Video : Tipsbladet
Superliga

Tidligere Brøndby-formand ville købe Parken – og renovere for 850 millioner

Aldo Petersen ville sammen med internationale rigmænd i fjor købe Parken Sport & Entertainment og renovere stadion. Han mener stadig, at der er behov for hundredvis af millioner i selskabet – og at FCK bør hæve det sportslige budget med mindst 25 procent.

Meget kunne have set anderledes ud, hvis Aldo Petersen havde fået sin vilje i begyndelsen af 2019. Da tilbød han og en gruppe udenlandske investorer at købe Parken Sport & Entertainment (PSE), og centralt i de planer var at renovere nationalstadionet for 850 millioner kroner.

I alt havde Petersen og co. afsat knap tre milliarder kroner: én milliard til at købe aktier, én til at overtage gælden i koncernen og så altså pengene til at renovere stadionet.

Signalet var dog klar fra PSE's to storaktionærer Erik Skjærbæk og Karl Peter Korsgaard Sørensen: Vi kan selv.

- Og det er jo fair nok, som Aldo Petersen siger til tipsbladet.dk.

Han har en fortid som investor i PSE og som formand for Brøndby IF. Her fortæller han om processen, da han og investorerne ville købe Parken-koncernen, om hvad de ville have gjort ved stadionet, og om hvorfor han mener, FC København har brug for at bringe hundredvis af millioner ind.

Aldo Petersen havde en gruppe af pengestærke folk i ryggen, blandt investeringsfonden Fortress, som har Aston Villa-ejer Wes Edens i spidsen. De begyndte deres dialog med Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som på det tidspunkt var storaktionær i PSE.

- Det startede med, om de var interesseret i at sælge deres aktier, og det var de jo. Så henvendte vi os til bestyrelsesformanden i Parken, Bo Rygaard, efter vi havde lavet det her gennemarbejde projekt om, hvordan vi så fremtidens Parken, og vi så fremtidens FCK. Det var ikke sådan, at der kom et "nej tak, det vil vi ikke." Der kom bare heller ikke noget svar efter det møde, siger Aldo Petersen.

- Vi havde en klar opfattelse af, at det var de eksisterende aktionærer ikke interesseret i. Og det er jo fair nok. Det er aktionærernes lod at beslutte sig til det.

Aldo Petersens investorgruppe ville ikke nøjes med de 29,13 procent af aktierne, som Lønmodtagernes Dyrtidsfond sad på. De skulle have mindst 50 procent.

I stedet solgte Lønmodtagernes Dyrtidsfond sin andel til Lars Seier Christensen (22,55 procent), der dermed blev ny storaktionær, og Erik Skjærbæk, der dermed kom til at sidde med 29,8 procent.

Læs også:Tidligere FCK-investor: Klubben bør bruge 40 millioner mere om året

"Man har ikke noget valg"
Tipsbladet.dk har set de planer, som Petersen og co. præsenterede for PSE-formanden i januar 2019. De handler især om nye sponsorfaciliteter og en udvidelse af to af tribunerne for at få plads til endnu flere VIP-gæster og gode forhold til dem.

Det er, mener Aldo Petersen, vejen frem.

- Hvis FCK skal være mere værd, end de er i dag, kræver det helt sikkert en markant renovering af Parken. Det er kun ved at udvide forretningsunderlaget, FCK bliver mere værd. Så skal man stille bedre faciliteter til rådighed. Det skal simpelthen være mere hipt og hot at komme i Parken, end det er i dag, siger han.

De mange millioner, det krævede at indfri den plan, ville dog tjene sig selv ind igen, mener Aldo Petersen.

- Hvis man skal investere 850 millioner, så skal man selvfølgelig også have en markant højere omsætning, men det tror jeg også, man kan, hvis man lavede et virkelig luksuskoncept til sponsorerne. Så kunne man øge sponsorindtægterne markant.

- Ville man kunne forrente en investering på 850 mio. i øget sponsorindtægter, flere arrangementer i Parken, øget tilslutning fra tilskuere, der vil i Parken, fordi det lige pludselig var fedt at komme der? Det var vi overbeviste om, at man kunne. Og det er jeg stadig overbevist om, at man kan.

- Man har ikke noget valg. Ellers kommer man til at sidde med et produktionsanlæg, som bliver mere og mere bedaget, og det betyder, at det bliver mindre og mindre attraktivt at komme i Parken.

