Video : Tipsbladet
Superliga

Kan nye BIF-ejere matche FCK og FCM's millionfest?

De sidste transfervinduer er nu enten lukket eller ved at gøre det. Tipsbladet ser på de opdaterede spillerbudgetter i Superligaen i 2022/23, her om et Brøndby, der med nye ejere er offensive på transfermarkedet.

Hvad bruger Superliga-klubberne på spillere?

Vi har været gennem de 12 klubbers lønninger og transfers for at se, hvad det koster at sende hvert Superliga-hold på banen.

Her ser vi nærmere på Brøndby IF, der det seneste år har købt spillere for beløb, som klubben tidligere ikke var i nærheden af at have råd til.

Brøndby IF
Spillerbudget foråret 2023 (opdateret): 95 millioner kroner

Tipsbladets bud på spillerbudget i efteråret 2022: 85 millioner kroner

Trend: Med nye ejere går Brøndby efter dyrere spillere end tidligere

Sportsdirektør: Carsten V. Jensen (Tidligere sportsdirektør i FC København og FC Nordsjælland)

KLIK HER og læs om AGF's spillerbudget.

Forbrug på ungdomsarbejdet: Blandt Superligaens mest ambitiøse på ungdomsfronten og med et budget, der matcher. Brøndby kan finansielt konkurrere med FCN, FCM og til dels FC København, og så er udfordringen at få de næste gode typer på Superliga-holdet, så hullet efter Jesper Lindstrøm og Morten Frendrup ikke føles for stort.

Hvor er de på vej hen: Det er et åbent spørgsmål. Hvor meget er de nye ejere villige til at bruge? Handlerne i januar tyder på, at man er villig til og har kapital til at købe flere dyre unge spillere, men mon ikke også det skal matches af flere store spillersalg.

Forventet budget i næste sæson: 95-115 millioner kroner

FCK bruger MANGE millioner på spillerbudgettet - klik her og læs mere.

Vi skal først og fremmest se den ny ejerkreds' handlinger, før vi præcist kan sige, hvor Brøndby er på vej hen. To relativt tunge januarkøb i form af Rasmus Lauritsen og Håkon Evjen tyder på, at de nye ejere er friske på at binde millioner i transferbetalinger, men det virker også sandsynligt, at man vil se tilsvarende større spillersalg til sommer og næste januar, hvis pengepungen fortsat skal være åben.

Analyse

Man kan spørge sig selv, om Brøndby IF havde stået stærkere, hvis de nye ejere var kommet til umiddelbart efter mesterskabet i 2021, eller hvis Jan Bech Andersen havde haft held til at finde flere midler til Carsten V. Jensen den sommer.

I denne sæson er evnen og villigheden til at bruge mange penge på spillere i den grad kommet med syv markante og relativt dyre spillerkøb foruden januars lejeaftale med Frederik Winther.

Det er tydeligt, at den ny kreds af ejere med amerikanske David Blitzer som hovednavn her og nu er kommet med midler, Jan Bech Andersen og de tidligere ejere hverken kunne eller ville finde til transferaktiviteter.

Det har givet et markant spring i spillerbudgettet, og nu kan man sagtens se for sig, at Brøndby i næste sæson er hovedudfordrer til FC København i guldkampen, hvis ikke FC Midtjylland får retning på og udbytte af et budget, der stadig er en del større end Brøndbys.

Men vi venter stadig på at se, hvad det helt nøjagtigt er, Global Football Holdings langsigtede plan med Brøndby er. Det er helt oplagt, at de nye ejere gerne ser flere spillersalg i minimum Jesper Lindstrøm-klassen på over 50 millioner kroner, så vi kan ikke bare gå ud fra, at der igen kommer en håndfuld nye, dyre spillere til Brøndby til sommer, hvis der ikke bliver solgt et par spillere dyrt. 

Og X-faktoren: Hvad med de øvrige fodboldklubber som eksempelvis tyske Augsburg, som en eller flere af de nye Brøndby-ejere også ejer aktier i? Vi har endnu til gode at se, om og hvordan Brøndby bliver del af en ejerskabs-model sammen med flere andre klubber i Europa.

KLIK HER og læs om FCM's spillerbudget.