi er lykkedes så godt, som vi er i øjeblikket med at have en sund plæne over en hel sæson, siger Jacob Lauesen.

Banen er hårdt prøvet
FC København er fortsat med i alle tre turneringer og havde to træningspas på plænen i Parken inden opgøret mod Heidenheim, hvilket selvsagt tærer på græsset.
– Træningspassene gør mere skade på banen end kampene, og efter min mening burde de ikke træne i Parken. Den bør kun være til kampbrug, og sådan gør man også i England. Hvis plænen har to uger mellem kampene i løbet af vinteren, vil det være optimalt. I foråret, når græsset har bedre vækstbetingelser, vil syv dage mellem kampene være nok, siger Oliver Deeming.
Ifølge Oliver Deeming har Parken dog den fordel, at der kan sættes tag på, så varmelamperne kan øge temperaturen på stadion til syv-otte grader. Græsset kan gro fra omkring fem grader.
– Det er meget tydeligt, at mange af vores investeringer i ombygninger, udstyr og medarbejdere har båret frugt. Vi ser helt tydeligt, at banen er i en klart bedre forfatning. Det er meget komplekst at gro en god græsbane særligt om vinteren i København, siger Jacob Lauesen til Tipsbladet.
Hvorfor har man ikke lavet de her investeringer noget tidligere?
– Man har løbende lavet investeringer i græsplænen, og noget af det er også sket før min tid, så jeg går ud fra, at man har haft projekter kørende, hvor man har troet, at det kunne blive løst. Det har bare vist sig ikke at være nok, siger FCK-bossen.
Parken har historisk haft svært ved at klare vinteren, men i år så grønsværen god ud, da FC København indledte forårssæsonen på hjemmebane mod Heidenheim i sidste uge.

Ny græs-leverandør
Foruden de omfattende renoveringer i særligt 2022 og 2023, da Oliver Deeming blev ansat, har FC København også valgt en helt ny og mere lokal græs-leverandør.
Plænen skiftes nemlig årligt, og her har man før i tiden fået leveret græsset fra Italien. I sommer kom plænen fra Hobro.
– Banen, som de spiller på nu, er groet i Danmark for første gang i klubbens historie. Det gør en stor forskel, da plænerne i Italien udsættes for langt højere temperaturer, så der bruges andre græssorter end i Danmark. Derudover blev plænen i to dage fragtet fra Italien til Danmark, hvilket heller ikke var optimalt, siger Oliver Deeming.
Til sommer vil banen formentlig skulle udskiftet igen efter sommerens koncerter.
-Når man kigger på det fra græsplænens synspunkt, så er det ikke optimalt (med koncerter, red.). Men vi bygger på den her model med koncerter, så vi opfordrer dem til at sælge så mange koncerter som muligt. Plænen skiftes hvert år, så det giver mening at lave koncerter om sommeren.
Faktisk er FC København også i gang med at ansætte en højre hånd til Oliver Deeming, da de tre hybridbaner på træningsanlægget, 10’eren, kræver mere pleje.
Fotos: FC København / Torkil Fosdal.

TransferLIVE: Eriksen-bejler henter midt i Barca

Benhård: ‘Du bliver aldrig en fantastisk træner’

Storklub tilbyder Eriksen toårig kontrakt

Pogacar hylder Jonas: Her er han bedst i verden

Bayern raser mod Donnarumma

Rejser til Brøndby med en røvfuld

Smuk gestus: Liverpool udbetaler Jotas millionløn

Trist Mikael Uhre-besked

Afsløring: Kæmpe FCK-scoop – Elyounoussi forlænger

Her er Superligaens spillerbudgetter i 2025/26

Bang! Ny Brøndby-angriber med to kasser mod Vejle

‘Halvdelen af Premier League’ jagter Bisseck

Bo Henriksen jagter dansk U21-landsholdsprofil

Vildt FCK-scoop: ‘Det største talent i årevis’

Dansker færdig i Galatasaray

Dybt overrasket over Kvistgaarden-melding

Kreativ transfer-løsning?

Afslører: Thomas Frank er interesseret i ham

FC Barcelona-stjerner i chok

Overblik: Her er Superligaens sommertransfers 2025

Tv-station beklager brøler i Diogo Jota-udsendelse

Tysk komet endt i OB: Zorniger med klar besked

Den helt rigtige Højlund-beslutning

Afslører FCM’s hemmelighed fra Brentford

Satser de på Giorgi Gocholeishvili?

Historisk dansker – første gang siden Kim Milton

Drømmestart på Tour de France af Jonas Vingegaard

Opsigtsvækkende PL-transfer under opsejling

TV 2 opruster med tidligere Bjarne Riis-stjerne

På vej til FC Nordsjælland – bekræfter skifte

Bud afgivet på dansk komet: Vil have over 45 mio.

Påpeger Conrad Harders problem

Dansker i helt vildt skifte – Frank Arnesen jubler

Stor stjerne allerede ude af Tour de France

Bliver Mathias Kvistgaarden rekordkøb?

– Jeg er stærkere end nogensinde

Berthel Askou henter angriber foran Newcastle

Megatransfer på vej?

Tour de France – 1. etape

Falk går markant ned i løn i OB: ‘Kæmpe tak, FCK’

– Han kan blive vigtig

Nye rygter: ‘Eriksen passer perfekt ind’

Vilde talenter lokker CL-klubber til Danmark

Kæmpe resultat af Clara Tauson i Wimbledon

På vej væk – Kvistgaarden fraværende for Brøndby

Oasis hyldede Diogo Jota under genforeningskoncert

Afsløring: Sønderjyske køber Pachanga Kristensen

Chelsea booker semifinale ved VM

Kvalitet slår held i irsk Rover-derby

Her fejler de fatalt på transfermarkedet

– Vi kan udfordre de bedste

Tæt på Barca-spiller – bremser det Eriksen-skifte?

Kæmpe stjerne bliver Oliver Sonnes konkurrent

Danmark taber knebent til Sverige

Arbejder på Matt O’Riley-transfer