Video : Tipsbladet
Superliga

Spillerbudget: OB går all-in med tunge millionkøb

Der er allerede skiftet ud på centrale poster i OB i løbet af efteråret, og nu skal en heftig januar-satsning give pote.

OB kommer ud af 2023 med et fornuftigt overskud på fodboldafdelingen efter salget af Yankuba Minteh.

Men kan fynboerne finde flere af den type stortalenter, og hvornår knækker man koden til at købt de stærke, erfarne profiler ind, der kan give det Top 6-slutspil, spillerbudgettet dikterer, at OB skal kvalificere sig til?

Det ser vi nærmere på her i en serie, hvor vi gennemgår alle 12 Superliga-klubber med lup efter lukningen af januars transfervindue i Danmark.

ODENSE BOLDKLUB
Anslået spillerbudget i 2023/24: 60

Transfervinduet januar 2024
Køb: 14,3
Salg: 2,5
Dyreste nye spiller: James Gomez, købt for 7,5 millioner kroner i Sparta Prag

Seneste årsregnskab (2022)
Personaleudgifter: 62,8
Afskrivninger transfers: 7,9
Årsresultat: -4,4

Alle tal er angivet i millioner kroner.

Spillerbudgettet: 60 millioner kroner
OB har Superligaens sjettestørste spillerbudget med stor afstand op til AGF og FC Nordsjælland, og også stor afstand ned til klubber som Viborg, Silkeborg og Randers FC.

Fynboerne bruger faktisk mange penge på spillere, det er ikke noget discount-cirkus, der er gang i i Odense.

Den store udfordring har vist sig at være at få værdi for pengene – OB er måske den klub med færrest virkelig store transfer-pletskud overhovedet i Superligaen gennem et årti, især set i forhold til budgettet. Det bider hårdt.

Med januars købt af James Gomez og målmanden Viljar Myhra går man virkelig all-in på at have fundet løsningerne her og nu, også i lyset af afskeden med flere af sidste sommers større tilførsler.

Tipsbladets bud: Her er de om et år
Måske med et let forhøjet budget, måske ikke. Det vigtigste er at begynde at ramme plet oftere på de spillere, der bliver hentet ind.

Analyse
For stor til, at kravene ikke automatisk er tårnhøje.

For lille til, at man kan følge med de store klubber med ejere, der konsekvent er investeringsvillige.

Det har vist sig at være en svær position at ligge i for OB, præcis som det var for nu nedrykkede AaB i 1. Division.

Man er så stor, at forventningerne er tårnhøje, men stadig så sårbar, at det kun kræver én overpræstation af et mindre hold, før man er i knibe.

På transfermarkedet har man haft mest tilfælles med klubberne under sig i det økonomiske hierarki.

Og det har vist sig at være enormt svært for OB at bryde ud af en cyklus, hvor man er nødt til at betale mere for spillerne end de mindre konkurrenter, samtidig med at man bare alt for sjældent rammer uopdagede stjerner a la Elias Achouri, Nicolai Vallys og Mads Kikkenborg, for bare at nævne nogle få.

Flere ledere og trænere har forsøgt at bryde den cyklus, og det nærmer sig meget hastigt, at Björn Wesström skal knække koden for OB, med mindre han ligesom forgængerne gennem mere end ti år må give fortabt.

Nu forsøger man benhårdt via købet af James Gomez, der i perioder var forrygende for AC Horsens, og den erfarne Strømsgodset-målmand Viljar Myhra.

Det skal simpelthen være nu for OB, der virkelig har investeret tungt i Superliga-truppen og nu skal på afstand af nedrykningsstregen og mod nye eventyr oppe i bedste halvdel af tabellen.

SE SPILLERBUDGETTERNE FOR ALLE DE ØVRIGE SUPERLIGA-KLUBBER HERUNDER