Video : Tipsbladet
Superliga

Så tæt var Real Madrid-legende på AaB

SERIE: Tipsbladet vil i løbet af december tale med nuværende og tidligere sportsdirektører i Superligaen om deres bedste og værste transfers samt det vildeste navn, der har stået på blokken. Her er Allan Gaardes historie.

Fodboldspillere bliver købt og solgt som aldrig før, mens enhver fodboldinteresseret higer efter at vide, hvem der står på sportsdirektørens transferblok.

Tipsbladet har i en serie talt med nuværende og tidligere sportsdirektører i Superligaen, som fortæller om deres bedste og værste handler samt det vildeste navn, der på et eller andet tidspunkt stod på blokken - både dem vi kender, men også dem som endnu ikke har set dagens lys.

Her er det AaB's tidligere sportsdirektør fra 2012 til 2019, Allan Gaarde, der fortæller sin historie.

Hvem er det vildeste navn, du har haft på blokken?

- På trænerfronten var vi i en proces med Fernando Morientes. På det tidspunkt skulle han have trænet Real Madrids reservehold, og jeg tror så, at Real Madrids præsident gerne ville have Zidane i spil. Derfor skulle Morientes alligevel ikke have jobbet. Derfra blev det ret konkret for os, hvor vi skulle tage stilling til, om det var noget, vi skulle gøre som klub.

Tre Champions League-titler, to spanske mesterskaber og et fransk mesterskab med Marseille er bare nogle af meritterne i et propfyldt trofæskab hos den spanske angriber. Morientes er bedst kendt for sine år i Real Madrid fra 1997 til 2005. I 2010 indstillede han karrieren, og i sommeren 2015 var han altså tæt på at lande i AaB.

- Gennem nogle gode kontakter blev vi tilbudt Morientens, fordi der var nogle, som godt kunne se, at det kunne være et fint match. Det var så aktuelt, at vi [Peter Schors, tidligere administrerende direktør i AaB, red.] var i Madrid og holde møder med Morientes, og han var også et par dage i Aalborg for at holde møder med os.


Fernando Morientens scorer for Spanien mod Danmark i kvalifikationen til EM i 2008.

- Vi nåede til at mærke hinanden an, men der lå ikke en kontrakt på bordet. Han virker til at være er et fantastisk menneske og fantastisk ydmyg. Jeg er slet ikke i tvivl om, at han er en dygtig træner. Men spørgsmålet var, om det var det rigtige skridt dengang.

- Det var et spørgsmål om strategi, og et spørgsmål om der reelt var et match. Vi var sådan set ret enige om, hvordan det hele skulle foregå, men der er bare ret stor forskel på at være træner i Superligaen, arbejde sindssygt meget og ikke have verdens største team rundt om dig. På det tidspunkt sad trænerne nærmest om natten og analyserede kampene, så vores vurdering var, at det ville blive et for stort kulturclash, siger Allan Gaarde, der i sidste ende gik med Lars Søndergaard som ny cheftræner.

Hvad tænkte du, da Fernando Morientes navn lige pludselig lå i indbakken?

- Der er virkelig mange store trænernavne, som tænker, at det kunne være spændende at prøve sig af i Superligaen, for det er en attraktiv liga. Selvfølgelig tænker man, om det her reelt er realistisk? Giver det her mening at bruge tid på? Det tror jeg også, at Fernando Morientes har tænkt. Giver det mening at rejse til Aalborg, når man er vant til Bernabeu og Champions League?

Fotryder du, at du ikke tog chancen med Fernando Morientes?

- Nej helt sikkert ikke. Vi fik en yderst kompetent træner ind, og det ville have været for usikkert at hente en så grøn træner ind på det tidspunkt.

Har du et navn, hvor du tænker, at det er din bedste transfer?

Tavsheden rammer for en stund samtalen, hvor kun en let summen bryder stilheden i røret...

Jeg har nogle navne, som jeg har skrevet ned...

- Du har sikkert skrevet Bassogog?

Præcis.

- Bassogog er jo åbenlys, for der var ingen forventinger, og pludselig bliver han kåret til den bedste spiller ved de afrikanske mesterskaber og ryger afsted til en rekordstor sum. Så den er spændende, men mange af de spillere som lykkedes, hvor der ikke var de helt store forventinger, de er spændende, siger Allan Gaarde til Tipsbladet.

Allan Gaarde var sportsdirektør i AaB fra 2012 til 2019. Nu står han i spidsen for rekrutteringsfirmaet Onenexus.

Selvom Christian Bassogog angiveligt sikrede AaB omkring 45 millioner kroner, da han blev solgt til kinesisk fodbold, er Allan Gaarde slet ikke i tvivl om, at prisen som hans bedste transfer skal gå til en anden.

