Video : Tipsbladet
Superliga

Hovedperson i Superliga-skandale: Så vild er han

En af Superligaens dyrest solgte spillere nogensinde risikerer karantæne i slutfasen af turneringen, og det kan have en indirekte effekt på Superligaens guldkamp.

Forestil jer, at Brøndby IF og Nicolai Vallys to dage før derbyet med guld på højkant fik at vide, at Vallys ikke må spille.

Eller at FC København og FC Midtjylland fik tilsvarende meldinger om Kamil Grabara eller Mads Bech Sørensen til slutspurten i medaljeslutspillet, hvor guldet og de europæiske pladser skal fordeles.

Det ville utvivlsomt svie i Brøndby, på Østerbro og i Herning, men for FC Nordsjælland er det en reel risiko med udsigten til, at Ibrahim Osman kan få karantæne i den disciplinærsag, der lige nu er inde i slutfasen ved DBU's Disciplinærinstans.

Kort fortalt handler sagen om det tilsyneladende brud på en eksisterende agentaftale, Ibrahim Osman og agenten Mitch Bakkovens ifølge Osmans hidtidige agent Darryl Powell gjorde sig skyldig i i ugerne omkring nytår.

Læs mere om sagen her

Den sag gav en masse ballade og store dønninger i dansk fodbold og vakte også opsigt i udlandet, både da et skifte til West Ham faldt til jorden, da Osman i stedet blev solgt til Brighton med effekt fra sommer, og da DBU's Disciplinærinstans tog sagen op.

Hvad sagen munder ud i er fortsat uvist, men der er en reel risiko for Osman og FC Nordsjælland for, at den offensive profil om kort tid får karantæne.

Blev kaldt en af ligaens dygtigste udfordrere
Og det er en god spiller, der er tale om, fortæller Viaplays ekspertkommentator Francis Dickoh i et interview med Tipsbladet.

- Han har en enorm hurtighed og acceleration, og han har gode driblefærdigheder. Han udfordrer meget, og så skal han helt klart lægge mere på i forhold til at få scoret mål. Brighton har spillere som Simon Adingra, der jo også kommer fra FC Nordsjælland, og Kaoru Mitoma, der skal servicere Evan Ferguson. Jeg kan sagtens forstå, hvorfor Brighton har set i retning af Ibrahim Osman, ligesom Brighton gjorde i sin tid med Anders Dreyer.

Foto: Alamy

- Han har jo ikke sat Superligaen i brand endnu. Han er ikke en spiller, vi ser automatisk gå ind og få meget spilletid lige fra første dag i Premier League. Men jeg kan sagtens se, hvad man får øje på, når man ser ham på stadion. Jeg kan sagtens se de næste skridt, der gør, at han kan få flere scoringer og assists i sit spil, siger Francis Dickoh til Tipsbladet.

Da FC Nordsjælland i sidste uge røg ud af pokalturneringen til AGF, kaldte AGF-cheftræner Uwe Rösler den 19-årige Osman for ligaens dygtigste en-mod-en-spiller sammen med Andreas Schjelderup, og det er en spiller, FCN også med rette kan være glad for, mener Francis Dickoh.

- Det, man ikke kan se i statistikken, er Ibrahim Osmans funktion som ekstra våben, ja nærmest blikfang, for FC Nordsjælland. Han er en spiller, modstanderne nogle gange er nødt til at sætte to mand på, og som er en meget stor mundfuld for en back at holde alene gennem en hel kamp. At Osman er med giver ubalance hos modstanderne, fordi de er nødt til at respektere hans fart og evner til at udfordre. Det aflaster de andre spillere i FC Nordsjælland, ikke mindst Andreas Schjelderup.

- Da FC Nordsjælland senest spillede i Parken, var Jacob Neestrup nødt til at have fat i Elias Jelert allerede efter en halv time for at undgå en udskiftning, og det var kun på dommerens nåde, at Jelert ikke blev vist ud i forsøget på at bremse Osman, siger Francis Dickoh.

Et kort mindre til Hoff Thorup
Ibrahim Osman har syv scoringer og seks assists i 47 optrædener i betydende kampe på FC Nordsjællands førstehold, og Francis Dickoh vurderer, at FCN stadig har fornuftige alternativer på bænken, hvis Osman skulle ryge ud.

Men det vil være irriterende for nordsjællænderne at mangle en spiller, Brighton i februar var villig til at forpligte en transfersum på 145 millioner kroner plus 30 millioner i mulige bonusser for.

- Det gode for FC Nordsjælland er, at de er så vant til, at de sælger deres bedste spillere, og at næste mand så skal være klar. Og hvem end der tager over i tilfælde af, at Osman får karantæne, så tror jeg, FC Nordsjælland kan klare den uden at dykke alt for meget. Så jeg er ikke så nervøs på FC Nordsjællands vegne i forhold til at erstatte ham, siger Francis Dickoh.

Foto: Alamy

- Problemet for Johannes Hoff Thorup i denne sæson, tilbage fra efteråret, har været at finde de bedste offensive muligheder. Og der ville det klart være bedst for FC Nordsjælland at have alle mand til rådighed, så man løbende kan se, hvem der klikker bedst sammen, og hvordan. Den mulighed har man ikke, hvis Osman er ude med karantæne, siger Francis Dickoh.

Uanset, om Osman spiller eller ej, tror Francis Dickoh ikke endnu, at FCN er et lige så godt bud på en DM-vinder som Brøndby IF, FC Midtjylland eller FC København, selv om FCN nu har indhentet FCK i tabellen og efter otte runder er 2024's mest formstærke Superliga-hold.

- Jeg tror ikke, de bliver mestre. Jeg mener stadig, at de tre andre hold i toppen er en smule stærkere end FC Nordsjælland. Du siger det jo meget godt: 'Vi er næsten nødt til at regne dem med'. Det ville vi jo gøre, hvis andre hold havde det run, FC Nordsjælland har gang i.

- Det kan være en fordel for dem, at de kommer fra baghjul, ligesom AaB gjorde ved deres seneste guld i 2014. Men de har så unge spillere, at jeg ikke har dem som favoritter, samtidig med at jeg ikke tør udelukke dem helt, hvis de sætter en vanvittig slutspurt sammen, siger Francis Dickoh.

I topstriden mangler FC Nordsjælland fortsat begge kampe mod Brøndby IF og AGF, mens man har mødt - og slået - FC Midtjylland, FC København og senest Silkeborg IF, hvor Ibrahim Osman i øvrigt sad ude med en mindre skade.

Hvis DBU's Disciplinærinstans dømmer mod Ibrahim Osman og agenten Mitch Bakkovens, og sådan set også i tilfælde af en ren frikendelse, er det sandsynligt, at sagen bliver appelleret.

Læs meget mere om sagen og slagsmålet her.