Video : Tipsbladet
Superliga

Med hans milliarder og viden udfordrer de FCK

FC Midtjylland gik sidste sommer fra Matthew Benham til Anders Holch Povlsen som hovedejer, og det er et skifte fra noget godt til noget endnu bedre, mener en af klubbens tidligere cheftrænere.

Ebeltoft(Tipsbladet): Glen Riddersholm griner højt, smiler og ryster let på hovedet, da snakken falder på de gamle dage i FC Midtjylland.

Riddersholm har inviteret Tipsbladet indenfor til et stort video-interview om trænerkarrieren i Danmark og udlandet.

Og undervejs i interviewet og før og efter over en kop kaffe mindes den tidligere FC Midtjylland-træner de mulige og umulige historier fra en FCM-fortid, hvor der ikke var en flig af de finansielle og organisatoriske muskler, der er i FC Midtjylland i dag.

Han var ambitiøs, FC Midtjylland var ambitiøs. Han ville gerne prøve nye ting af, man ikke var fortrolig med i fodboldverdenen. Det ville FC Midtjylland også gerne.

Glen Riddersholm
Træner

Indefra-dokumentarer for at få eksponering og dermed lidt bedre muligheder for at få penge i en gabende tom pengekasse, frokostordninger og mad til kampene, der flere gange blev sparet væk til spilleres rædsel og raseri er bare to historier fra overdrevet.

Betød alt
Sådan er livet i den grad ikke i dag for Riddersholms eksklub, der i Tipsbladets udregninger betalte over 200 millioner kroner alene i transfers i 2023, et beløb der bliver mærkbart højere, hvis vi giver os til at regne agentsalærer og millionlønninger i de kommende år med.

Kontrasten til gamle dage, hvor Glen Riddersholm var cheftræner, er enorm.

FC Midtjylland er flere gange i klubhistorien blevet reddet fra konkurs få måneder i lukketid, eller endnu tættere på, af spillersalg, aktieudvidelser og ikke mindst opkøb fra driftige erhvervsfolk med et stort fodboldhjerte.

Læs Tipsbladets store interview med Matthew Benham

Men intet viste sig at være så stort, som da Matthew Benham i sommeren 2014 købte klubben, der var på nippet til at sælge Erik Sviatchenko til FC København, en handel hvor alle papirer kun manglede underskriften.

- Matthew Benham var et match made in heaven. Han kommer til en klub, som er nytænkende og innovativ, og som virkelig kan tænke ud af boksen. Vi er, i anførselstegn, blevet holdt nede, fordi vi ikke havde pengene. Vi var godt i gang med standardsituationer, vi var godt i gang med mange ting. Men han gav platformen til, at vi også kunne få alle drømmene til at gå i opfyldelse, siger Glen Riddersholm til Tipsbladet.

- Han kom ind til noget, der var gennemarbejdet, der var mange spillere, der var trygge i identiteten, talentudviklingen var godt i gang. Vi var tæt på men havde ikke været stærke nok på bredden, og vi havde konkurreret over niveau sæsonen inden, at vi blev mester. Vi havde lært meget med vores adfærdsprofiler og meget andet.

Ankersens og Steinleins store roller
Glen Riddersholm sagde selv op i FC Midtjylland umiddelbart efter mesterskabet i 2015, slidt op af års hårdt arbejde og relationer, der var kørt ned til sokkeholderne i klubben.

Men Benhams betydning er alligevel soleklar i Riddersholms bog, og det samme var Rasmus Ankersens og Claus Steinleins efter Glen Riddersholms mening.

- Vi byggede på med Benham, som også er innovativ, og med Rasmus [Ankersen, formand i FCM fra 2014 til 2021] var linket imellem og forstod Matthew, blev den her transformation med Matthew Benham i FC Midtjylland og dansk fodbold så succesrig. Rasmus var forbindelsen.

Claus Steinlein kom ligesom Glen Riddersholm fra talentudviklingen i FC Midtjylland og styrede som leder FC Midtjylland frem til det første mesterskab og de efterfølgende to, mens han i dag i høj grad tegner forretningen og klubben udadtil som CEO.

Og så var Ankersen som formand manden, der både fik Benham på sporet af FC Midtjylland, da englænderen overvejede at købe en belgisk klub, og derefter bandt FC Midtjylland sammenmed Brentford og med Matthew Benhams virksomhed Smartodds.