- Jeg synes dog, at den bedste spiller, som jeg var med til at hente, var Lucas Andersen. Jeg håber så meget, at Lucas rammer sit niveau igen. Det var et kæmpe scoop, at vi kunne hente Lucas hjem i sin tid. Han kom og var ligaens bedste spillere. Han var med til at løfte det hele. Man kunne bare se, hvor god han var.

I sommeren 2018 hentede AaB Lucas Andersen hjem på en lejeaftale fra Grasshoppers, hvor han smadrede Superligaen. Den efterfølgende sommer stod han ved en skillevej.

- Jeg husker stadig, at Lucas var interessant for andre klubber, og der var også en ret stor klub, som var klar til at betale et stort beløb for ham på det tidspunkt. Lucas havde brug for et døgns tid til at tænke over fremtiden. "Skal jeg videre nu, og så kan AaB score en hulens masse transferkroner eller skal jeg blive og tro på projektet?" gik hans overvejelser på. Der stod man som sportschef i en form for dobbeltrolle, fordi man står med ligaens bedste spiller på den ene side og en bestyrelse på den anden side, som man kan sikre en masse penge ved at sælge ham.

- Jeg husker et møde sammen med Jacob Friis [daværende cheftræner i AaB, red.], jeg selv og Lucas rigtig, rigtig godt. Han har haft tænkt sig om og fået talt med sin kone. Her siger han så: "Gaarde, jeg har valgt, at jeg skifter. Jeg bliver nødt til at gå med den her chance." Jeg blev hurtigt trist, men jeg sagde også, at det kunne jeg godt forstå, selvom jeg var ked af det på holdets vegne.

- Så rejste han sig bare op og smilte alt, hvad han kunne. "Aaah, jeg joker bare. Selvfølgelig bliver jeg. Jeg tror på det her." Det fortæller så meget om Lucas, så han fortjener bare at komme tilbage. Det tager lang tid at komme tilbage ovenpå sådan en skade.

Allan Gaarde kan ikke sige, hvilken klub der var tale om i sommeren 2019, men sikkert er det, at Lucas Andersen fortsat kæmper med at komme op på sit tårnhøje niveau fra 2018/2019-sæsonen.

Er du kommet på en spiller, hvor det ikke gik på den ene eller anden måde?

- Der er helt sikkert flere. Men der er kæmpe forskel, for fansene ser det på en måde, og vi ser det på en anden måde. Dem, der gør rigtig ondt, er dem, hvor de har en lang aftale, koster rigtig meget og skal have meget i løn.

- Der er også andre cases, hvor man ved, at man løber en risiko, men den er nødvendigvis ikke særlig stor af den ene eller anden årsag. Går det galt, så går det galt. En af de allerførste transfers, jeg lavede var Rasmus Jönsson, som kom til skadet fra Wolfsburg i sommeren 2013. Der vidste man godt, at det kunne ende med at gå rigtig galt, for det kunne være, at han ikke kom til at få et eneste minut på grund af sin skade. Men han blev en kæmpe succes, ikke mindst fordi, at vores medicinske stab arbejdede 24/7 for at holde ham klar, og derfor blev han en af grundene til, at vi vandt mesterskabet.

- Vi hentede også Anders K. Jacobsen, som også er en af de største succeser. Han kom også i sommeren 2013, hvor vi ikke havde penge til transfers. Pludselig var han også med til at vinde mesterskabet og sparkede AaB i gruppespillet i Europa. Havde det gået galt, så havde ingen sagt, at det var en fejl, fordi det var ikke den store investering.

Edison Flores, hvad med ham?

- Han var ikke decideret nogen dårlig case. Det var selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke forløst hans potentiale. Vi vidste godt, at det var et sats at hente en spiller fra Sydamerika, og det viste sig at være lige så svært som frygtet. Det, man glemmer er, at det var en økonomisk god case, da AaB tjente penge på ham. Han blev godt nok ikke til den succes, som alle havde håbet på, men han blev en god økonomisk succes. Han var en bærende spiller på holdet, men jeg havde jo set, at han skulle være ligaens bedste, og det blev han ikke ligefrem.

- Havde du nævnt Pavol Safranko, så var det en anden case, for der var større forventninger til ham, og ham havde vi også betalt en transfer for. De forventninger blev ikke indfriet, afslutter Allan Gaarde.

Hvorfor gik det ikke med ham?

- Det er vanskeligt at sige, men i sidste ende, må jeg se indad og sige, at det match vi havde set, bare ikke var der.

Pavol Safranko kom til AaB fra slovakiske DAC 1904 i sommeren 2017, men det blev blot til to mål i 30 Superliga-kampe for angriberen, før han blev sendt videre til rumænsk fodbold med et tab. I løbet af sin tid i AaB var han også udlejet til Dundee med pæn succes, men det blev ikke omsat, da han kom retur til AaB.

Fotos: Lars Rønbøg/Getty Images