Video : Tipsbladet
Superliga

Paradigmeskifte på vej i FCM: Selv børnene får helt anderledes træning

En målmand i FC Midtjylland skal fremover være en mere alsidig atlet, når de bliver udviklet af klubben selv, forklarer målmandstræner Lasse Heinze.

Når man tænker på en målmand, så forestiller de fleste sig nok en, som udelukkende fokuserer på redninger, men i FC Midtjylland skal de målmænd, som de udvikler være meget mere end det. 

Det skal være til at se, og derfor er det ikke kun de tre målmænd i FCM's førsteholdstrup, som man har øje for. Det skal være igennem hele FCM's talent-system, hvor de helt unge skal mærke, at det ikke bare handler om at stå inde i målet.

Det fortæller FCM-målmandstræner Lasse Heinze i et interview på klubbens officielle hjemmeside, hvor det bliver kaldt et 'paradigmeskifte'.

Læs også:FCM præsenterer ung colombianer: Vi tror, han kan slå igennem

- Målmanden skal naturligvis stadig lære at gribe og kaste bolden, men de skal også lære at spille fodbold. Vi har set 7-årige blive sat ind i målet, og så har de stået der i årevis. I dag er tendensen, at målmanden skal være en 11. markspiller, og derfor lægger vi i dag op til, at halvdelen af et træningspas er i spilform, siger han og fortsætter:

- Vi har lavet mange forskellige spil for målmændene. Det skal være sjovt at være målmand. Han skal ikke bare skal stå og stoppe bolde. Han skal spille med, og så skal han udvikles fysisk til at være mere alsidig atlet, og samtidig blive god til at læse spillet. Det handler jo om, at vi i endnu højere grad skal udvikle vores egne målmænd og invitere dem ind på akademiet, lyder det fra Lasse Heinze.

Den nye proces er dog noget, som han godt kan se kommer til at tage tid at få på plads og se virkningen af.

Læs også:Fra fusions-klub til Champions League-klub: Tag med på FCM's rejse

- Det er en spændende proces, men det er først om tre til fem år, vi kan aflæse resultatet. Men vi tror på, at vi får bedre målmænd ud af mindre specialtræning og mere holdtræning, siger Lasse Heinze.

De nye idéer skal føres ud i livet via et tæt samarbejde mellem Lasse Heinze, FCM-akademiets Marcin Kowalczyk og Lars Poulsen fra Herning Elite.

Læs også:Dansker i kroatisk topklub: FCM's akademi lærte mig disciplin og manerer

Læs også:Rapport roser FC Midtjylland til skyerne: Topper i Europa

Læs også:FCM drømmer om gensyn med Simon Kjær: Bestemmer selv sin stilling