Video : Tipsbladet
Superliga

Positive VAR-vinde over Danmark: Forventes at blive klar til sæsonstart

Allerede fra første runde i den kommende sæson i dansk fodbold kan spillere, fans og dommere se frem til en stor ændring. VAR venter i kulissen og står lige nu til at være klar til Superligaen. Allerede fra runde et.

Et stort nyt dommerværktøj skal efter planen tages i brug fra den kommende sæson, men coronakrisen og den lange pause i de danske rækker har ikke kun haft betydning for spillet på banen. Det har også sat spørgsmålstegn ved arbejdet med at blive klar til næste sæson.

Faktisk så meget, at chefen for dommerudvalget i DBU, Michael Johansen, har luftet tanken om, at VAR ikke bliver klar til sæsonstarten i dansk topfodbold.

Men så galt kommer det formentlig ikke til at gå. Der blæser positive vinde omkring VAR-systemet, hvor de 15 dommere og 20 assistenter - kaldet A-VAR - forventes at kunne færdiggøre deres uddannelse i rette tid.

- Jeg er overordnet positiv. Det er tæt på, at jeg siger, vi får en kontrolleret indkøring. Meget skal gå galt før... Hvis vi ikke bliver klar, vil vi også sige det. Vi har en rigtig god dialog med Divisionsforeningen, og vi er meget åbne omkring det, siger Michael Johansen til tipsbladet.dk.

Faktisk har fem dommere allerede klaret minimumskravet til VAR, men Michael Johansen håber alligevel på, at de fem og de øvrige 10 dommere får endnu mere ballast og erfaring i ryggen, inden videodommersystemet rulles ud i dansk topfodbold.

Læs også:Dansker kan blive VAR-dommer til EM: Det ville være helt ekstraordinært

Fra næste uge får dommerne endnu en VAR-vogn til rådighed, så der er to, der kan køre rundt til kampe, og de danske VAR-teams kan øve sig. Der er planlagt 30 livekampe til at øve i, ligesom man i august har fire dage med certificeringsprogram.

- Vi har ikke tabt tid så meget på grund af coronapausen, vores tid er blevet skubbet. Og så har vi mistet vores reservetid. Det er ikke det helt store problem, og vi kan godt komme igennem, siger Michael Johansen.

Han kan blandt andre takke fleksible danske dommere for, at det er muligt, da de alle har skubbet ferieplaner denne sommer for at være klar i august, hvor de fire dage med certificeringsprogram ligger, og hvor der ligeledes ventes at komme kampe sidst i august. Dommerne, der ifølge Johansen allerede klarer sig godt i VAR-træning, får dermed en sidste smagsprøve på systemet, inden det tages i brug fra sæsonstarten.

- Vi arbejder på at arrangere en miniturnering, der skal ligge i den sidste uge, inden sæsonen starter. Det bliver tre dage, hvor alle VAR-dommere er med. Det bliver Superliga-klubberne, der er med i det omfang, det er muligt. Det bliver også en mulighed for klubberne, der kan få testet systemet. Det er ikke helt på plads, da der kun lige er åbnet op

VAR i Danmark kommer til at være et værktøj for dommerne, så de kan se en situation igen, hvis der kan være tvivl om, hvorvidt det er den rigtige vurdering, der er truffet på banen. Små frispark er aldrig til yderligere bedømmelse, men VAR-vognen kan kalde til hoveddommeren, hvis der eksempelvis kan have været offside i forbindelse med et mål, ligesom der er straffesparkssituationer, hvor dommerne bliver bedt om at kigge en ekstra gang på billedematerialet.

Læs også:AGF-træner er tålmodig med VAR: Den første bil kørte heller ikke ret hurtigt

I Danmark vil det altid være hoveddommeren, der skal beslutte, om en kendelse skal omstødes, og håbet med VAR er, at det kan være med til at fjerne store dommerfejl fra kampene. Gråzonesituationer kommer der også nogle af, men her peger Michael Johansen på, at man i Danmark har den holdning, at VAR skal blande sig mindst muligt, og at ånden bag er, at marginalfejl ikke skal omstødes. Så er en storetå i offside, skal et mål ikke omstødes, forklarer Michael Johansen. 

Han fortæller også, at man i Danmark kommer til at tænke VAR ind i stadionoplevelsen, så publikum ved, hvad det er, der bliver set igennem, og hvordan man i øvrigt agerer i forbindelse med kampe.

- Kommunikation er afgørende. Der kan man sige, at de andre lande har taget det store skrald (fordi de allerede har VAR, red. ). At fortælle på storskærme, hvad der foregår, er afgørende. Og vi kommer til at fortælle, hvad vi undersøger. Ventetiden kan være lang, hvis vi ikke gør det. Vi kigger også på muligheden for, at man på storskærmene kan se de samme billeder, som dommeren vurderer.

- Det er ikke noget krav fra vores side, og måske skal det starte med kun at være tekst, og så kan man senere, når det er teknisk muligt, også bringe billederne op på storskærmen for at sikre et meget højt kommunikationsniveau, siger Michael Johansen.

Det er ikke endegyldigt på plads, hvornår den nye sæson i Superligaen starter op, men pilen peger på, at det sker sidst i august. Og at det altså bliver med VAR fra start af sæsonen.

Læs også:Dansk VAR bliver anderledes end Premier League: Det skal ikke være til grin

Læs også:Superligaens VAR-system er fundet: Optimal kombination

Læs også:Venter på VAR: Færre internationale kampe på vej til danske dommere