Video : Tipsbladet
Superliga

Medejeren Anders Christiansen: Lyngby sov i timen

Anders Christiansen har et Lyngby-hjerte, og han er medejer af Superliga-klubben, hvor han huserede som ung. Han mener, at De Kongeblå er på rette vej igen med talentarbejdet efter en mindre god periode.

Lyngby Boldklub har fostret mange store navne.

Skulle man have glemt det, har man i hvert fald fået den del af hukommelsen genopfrisket i forbindelse med det talenttema, Tipsbladet har rullet ud den seneste uges tid.

Et kig på Lyngby-mandskabet afslører den ene stjernespiller efter den anden. - klik her og læs begrundelsen for Lyngby-holdet samt kriterierne for udvælgelsen.

Én af de mange profiler, der er et produkt af Lyngbys ungdomsafdeling, er Anders Christiansen fra Malmö FF. "AC" er flere gange blevet kåret som Allsvenskans bedste spiller, og han er et velkendt ansigt i landsholdstruppen. Midtbanespilleren var i Lyngby frem til 2012, og han var ikke langt fra at runde 100 kampe for De Kongblå.

Han lægger ikke skjul på sin begejstring, når han ser det hold, Tipsbladet har sat af tidligere ungdomsspillere i Lyngby. Han bider samtidig mærke i, at holdet - bortset fra Brian Hamalainen, der vendte tilbage til klubben i sommer efter næsten 10 år i udlandet - består af spillere, der var i Lyngby for længe siden. 

- Holdet er et meget godt billede på, hvad Lyngby var gode til dengang og måske ikke er så gode til i øjeblikket, siger Anders Christiansen. 

Han mener, at Lyngby i en periode har forsømt det talentarbejde, der har været så succesfuldt, samtidig med, at konkurrencen er blevet skærpet.

- Der blev i en periode spillet mere resultatorienteret i Lyngby, og det kan bestemt have sine fordele, men det gjorde, at vejen til førsteholdet blev længere for talenterne, siger "AC" og fortsætter:

- Der er også dukket en hård konkurrent op i Farum, som tilmed har lidt flere muskler. Man kan ikke komme udenom, at økonomi betyder rigtig meget, og de samme ressourcer er ikke i Lyngby. Men jeg synes også, at Lyngby sov lidt i timen i en periode i forhold til talenterne. 

Offensivt og seværdig fodbold
Det gjorde klubben dog ikke, da Anders Christiansen var en del af talentafdelingen, og han tænker tilbage på den tid med et smil på læben.

- Jeg har en masse gode minder fra min ungdomstid i Lyngby. Jeg kom til klubben som lilleput, og jeg var allerede Lyngby-fan på det tidspunkt, så det var meget stort for mig at trække den kongeblå trøje over hovedet. Og det var fedt at få lov til at spille med og mod de bedste fra min årgang, lyder det fra Anders Christiansen. 

Han fortæller, at han har en relation til hovedparten af spillerne på Tipsbladets talenthold.

- Som junior så man op til ynglingespillerne, og selv om jeg nødigt vil indrømme det, var Andreas Bjelland én af de spillere, jeg så op til. Brian Hamalainen var også på holdet, Nicolai Larsen gik jeg tilmed også i gymnasiet sammen med. Han var en dygtig målmand, som var i hård konkurrence med en anden dygtig målmand, Nicklas Højlund.

- Frederik Sørensen og Christian Nørgaard har jeg også en relation til, og så er der Emre Mor, som jeg har hørt en masse om – både på godt og ondt, siger "AC".

Malmö-spilleren er ikke i tvivl om, hvad der i årenes løb har gjort Lyngby så attraktiv for unge talenter.

- Lyngby står for noget offensivt og seværdig fodbold. Da klubben gik konkurs i 2001, var man tvunget til at starte fra nul, og det gjorde man så med blandt andre Kasper Hjulmand i spidsen og et fokus på talentudviklingen. Klubben var ikke bange for at give de unge chancen, og man havde heller ikke så meget at tabe ved det som eksempelvis FCK og Brøndby, der var enormt store forventninger til, siger han. 

Et hold af medejere
Af de 11 spillere på det Lyngby-mandskab, der er udgangspunktet for denne artikel, er det bemærkelsesværdigt, at fire af dem i dag er medejere af klubben. Det gælder Frederik Sørensen, Andreas Bjelland, Brian Hamalainen og Anders Christiansen.

Da Lyngby var på randen af en ny konkurs i 2018, var det gruppen Friends of Lyngby, der sikrede den fortsatte eksistens, og de fire spillere er en del af Friends of Lyngby.

Det var en investering foretaget med hjertet, lyder det fra to af medejerne, Brian Hamalainen og Anders Christiansen.

- Lyngby fylder snart 100 år, så det tager lang tid at bygge en klub op. Hvis Lyngby var gået konkurs en gang til, tror jeg ikke, at klubben kunne have rejst sig igen, og det ville have gjort ondt i hjertet på mig. Nu er der kommet en ny ejerkreds, som igen har fokus på talenterne, så jeg ser lyst på fremtiden, fastslår Anders Christiansen.

Han bakkes op af Brian Hamalainen.

- Lyngby betyder meget for mig. Da klubben var tæt på at gå konkurs, blev jeg kontaktet af Andreas Bjelland, der spurgte, om jeg ville være med sammen med et par andre tidligere Lyngby-spillere. Det var ikke så afgørende, hvor meget man spyttede i kassen, det afgørende var signalværdien fra tidligere spillere – at vi udviste en kærlighed til klubben, siger Hamalainen, der tror, at Lyngby også i fremtiden vil udklække mange store talenter.

- Lyngby er gode til at spotte talenter, og så er klubben dygtig til at få unge spillere til at føle sig hjemme. Det er en varm klub med fokus på det sociale, og det har stor betydning. Selvfølgelig er der også konkurrence, men måske ikke helt så meget som i nogle af de store klubber. Det er med til at skabe en god atmosfære, og det er vigtigt, for jeg er sikker på, at Lyngby også skal leve af talentarbejdet fremover.

- Fremtiden tegner lys, synes jeg. Jeg ser hver dag en masse gode unge spillere på træningsbanen, og jeg lægger ikke mærke til, at nogle af dem er 10 år yngre end mig. De har et højt niveau, og der stilles helt sikkert også højere krav til talenterne, end der gjorde, da jeg var på den alder, slutter den 31-årige back.

Tipsbladet.dk bragte tidligere på dagen et interview med Lyngbys talentchef Nicas Kjeldsen - det kan du læse her.