• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Simon Møbjerg Sørensen

Gaarde - fra rejemad til kaffeaftaler

Gaarde - fra rejemad til kaffeaftaler
Illustration

Allan Gaarde sætter sig 15. juni i sportschef-stolen i AaB, men hvem er han egentlig, og hvad kan og vil han?

Af Simon Møbjerg Sørensen

Da Allan Gaarde i 1997 forhandlede med AaB og Lynge Jakobsen første gang, var han en ung knægt på 22 år, der hidtil ikke havde spillet professionel fodbold. Jakobsen så dog et stort potentiale i langlemmede Gaarde fra Grindsted, der i går dukkede frem på Nordjyske Arena 16 år senere som manden, der skal afløse den folkekære AaB-direktør.

Allan Gaarde husker tydeligt mødet med Jakobsen, der skulle blive startskuddet på et kærlighedsforhold til en klub, han formentlig aldrig slipper.

- Vi mødtes på Scandic Hotel i Aarhus. Faktisk over en rejemad (griner red.). Dengang var Lynge selv rimelig ny i jobbet, og vi var jo i en forhandlingssituation, så jeg sad og tænkte over, om han fik mig for billigt. Og det gjorde han jo også, for jeg kom på førsteholdet med det samme, og jeg ved godt, at der var mange på stadion, der tænkte, hvad fanden ham den lange, tynde lavede på banen. Men jeg gjorde det, og jeg fik også kort tid efter en bedre kontrakt. Det var ekstremt stort at få den første aftale, og jeg var lige så stolt dengang, som jeg var på pressemødet i Aalborg i går, siger Allan Gaarde til tipsbladet.dk.

Fra den 15. juni er det så Gaarde selv, der skal forhandle aftaler på plads med nye spillere og unge talenter, som han og trænerteamet ser et stort potentiale i. Om menuen bliver den samme, som hans forgænger har slået sig op på at servere, er mere tvivlsomt. Gaarde har nemlig tænkt sig at gå sine egne veje.

- Det her er ikke en konkurrence mellem Lynge og jeg. Jeg ser det som en ære at afløse ham, men jeg vil være mig og vil ikke prøve at efterligne ham. Lynge har altid været reel at forhandle med, og den ærlighed han har vist, ser jeg også som ekstrem vigtig. Altafgørende faktisk. Og Lynge kommer til at hjælpe mig, men når jeg tager over den 15. juni, er det mig, der udstikker kursen, og så ringer jeg til ham, når jeg har brug for nogle tips og tricks. Alt andet ville være fuldstændig åndssvagt, og derfor tager jeg også imod den kop kaffe, han har tilbudt mig, lyder det fra AaB-sportschefen.

LÆS OGSÅ: Augo var klædt ud som Gaarde

Ud over 13 år som fodboldspiller på topplan i AaB, Udinese, Viking og Vejle kommer Allan Gaarde med en cand.merc-uddannelse i kommunikation og en HD i regnskabsvæsen og økonomistyring fra CBS. Han har siden 2010 arbejdet som kommunikationsrådgiver for Coloplast. Gaarde mener, at han har de rigtige forudsætninger for at være sportschef, og så betyder det mindre, at han med sine 38 år bliver Superligaens yngste sportschef.

- De sportschefer, jeg har mødt, har så at sige gået på tre ben. De har kunnet kommunikere, de har haft forstand på økonomi, og så har de haft et langt liv indenfor fodbolden. Jeg synes, at mine uddannelser og det job jeg har nu, giver mig en rigtig god ballast til at tage det her job. Jeg har kvalifikationerne, og jeg tror, jeg har talent for det at være leder. Så betyder min alder mindre, selv om det er dejligt at blive kaldt ung igen, efter jeg har været gammel i fodboldmæssig forstand i mange år. Jeg tror, min alder bliver en fordel, da det ikke er så lang tid siden, at jeg selv var spiller, påpeger Gaarde, der også har de vigtigste værdier på plads:

- Det er vigtigt at være empatisk, altså at kunne sætte sig ind i, hvordan andre personer har det. Det er vigtigt at kunne lytte, og det er sværere end som så, når man som mig har munden fuld af ord. Og så er det vigtigt at kunne sætte en retning. Det er de værdier, som jeg mener, en leder først og fremmest skal have. Og så vil jeg skulle snakke med så mange mennesker, jeg overhovedet kan komme til at snakke med, for jeg vil også vise åbenhed og tilgængelighed i det omfang, mit job tillader det.

LÆS OGSÅ: AaB-formand ser stort potentiale i Gaarde

Allan Gaarde har været i dialog med AaB over flere måneder, og Gaarde har været igennem det, han selv kalder for en grundig og professionel rekrutteringsproces, hvor AaB har brugt et eksternt rekrutteringsbureau til at sørge for, at de fik den helt rigtige kandidat. Det fik de i Gaarde, der gennem den seneste uge har ligget i konkrete forhandlinger med AaB og gennem en hel karriere har drømt om at overtage Lynge Jakobsens job.

- Jeg har en passion for fodbold og en passion for AaB, og allerede dengang jeg var spiller, tænkte jeg over, at det var det her, jeg gerne ville. Jeg har så gennem årene uddannet mig indenfor noget, der interesserede mig. Og de kompetencer jeg har erhvervet mig over en lang periode, glæder jeg mig til at teste i det her job.

Nu skal Allan Gaarde så til at flytte fra hovedstadsområdet tilbage til Aalborg, hvor det hele tog fart i 1997. Han stopper i Coloplast den 1. juni og flytter så efterfølgende til Nordjylland. Han har stadig ingen idé om, hvor han skal bo, men han har en backup-plan.

- Jeg aner ikke, hvor jeg skal bo. Det skal jeg først til at finde ud af, men jeg har en søster med svoger og børn i Aalborg, og mon ikke de giver en sofa?

Superliga

Mere Superliga

Fokus