Video : Tipsbladet
Superliga

Lyngby er elevatorhold indtil udlænding dukker op

De sidste transfervinduer er nu enten lukket eller ved at gøre det. Tipsbladet ser på de opdaterede spillerbudgetter i Superligaen i 2022/23, her i Lyngby, der har gang i et overraskende overlevelsesforsøg.

Hvad bruger Superliga-klubberne på spillere?

Vi har været gennem de 12 klubbers lønninger og transfers for at se, hvad det koster at sende hvert Superliga-hold på banen.

Her ser vi nærmere på Lyngby, ingen havde forventet andet end en nedrykning af, men som især her i 2023 viser tegn på, at man skal tages alvorligt i Superliga-sammenhæng i de kommende år.

BIF vil forsøge at matche konkurrenterne - læs om de blå-gules spillerbudgettet her.

Lyngby
Spillerbudget foråret 2023 (opdateret): 17 millioner kroner

Tipsbladets bud på spillerbudget i efteråret 2022: 17 millioner kroner

Trend: Lyngby tager færre risici end konkurrenterne

Fodboldchef: Nicas Kjeldsen (tidligere talentchef og ungdomstræner i Lyngby)

Forbrug på ungdomsarbejdet: Meget beskedent.
Lyngby har i efterhånden mange år haft et godt ry for at uddanne dygtige, kommende topspillere, og man gør det med meget beskedne budgetter og med et blik for at finde de spillere, der ikke får plads hos FC Nordsjælland, Brøndby IF og FC København.
Man får ikke et antal spillere op, hvor man kan vælte Superligaen, men de unge talenter er et godt supplement til førsteholdets rekrutteringsstrategi, der går ud på at hente tiloversblevne spillere fra København og Sjælland, sekundært i Jylland.


Hvor er de på vej hen
Alt afhænger af, om man er Superliga-hold eller ej til næste sæson. Lyngby holder med noget nær statsgaranti fat i strategien og måden at bygge truppen op – forvent ikke revolutioner med større budgetter og udenlandske profiler, med mindre man bliver solgt til en udenlandsk ejer, der gerne vil have en klub i Københavns-området.

Forventet budget i næste sæson: 12-20 millioner kroner
Lyngby er finansielt et 1. Divisionshold, pg det ændrer sig ikke foreløbig.
Næste års budget afhænger helt og aldeles af, om man får held til at lave en Houdini og redder sig, efter alt så håbløst ud i vinterpausen.
Der er flere spillere, der kan indbringe millioner på transfermarkedet, og det kan hjælpe med at skabe et større budget, som stadig ville være mindre end alle andres.
Rykker Lyngby ned i 1. Division, hvilket er det klart mest sandsynlige facit om to måneders tid, tilpasses budgettet igen, så man kæmper på lige fod med adskillige af 1. Divisions største klubber.

FCK i vild satsning - læs mere om spillerbudgettet her.

Analyse
Lyngbys fodboldfinanser minder mest om noget, man så i de smalle år efter finanskrisen.

Og det forstår man godt, når Lyngby var så tæt på at kæntre under det seneste ophold i Superligaen med alt for høje udgifter og ejere, der ikke havde styr på fodboldforretningen.

Det har Lyngby nu, men det betyder også, at man ikke går på kompromis med modellen med overvejende københavnske og sjællandske spillere tilsat så mange egenudviklede spillere som muligt.

Det er overvejende sandsynligt, at den model giver flere år i 1. Division end i en Superliga med stadigt større budgetter og rammer, men det lever man også med i Lyngby frem for endnu en omgang på randen af konkurs.

Skulle Lyngby blive oppe på bekostning af AaB og nok AC Horsens, er råderummet lidt større, men slet ikke i en grad, så man blot nærmer sig Silkeborg, Viborg og Randers på budget-pladserne over den blå klub fra det nordlige København.

Den dag, det forandrer sig, er sandsynligvis den dag, hvor en udenlandsk investor overtager klubben, eller man indleder et klubsamarbejde, hvilket var på tapetet for nogle år siden med Aston Villa.