Video : Tipsbladet
Superliga

Slut med at dække Superliga: Det var en absurd tid

Det er slut med Superliga-fodbold på Discovery, og for studievært og kommentator Zak Egholm er der tale om en afsked med en liga, han har dækket i næsten hele sit arbejdsliv. Tipsbladet har talt med Discovery-profilen, der blandt andet husker coronanedlukningen og den efterfølgende genåbning som noget af det mest specielle i arbejdet med at dække Superligaen.

Om en måneds tid vender Superligaen tilbage, men alt vil ikke være, som det plejer. 

Discovery har nemlig ikke længere rettighederne til at sende Superligaen, der fra næste sæson vises på Viaplay og TV 2. For seerne bliver der dermed tale om et farvel til mange af de velkendte ansigter, der i de seneste år har dækket Superligaen for Discovery. 

En af dem er studievært og kommentator Zak Egholm, der ikke vil lægge skjul på sine tanker om, at Discovery ikke længere har rettighederne til at vise Superliga-fodbold. 

- Grundlæggende er det mega ærgerligt. Det er simpelthen så ærgerligt ikke at skulle dække Superligaen mere. Jeg har dækket Superligaen i ni år for Discovery, og jeg kan jo næsten tælle 20 år tilbage i tiden, hvor Superligaen på den ene eller den anden måde har været en del af mit arbejdsliv, siger Zak Egholm til Tipsbladet og fortsætter:

- Så jeg håber ikke, at det bliver et farvel. Jeg håber, at det bliver et ‘på gensyn’, i hvert fald når vi taler fodbold, hvor danske hold er med. Jeg håber ikke, at det er et definitivt farvel. 

Det var i al sin enkelthed absurd at dække Superliga under corona. Lige så trist og deprimerende det var at kigge ud over tomme stadioner, hvor hver en boldberøring gav ekko i de tomme tribuner, lige så utroligt livgivende var det at se Superligaen vågne op igen og på en eller anden måde være et tegn på, at livet vendte tilbage.

Zak Egholm
Studievært og kommentator, Discovery

Zak Egholm ærgrer sig særligt over, at han ikke længere skal arbejde med et hold, hvor der var et rigtigt tæt sammenhold. 

- Jeg kommer til at savne kammeratskabet på redaktionen. Jeg har været mange steder rundt omkring i tv-branchen, men det miljø, vi havde bygget op, og den tone, vi havde mellem os, den kommer jeg til at savne. Det mindede om et omklædningsrum. Vi følte lidt, at vi selv skulle ud og spille kamp, når vi var på arbejde, lyder det fra Zak Egholm. 

Studieværten peger på, at Discovery i de seneste år har dækket Superligaen 'med et unikt miks af fede personligheder, stor fodboldfaglig indsigt, humor og så det, som jeg vil kalde godt selskab for seerne.'

Zak Egholm interviewer FC København-cheftræner Jacob Neestrup. Privatfoto.

Tog skeen i den anden hånd
Allerede i sommeren 2023 kom det frem, at Discovery ikke ville byde på Superliga-rettighederne fra sommeren 2024, og dermed har Zak Egholm og kollegaerne i mere end et år vidst, at de var i gang med deres sidste sæson. Kommentatoren mener dog, at holdet greb den specielle situation an på den bedst mulige måde. 

- Selvfølgelig har det været med en eller anden grad af vemod, at vi har arbejdet frem mod en målstreg, som vi godt vidste markerede en afslutning på en måde. Men jeg synes, at vi er gået til det på en ret unik måde.

- Mange ville måske resignere og sige ‘okay, nu skal vi bare lige igennem det, og få afviklet det, og så må det blive, som det bliver’. I stedet har vi taget skeen i den anden hånd og sagt: ‘Vi gør os så meget umage, at vi går ud i den aller-aller bedste udgave af os selv’. Og det synes jeg faktisk, at vi formåede. Jeg må bare sige, at vi gik ud med et brag i Herning (hvor FC Midtjylland blev mestre i sidste spillerunde, red.). Og det brag sidder stadig i kroppen her nogle uger efter.

