• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Millioner på spil: BIF og AGF ligner store tabere

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Tv-pengene skal uddales efter 11. Superliga-runde. Ekspert vurderer, at Brøndby IF og AGF bliver de store tabere i forhold til tidligere.

Af Anders Dehn

Siden Superliga-kampprogrammet udkom, har samtlige klubber haft den kommende runde skrevet ind i kalenderen. Her skal første tredjedel af tv-pengene nemlig udbetales, og en vigtig del af fordelingsnøglen handler om holdenes placering efter 11 runder.

Tv-penge er typisk klubbernes næststørste indtægtskilde efter sponsorater, og der kan være millioner af kroner i forskel på de forskellige placeringer. Dermed er der både meget at vinde og tabe, afhængigt af hvordan den kommende runde forløber.

I det spil tegner der sig forud for runden både nogle hold, der få væsentligt mindre, og nogle, der får væsentligt mere end for et år siden.

- Nogle af dem, der står som de store tabere i øjeblikket, er Brøndby og AGF. I hvert fald i forhold til sidste år. Det er dem, der kommer til at mærke efter de første 11 runder, at de ikke har præsteret sportsligt. Og så kan AaB vel sige, at det går lidt bedre end de seneste par år, lyder det fra Jesper Jørgensen, der er fodboldøkonom hos Deloitte.

Brøndby og AGF lå i fjor på tredje- og fjerdepladsen efter 11 runder, og nu ligger de på ottende- og syvendepladsen. Der er dog mulighed for et hop i tabellen, hvis de vinder i weekenden.

AaB lå på ottendepladsen for et år siden og ligger nu på tredjepladsen. Fastholder nordjyderne den placering, giver det en millionbonus.

Tv-pengene opgøres efter 11 runder, efter 22 runder og efter sæsonens sidste kamp. Derfor er det omkring 100 millioner kroner, der skal fordeles mellem de 12 klubber i denne omgang. Der er altså en del penge at både hente og give afkald på.

- Det er dejlige penge at få og ærgerlige penge at miste. Og hvis man gør det tre gange om året, er det rigtig surt. Med Brøndby kan man jo aflæse deres forventninger til placeringen, siger Jesper Jørgensen.

Brøndby skrev i sit halvårsregnskab for nylig, at man budgetterede med en placering i top 3 i denne sæson. Der mangler altså, som det ser ud nu, noget i forhold til de forventninger. Det hører dog med til historien, at klubben forventer et samlet overskud på 65 til 95 millioner kroner.

Det kan dog svinde ind, hvis holdet bliver ved med ikke at nå de sportslige målsætninger og eksempelvis misser top 6.

- De skal til at vinde nogle fodboldkampe i de næste runder – af mere end én årsag. Skulle de misse slutspillet, ville det godt nok være en ordentlig hak i tuden, for vil koste dyrt på tv-penge og givetvis også tilskuere til foråret, siger Jesper Jørgensen.

Brøndby er i øjeblikket to point fra top 6. AGF er ét point fra.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020