FCK-krise stikker langt dybere end FCM-traumet
Foto: Getty Images
Superliga

FCK-krise stikker langt dybere end FCM-traumet

BLOG: FC Københavns problemer stikker dybere end jagten på den rette formation, taktik og forstærkning på transfermarkedet.

Jeg forstår godt, hvis man sidder i Brøndby og på Østerbro og ryster på hovedet af kampene mod FC Midtjylland.

FC Midtjyllands statistik mod FC København og Brøndby IF?
5-1-0
Målscore: 13-3

FCM's statistik mod resten af ligaen?
11-4-5
Målscore: 31-19

Men hvis man i især FC København i dag konkluderer, at det bare handler om at gøre det bedre i de interne kampe mod FC Midtjylland, tager man fejl.

FC Midtjylland har udviklet sig til et vaskeægte kompleks for københavnerne, som ikke kan fortænkes i det, hvis de i et svagt øjeblik over morgenkaffen tænker i både åndemaning og voodoodukker.

Tossehjørnets video, hvor der laves voodoo for at bryde AGF's traume mod Randers FC

Man tænker jo tanken, at AGF-fans' nylige ofring af en Hesten McAnders fra Randers på en skovdam uden for stadion var mere virksom, end FC Københavns start-11 og taktik viste sig at være.

Men det er jo ikke bare mod FC Midtjylland, at den er gal for FC København.

Midtjydernes stærke defensive base og fantastiske offensive individualister er også bedre udrustet end nogen andre i landet til at løbe amok mod et FCK-forsvar med afstemnings-vanskeligheder og al for lidt dynamik og korrekt positionering fra midtbanespillere.

Alene i forårssæsonen har modstanderne syv gange scoret mindst to mål på FC København i løbet af 90 minutter.

En mand med langt mere forstand på fodbold end mig fortalte mig sidste år under en diskussion af Expected Goals og chanceskabelse, at det var en god idé at holde øje med et holds målscore, især når man var et stykke inde i sæsonen, fordi den meget sjældent lyver om et holds reelle styrke og held og uheld i pointhøsten.

FC København har lige nu en positiv målscore på +4, hvilket er dårligere end samtlige fem modstandere i medaljeslutspillet.

En del af det kan henledes direkte til, at FC Midtjylland i en ekstremt komprimeret sæson med 10 Champions League-kampe tydeligvis har givet kampene mod FCK og Brøndby topprioritet sammenlignet med de andre ligakampe.

Men det er også et symbol på, at den aktuelle fjerdeplads på dårligere målscore end AGF ikke er specielt uheldig eller uretfærdig, med mindre vi er derhenne, hvor det er synd for FCK, at FC Midtjylland er nogle asociale bøller, der både tyrer og skubber i kampene mod Jess Thorups mandskab.

Kilde: FBref.com

Nicolai Boilesen var savnet mod FC Midtjylland, men igen er det for simpel og en for nådig forklaring. Uanset besætning i start-11 har modstanderne haft nærmest frit spil i rummet mellem FCK's forsvar og midtbane i denne sæson, og seks af de 11 rivaler i Superligaen har tilladt færre afslutninger mod sig inden for rammen end københavnerne.

Det vidner om det, man kunne se med det blotte øje i aftes: At FC København ikke er et specielt sammenspillet hold, og hvor de på papiret ekstremt dygtige enkeltdele, spillerne, i stedet for at supplere hinanden nærmere trækker sidemanden en smule ned.

Kilde: FBref.com

Hvad sker der strategisk?
Jeg køber ikke præmissen om, at FC København ikke kan være tilbage på toppen i næste sæson.

Med en dygtig og heldig hånd kan sportsdirektør Peter ”PC” Christiansen selv med et lidt mindre budget lave de ændringer (og dem er der mange af), der skal til for at skabe en konkurrencedygtig trup.

Efter 24-36 måneder sammen kan FC Midtjylland heller ikke holde sammen på deres bedste trup nogensinde, der vil sandsynligvis forsvinde en forsvarsspiller, en central midtbanespiller og et par af de offensive profiler.

Peter "PC" Christiansen flyttede fra AGF til FC København 1. april.

Men dermed er alt jo langt fra løst.

Hvis andenpladsen og dermed chancen for at komme i Champions League og Europa League glipper, og det gør den sandsynligvis med syv point op til Brøndby IF og seks runder igen, vil økonomien i fodbolddelen komme under pres.

Og hvilken vej forfølger FCK? Vi kan læse, at man fortsat vil i europæisk gruppespil hver sæson, hvilket bliver lettere, når Conference League indføres til efteråret.

Men sker det ved hjælp af langt flere egenudviklede spillere og med et budget i ro, måske endda lidt lavere end det rekordniveau, det har nu?

Eller forsøger man at følge med den barske konkurrence i Europa og skruer budgettet yderligere op til 200-250 millioner kroner, som i sin essens var det, Ståle Solbakken forlangte for at følge med europæiske konkurrenter, der har skruet voldsomt op for selvsamme budgetter?

Det spørgsmål og en afklaring af spørgsmålene om faciliteterne og stadion er vigtigere, end om man finder den rigtige forsvarsspiller og angriber på transfermarkedet til sommer og dermed kan kæmpe sig til et mesterskab i foråret 2022.

Hvis ikke FC København og moderselskabet Parken Sport & Entertainment finder svarene på de strategiske spørgsmål, og har ramt den rigtige besætning rundt om fodboldholdet, vil man igen og igen sidde og vente på den helt rigtige spiller fra transfermarkedet eller den helt rigtige træner med den perfekte taktik.

At FC København netop ikke har siddet og ventet på løsningen udefra er en stor del af forklaringen på, hvorfor man har været så god i Europa i 15 år, og illustrerer også, hvor vigtige de rigtige beslutninger er i de kommende måneder.

Læs også denne analyse af, hvorfor FC Midtjylland får mere ud af pengene end FC København.