• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Sebastian Stanbury

Lars Høghs utrolige rekord - ingen er nærheden

Foto: Getty Images

Fem gange har Lars Høgh vundet Det Gyldne Bur, og det kommer ingen andre i nærheden af.

Af Sebastian Stanbury

(Denne nyhed blev første gang bragt 9. december)

Efter Lars Høghs alt for tidlige død er han fortjent blevet hyldet for sin klubloyalitet og for sit altid rare og imødekommende væsen, og det er helt på sin plads.

Men nævnes skal det også, at han var en fremragende målmand, og at det i lige så høj grad som loyaliteten er årsagen til, at han spillede 817 kampe for OB.

Siden 1984 har Tipsbladet uddelt Det Gyldne Bur til årets målmand i dansk fodbold, og Høgh fik prisen hele fem gange. Det er rekord. Efter ham følger Peter Schmeichel, Karim Zaza og Jesper Christiansen med hver tre kåringer.

Læs også: Her er vinderen af Det Gyldne Bur 2021

Men Høghen kom ingen af dem op på siden af, og hans dominans strakte sig fra midt i firserne til et pænt stykke op i halvfemserne.

1986
Lars Høgh vandt første gang Det Gyldne Bur i 1986. Samme år havde han blandt andet gjort det flot ved VM i Mexico.
Troels Rasmussen blev nummer to, og Ole Kjær blev nummer tre.

”Det er faktisk utroligt, at det ikke er sket noget tidligere. Efter min opfattelse har Høgh gennem flere sæsoner været vores bedste målmand, og jeg ved, at mange er enige med mig,” sagde en af de anonyme målmænd, der havde peget på Høgh – og det altså på trods af, at Det Gyldne Bur kun var blevet uddelt siden 1984.

1989
Peter Schmeichel vandt Det Gyldne Bur i både 1987 og 1988, men da OB blev dansk mester i 1989, gik prisen til Lars Høgh. Schmeichel blev nummer to og Troels Rasmussen var treer efter Høgh, der var overrasket over at vinde.
”Ja, det må jeg da indrømme. Det havde jeg slet ikke regnet med. Nej, hvor er jeg glad. Det er jo mine kolleger, som har valgt mig, og hvem kan have bedre forstand på den slags?” spurgte han retorisk.
Lars Høgh fik uddelt trofæet i forbindelse med det traditionelle indendørsstævne Julesjov i KB Hallen.

1992
Der gik tre år, så vandt Lars Høgh igen Det Gyldne Bur. Troels Rasmussen var igen nummer to, men Henrik Jørgensen fra B1909 understregede på tredjepladsen den fynske dominans.

”Jeg er utrolig glad for valget. Og jeg må indrømme, at jeg har luret på muligheden, eller at jeg i det mindste regnede med, at jeg var med i opløbet,” sagde Lars Høgh.
Selve Buret skulle uddeles i forbindelse med AGF's indendørsstævne ”Nytårshalløj”, som Lars Høgh havde sagt ja til at være med i for at samle penge ind til en mindefond efter den tidligere AGF'er og landsholdsspiller Kim Sander, der var død af sclerose.

1993
Lars Høgh vandt en suveræn sejr. Palle ”Plankeværk” Petersen blev nummer to, og Stephen Lowe og Thomas Gill delte tredjepladsen. Det var Høghs fjerde sejr, og dermed distancerede han Peter Schmeichel i det samlede regnskab, men det var stadig lige stort for ham at vinde.

”Det lyder som en floskel, men det er den bedste cadeau, jeg kan få. Det er mine kolleger, der har valgt mig, og man må gå ud fra, at de har forstand på tingene. Jeg er især glad for, at jeg har fået så mange stemmer,” sagde Høgh.

1994
I kølvandet på OB's 2-0-sejr på Santiago Bernabéu vandt Lars Høgh sin mest suveræne sejr i afstemningen om Det Gyldne Bur. Samtlige målmænd bortset fra én gav OB'eren topkarakter. Og den ene målmand, ja det var såmænd Høgh selv, der pegede på Mogens Krogh.

”Jeg har haft en god sæson og har været meget i fokus. Jeg har spillet nogle kanonkampe – både for mig selv og klubben,” sagde Høgh, der glædede sig over sin femte sejr.
”Så har jeg alletiders fundament til min målsætning, der hedder, at jeg også vil vinde til næste år,” sagde han.

Det gjorde han ikke. I 1995 vandt Lars Windfeld, der samme år havde scoret på sin navnebror fra Fyn, da et langt udspark gik helt i mål i en kamp mellem AGF og OB. Og Lars Høgh vandt aldrig igen Det Gyldne Bur.

Men det er tvivlsomt, om hans fem trofæer nogensinde bliver overgået.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020