• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

AaB-trænerens vision: Vi skal være dynamiske og skabe flere chancer

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Selv om det resultatmæssigt har været ustabilt i denne sæson, peger AaB-bossen på, at man bliver bedre og bedre på parametre, som man ønsker at se bedring på.

Af Kenneth Jensen

De har vundet fem kampe i denne sæson, men de har også tabt seks. Nordjyderne AaB har haft svært ved at finde stabilitet i resultaterne, og det er også en af årsagerne til, at klubben blot ligger ni i dansk fodbolds bedste række før 13. runde.

Det arbejder de naturligvis hårdt på at ændre i Aalborg, hvor træner Jacob Friis ikke kan løbe fra resultaterne, men omvendt også peger på, at der er ting, der dagligt bliver flyttet på.

Ting, som han mener, kommer AaB til gavn på den lange bane.

- Jeg synes, at der er flere nuancer mellem det sort-hvide. Jeg vedkender, at det resultatmæssigt og spillemæssigt i perioder ikke har været, som vi gerne vil, men i andre kampe har vi også haft et udtryk, som vi ønsker, og som vi arbejder målrettet på hver eneste dag på Hornevej. Det handler om at få det udtryk oftere, siger Jacob Friis til tipsbladet.dk og forklarer:

- Som fagpersoner kan vi se, at det går den rigtige vej på de underliggende parametre og tendenser. Og overall. Så vi skal ikke lade os slå ud, selv om der er udslag på linjen. Det handler om, hvor meget vi skaber i forhold til, hvor meget modstanderne skaber. Der er kun spillet 12 kampe i den her sæson, så det ser ikke godt ud, når man taber 0-3 til AGF og Randers.

AaB har været ramt af skader, der blandt andet betyder, at Tom van Weert og Oliver Abildgaard - to potentielt meget vigtige spillere - ikke har været meget i aktion, mens også anfører Lucas Andersen var ukampdygtig i en periode. Samtidig har man hentet nogle lidt nye typer ind, fordi træneren søger at optimere sit hold og ikke mindst holdets stil.

Læs også:Kan hentes kvit og frit: Ni tidligere Superliga-spillere har udløb i Sverige

Jacob Friis arbejder især på at få et større løbepensum ind i holdet, men han også gerne vil have det, han kalder "dynamik og ramasjang". 

- Det er både med og uden bold. Vi ser det sådan, at det fysiske arbejde skal øges fra vores vedkommende. Det går den rigtige vej. Vi er ikke helt tilfredse, men det peger i den rigtige retning.

Så skal du vel have nogle flere løbestærke spillere ind på holdet?
- Det er en længere og større snak. Vi skal ikke kun have løbere, det skal også være på et teknisk højt niveau. Vi skal også se efter relationer, fordi vi skal sætte det bedste hold sammen. Det kan eksempelvis være, når vi snakker om en siderumsspiller. Eller når vi snakker om, at spillerne skal have "de og de" positioner offensivt, fordi det gør det svært for modstanderen.

- Det handler om at se det i kampene. Der skal være en teknisk og fysisk kapacitet. Vi vil have taktisk kloge spillere, der er gode i holdrelationer. Og det er også noget, vi bruger meget tid på. Vi så det i Hobro, men det er jo ikke hver weekend, vi har set det. Det var en fint gennemført kamp i Hobro fra start til slut. Vi skabte chancer og var målrettet, uanset hvad modstanderne gjorde. For trænerteamet handler det om at få det til at fungere over det lange seje træk.

- Der er ikke noget quickfix, og det er som sådan ikke en stilændring for AaB. Vi vil stadig gerne spille flot offensiv fodbold, og det kan man også gøre ved at erobre højt i banen.
Den menige mand på Aalborg Stadion vil måske endda mene, at en kamp med omstillinger er mere spændende og underholdene, end hvis der skal bygges op fra "Fase 1" i alle 90 minutter. Sådan nogle lag vil vi ligge på. Det kalder vi dynamisk.

Læs også:Efter store skadesproblemer: AaB-stopper melder sig klar igen

Er det også en af årsagerne til, at I er gået over til en 4-3-3?
- Det er i hvert fald et bevidst valg. Det handler om, at når vi spiller, vil vi dominere bestemte steder på banen. Det er noget nummerisk. Det handler om at have de rigtige typer, der kan være med til at presse i fasen uden bold. Vi skal være stærkere i presdelen uden bold, og så skal vi være mere varieret. Det hedder ikke længere 4-4-2 - det hedder noget andet, fordi vi har en tro på, det kan give os nogle flere strenge at spille på i forhold til erobringsspillet og omstillingsspillet.

- AaB blev på en måde offer for egen succes i 2014. Os, der var i klubben, får jo stadig gåsehud. Men modstanderne arbejder også i dagligdagen, og de vil gerne gøre livet svært for AaB. Det handler om, hvilke typer, de bruger, og på hvilke positioner. Så der har været en stor udstrækning af succes med at få lukket ned. Der arbejder vi lidt med at ændre udgangspunkter i positionsspillet.

- Vi skal ikke kun true i mellemrummet eller i dybden eller på siderne, og det skal være med til at gøre, at vi skaber flere chancer, og vi skal være sværere at spille imod.
Vi har valgt en lidt ny udgave af AaB, der skal gøre det lidt anderledes.

Og hvordan ser det ud optimalt set?
- Forklaret meget kort: Vi skal være mere dynamiske, og i det er der nogle undernuancer, når man bryder og taber bolden. Der arbejder vi meget med et mindset på førsteholdet, som gerne skal give os det udtryk, vi træner efter at have hver eneste dag. Det er noget, vi stræber mod. Og det erkender vi blankt, det er ikke kommet til udtryk hver eneste weekend.

Jacob Friis og AaB får en ny mulighed fredag aften for at vise, at der er god udvikling i tingene, når AaB får besøg af OB i Superligaen.

Læs også:Spilforslag til Superligaen: Nye penge på gammel kending

Læs også:OB-træner hylder AaB-anfører: Han er en fantastisk fodboldspiller

Læs også:Tverskov glæder sig til AaB-kamp: Spiller ofte sjove kampe mod dem

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: FC Nordsjælland - AaB

AaB kan vinde for fjerde gang i træk i Superligaen, og de møder et groggy FC Nordsjælland-mandskab. Nordjyderne har revanche til gode efter 0-4-nederlaget mod Farum-klubben i fjor.