Video : Tipsbladet
Superliga

Derfor bliver Superligaens sommervindue eksplosivt

En førende ekspert vurderer, at Premier Leagues og dermed også Superligaens transfermarked kommer i gang igen til sommer.

Var det lige hele Superliga-klubbens eksistens-grundlag, der døde der?

Januars transfervindue blev efter en rekordstor sommer pludselig stille i Superligaen, ligesom den også blev det mange andre steder.

Flere Superliga-klubber havde ifølge Tipsbladets kilder linet markante nyindkøb op i tilfælde af, at profiler blev solgt, men til de flestes overraskelse skete der nærmest intet, når man sammenligner med 2023.

Markedet i januar var den perfekte storm

Kieran Maguire
Ekspert i fodboldøkonomi

Det har også skabt en del nysgerrighed, spænding og for nogle også nervøsitet, da Superliga-klubberne i høj grad er afhængige af at sælge spillere dyrt til udlandet.

Det var ikke mindst Premier Leagues totale opbremsning, der satte Superligaen og mange andre ligaer og klubber i stå.

Men til klubbernes held tyder meget på, at der kommer gang i markedet igen til sommer, mener en førende ekspert.

- Jeg tror, det handler om nogle unikke omstændigheder (i 2023). Saudi-Arabien havde brugt mange penge, hvilket gav Premier League-klubberne mulighed for at købe stort ind, siger Kieran Maguire, der er fodboldøkonom, professor ved University of Liverpool og forfatter til bogen The Price of Football.

- Todd Boehly og Clearlake i Chelsea gik jo helt amok med deres forbrug, og det pustede yderligere til forbruget ved at sprøjte penge i systemet.

Læs også Tipsbladets gennemgang af Superligaens januar-vindue her

- Når man sælger en spiller til Chelsea for 50 millioner pund, kan den sælgende klub bagefter købe en spiller for 30 millioner pund. Så køber næste klub i kæden en spiller for 20 millioner pund, og sådan fortsætter det. Den mekanisme satte Saudi-Arabien og Chelsea virkelig skub i, og noget tilsvarende kom ikke i januar-transfervinduet her i 2024.

Kommer i gang
Efter Kieran Maguires vurdering kommer klubberne i England ikke til at holde igen til sommer, hvilket altså hjælper ligaer som den danske, der gerne vil sælge spillere dyrt til Premier League eller til andre ligaer med mange penge.

- Der var en række klubber, der havde svært ved at holde sig inden for forbrugs-grænserne. Der var faktisk nogle klubber, der måtte skære ned.

- Oprykkerne Luton, Sheffield United og Burnley brugte ikke penge i et omfang, hvor det handlede om at være så sikker som muligt på at overleve. Everton, Chelsea og Manchester United, på grund af de røg ud af Europa, kunne heller ikke bruge penge. Nottingham fik en pointstraf, Newcastle holder også igen. Markedet i januar var den perfekte storm, siger Kieran Maguire.

Ud over Premier League lader det til, at Saudi-Arabiens liga igen er ved at varme op til at hente erfarne stjerner fra de største klubber i Europa, noget klubberne og styret i landet kan gøre uden at frygte Financial Fair Play, da det ikke eksisterer i ligaen eller i resten af Asiens forbund AFC.

En række Superliga-klubber med FCK, FCM, FCN og Brøndby i front satser og arbejder aktivt på at sælge deres bedste unge spillere til udlandet og ville få det svært økonomisk, hvis markedet pludseligt kollapsede.

FC Nordsjælland har med effekt fra sommer som Ibrahim Osman til Brighton.

Læs om problemerne for Osman i forbindelse med den handel her.