- På den måde blev det ikke en afvikling hen imod noget, der skulle være en begravelse. Det var mere, at vi sluttede med en gigantisk fest i Herning, hvor de fejrede guld, hvor vi også viste alt det, vi stod for, lyder det fra Zak Egholm. 

Hvordan var den sidste arbejdsdag - var det lidt nostalgisk og emotionelt?

- Ja, nu har jeg jo godt læst, at Kian Fonoudi har sagt, at jeg blev rørt uden for stadion. Men sandheden er jo nok, at det var mig, der skulle hen og skrabe ham op fra gulvet, lyder det fra Zak Egholm, efterfulgt af en høj latter. 

- Nej, selvfølgelig var det da specielt og på en eller anden måde også emotionelt. Det var ikke sådan, at vi stod og græd som pisket, men selvfølgelig rørte det os da. For det at dække den danske Superliga er ikke bare et arbejde. Det er hobby, der smelter sammen med hjerteblod, der smelter sammen med alle de timer, man har lagt i sporet, både på landevejen, på fodboldstadioner og i godt selskab.

Ifølge Zak Egholm har det styrket Discoverys dækning af Superligaen, at holdet også var gode venner ved siden af arbejdet.

- Det har været meget mere end et arbejdsfællesskab. Det har også været kammeratskab, og det har netop også været med sociale arrangementer udenfor. Det har været med en tilgang, hvor vi egentlig var interesserede og nysgerrige for hinandens privatliv væk fra vores arbejdsplads, siger studieværten og fortsætter:

- Det findes naturligvis også andre steder, men jeg synes, at det var ret unikt, og jeg er helt sikker på, at det vi havde uden for den sfære, som folk kunne kigge med på hjemme fra stuerne, var med til at levere, at vi havde god kemi på skærmen.

Zak Egholm med kollega Mikkel Bischoff på Brøndby Stadion. Privatfoto.

Coronaperioden var speciel
Når snakken går på de oplevelser med at dække Superligaen, der har efterladt de største aftryk i hukommelsen, tager Zak Egholm en halvlang tænkepause, inden han formulerer sit svar. 

- Det var i al sin enkelthed absurd at dække Superliga under corona. Lige så trist og deprimerende det var at kigge ud over tomme stadioner, hvor hver en boldberøring gav ekko i de tomme tribuner, lige så utroligt livgivende var det at se Superligaen vågne op igen og på en eller anden måde være et tegn på, at livet vendte tilbage.

- Den fase af min Superliga-dækning på Discovery har fyldt rigtig, rigtig meget, og det var jo et spejl af samfundet på så mange måder. Så det er egentlig noget af det, jeg tænker tilbage på med størst glæde, lyder svaret fra Zak Egholm. 

Det var ikke sådan, at vi stod og græd som pisket, men selvfølgelig rørte det os da. For det at dække den danske Superliga er ikke bare et arbejde. Det er hobby, der smelter sammen med hjerteblod, der smelter sammen med alle de timer, man har lagt i sporet, både på landevejen, på fodboldstadioner og i godt selskab.

Zak Egholm
Studievært og kommentator, Discovery

Discovery har jo ikke længere nogen fodboldrettigheder. Hvor kan vi forvente at se dig i næste sæson?

- Jeg er stadig på lønningslisten hos Discovery, så det er det, jeg forholder mig til. Hvad der så kommer, det må vi se. Mit hjerte brænder for at formidle sport og især fodbold med stor passion og indsigt. Og det vil jeg da gerne gøre igen en dag, lyder det fra Zak Egholm. 

Så du vil ikke have noget imod at dække en anden sportsgren i en periode?

- Nej. Jeg er loyal overfor min arbejdsgiver.

Vi har set Lars Jacobsen skifte til TV 2, mens Viaplay har hentet Thomas Gravesen. Kunne det også friste dig i fremtiden at dække Superligaen et af de steder?

- Jeg elsker Superligaen, men brikkerne skal også passe sammen i forhold til jobbet, og jeg er som sagt fuldstændig loyal overfor dem, der betaler min løn, lyder det afslutningsvist fra Zak Egholm. 

Zak Egholm har været ansat hos Discovery siden 2015. Tidligere har han også arbejdet for TV 3 Sport og TV 2.