- Havde han ikke været der, havde det stadig været en succes, men jeg tillader mig at stille spørgsmålstegn ved, hvor stor en succes. For Benham var Rasmus den forlængede arm, og Rasmus havde stor kærlighed til FC Midtjylland. Havde det nu været en anden, eller havde Benham blandet sig meget mere, kan man tænke sig til, at det var gået i alle mulige retninger. Men det her var et perfekt match, siger Glen Riddersholm.

Efter Glen Riddersholms mening gav Benhams entré i FC Midtjylland også et generelt løft til dansk fodbold.

- Han var ambitiøs, FC Midtjylland var ambitiøs. Han ville gerne prøve nye ting af, man ikke var fortrolig med i fodboldverdenen. Det ville FC Midtjylland også gerne. Alle var nysgerrige, alle ville gerne prøve noget. FC Midtjyllands fundament var bygget på, at man ikke gjorde det traditionelle. At man ikke gjorde det, man kendte alle mulige andre steder fra.

- Det var perfekt. Benham har været med til at løfte FC Midtjylland men også skabe en udvikling i dansk fodbold, der har givet motivation til mange andre, og det har kun været gavnligt.

Den nye ejer løfter igen FCM
Tipsbladet kunne som de første i 2022 fortælle, at Anders Holch Povlsen sandsynligvis ville blive hovedaktionær i FC Midtjylland.

Det blev Bestseller- og Heartland-milliardæren omtrent et år efter Tipsbladets afsløring, og selvom FC Midtjylland på pressemødet, hvor Anders Holch Povlsens ejerskab blev præsenteret, nedspillede betydningen på transfermarkedet, købte FC Midtjylland derefter spillere for i hvert fald 75 millioner kroner.

Det er transfer-muskler, der vil noget, men internt i FC Midtjylland er det især Holch Povlsens og hans repræsentanter i klubben og deres blik for at udvikle organisationer, der lægges vægt på.

Peter Sand blev i januar director of football i FC Midtjylland, mens Svend Graversen fik ansvaret for FC Midtjyllands efterhånden særdeles omfattende internationale arbejde, og klubben har uden den helt store bevågenhed opgraderet arbejdet på flere områder, ud over at man i sommer flyttede ind i et spritnyt og topmoderne træningsanlæg.

Det er bogstavelig talt store forhold, FC Midtjylland har fået, mens man beholder en god kontakt til den tidligere ejer Matthew Benham og Brentford, med Brentfords vice-formand Cliff Crown som FC Midtjylland-formand indtil videre.

De interne arbejdsgange kender Glen Riddersholm af gode grunde ikke, men han har fulgt udviklingen i sin tidligere klub, og han tror, Anders Holch Povlsen kan give FC Midtjylland et nyt boost, ligesom Benham gjorde i 2014.

- Jeg tror, det endnu en gang kan være med til at løfte FC Midtjylland til et nyt niveau. Han kommer ind, han er 'proven' på alle punkter. Det, han har præsteret, taler sit eget, tydelige sprog. Men jeg tror, han kommer ind og kan geare en organisation.

- Meget af ansvaret har været lagt i få hænder, og i takt med, at en klub som FC Midtjylland bare vokser og vokser, skal der være nye, kompetente hænder, der gearer det på forskellige områder. Peter Sand er det første eksempel, vi ser, siger Glen Riddersholm.

Med Anders Holch Povlsen ombord er FC Midtjyllands spillerbudget vokset markant, og Glen Riddersholm ser FC Midtjylland som den oplagte udfordrer til FCK i de kommende år, selvom Brøndby og AGF også rører på sig.

- Det tror jeg er en naturlig udvikling for FC Midtjylland, at man går fra det lidt snævre til at blive en forretning. Jacob [Jørgensen, kommerciel direktør] gør et super stykke arbejde, det skal ikke misforstås. Men jeg tror, han [Anders Holch Povlsen] kan hjælpe med at geare FC Midtjylland på mange forskellige niveauer, og han vil blive husket som en, der tog FCM til et nyt niveau.

- Jeg kender ikke til, hvordan han vil præge processen. AGF kan, som jeg tidligere har sagt, blive en trussel, Brøndby er der altid, og der er andre klubber med potentiale, der kan vokse over tid. Men jeg tror, FC Midtjylland i et stykke tid fortsat vil være førsteudfordrer til FC København, siger Glen Riddersholm.

Du kan læse og se flere historier med Glen Riddersholm på listen herunder.

FC Midtjylland og FC København mødes fredag 1. marts.