Udskilningsløbet i Europa
Står det til Aldo Petersen, skal FC København og Parken Sport & Entertainment i det hele taget hente mange penge i de kommende år. Dels til renovering af stadion, dels for at dække underskuddet fra coronakrisen, dels for at kunne følge med i europæisk fodbold.

Den sportslige del af forretningen hviler i høj grad på den faste deltagelse i Europa League eller Champions League, som FCK har stået for, men allerede nu er lande, som Danmark før sammenlignede sig med, ved at stikke af. Derfor mener Petersen, at FCK bør øge sit sportslige budget med 25 procent. Fra 160-165 millioner om året til 200-225 millioner.

- Hvis man ser på lande som Belgien, Holland og de østeuropæiske klubber: Deres budgetter er øget markant og øget procentuelt meget mere, end FCK's budget er. Så det er simpelthen et udskilningsløb, der er i gang. Det betyder bare, at hvis FCK ikke følger med, så skal man enten være meget smartere, og det er de færreste af os, der er det, eller også er fodbold en rå kapitalkraft. Hvis man ikke er klar til at stille den kapitalkraft, så betyder det, at man mister mulighederne, siger han.

Læs også:Leder: Derfor giver et milliardsalg af FC København og PSE mening

- Hvis man ikke løbende øger sine budgetter, så kommer det ikke til at være sådan, at FCK bare hvert år vinder det danske mesterskab eller hvert år deltager i Europa League for slet ikke at snakke om Champions League.

Er det realistisk for en dansk klub at have 200-225 millioner i sportsligt budget?

- Er det realistisk? Den ambition, som man har i Parken og FCK, er jo at deltage i europæisk gruppespil hvert år og skabe et udstillingsvindue for de bedste talenter eller spillere udefra. Hvis man overhovedet skal have mulighed for at fortsætte med at deltage på det niveau, så er der ingen vej uden om at øge det sportslige budget markant, siger Aldo Petersen.

"Vi taler stadig sammen"
I 13 af de seneste 14 forsøg har FC København ellers kvalificeret sig til et europæisk gruppespil. Dermed kunne man argumentere for, at historien viser, at det netop er muligt. Det argument køber Petersen også. Han tvivler bare på, at det kan vare ved.

- Det er fuldstændig enestående, at FCK har været i stand til at komme i europæiske gruppespil så mange gange. Så al respekt for den sportslige organisation og specielt til Ståles evner til at skabe fodboldhold, der kan klare sig godt i Europa. Men jeg tror, hvis man fik Ståle på tomandshånd og i et ærligt øjeblik, så ville han også helt klart sige, at det der bliver sværere og sværere at levere.

- Det forhold, at man kom i et gruppespil i denne sæson, kom sig af, at man kom forbi et hold som Atalanta sidste år. Hvor tit slår et dansk hold et italiensk hold over to kampe? Det gør de én eller to gange ud af ti. Så det bliver sværere og sværere.

- Jeg håber for dansk fodbold og for FCK, at man hele tiden kommer i gruppespillet. Men jeg synes bare godt, man kan stille sig selv det spørgsmål: Hvad nu, hvis man får et par år, hvor man ikke gør det?

I sidste uges Tipsbladet vurderede eksperter, at FC København og Parken Sport & Entertainment ville være attraktive for udenlandske investorer. De seneste år har også vist, at interessen har været der et par gange. Aldo Petersen afviser da heller ikke, at han, Fortress og de øvrige investorer kan gøre et nyt forsøg.

- Vi taler da stadig sammen, men vi har ikke et projekt liggende i skuffen og er klar til at interessere os for Parken igen. Nu skal vi lige se, hvordan verden ser ud på den anden side af coronatiden. Så hvis jeg skal svare i dag, er det nej. Så er der ikke fra vores side et projekt eller interesse. Men det er ikke det samme, som at det ikke kunne genetableres, siger han.

- Men igen: Vores opfattelse af Parken er, at der er tre store aktionærer, og de har deres måde at gøre det på. Så håber jeg bare, at deres måde at gøre det på er god nok til, at FCK kan fastholde deres position både i DK og i Europa. Dels er man fan af FCK, dels er det det bedste for dansk fodbold.

Læs også:En dyr omgang: FCK og Brøndby betaler mest for deres point

Læs også:Table of Justice: AGF er tophold i Superligaen - Brøndby ude af top 6

Læs også:Superliga-spørgsmål: Er Troels Bech Esbjergs redningsmand?