Video : Tipsbladet
Superliga

Tim Prica er ikke alene: Her er 10 historiske mareridtsdebuter

Tim Prica fik søndag en rædselsfuld debut for AaB. I 0-0-kampen mod Lyngby blev den 18-årige svensker skiftet ind efter godt en time, og et lille kvarter senere måtte han forlade banen med et rødt kort. Men Prica er ikke alene i at være kommet elendigt fra start i en ny klub. Vi ser tilbage på 10 historiske mareridtsdebuter. Artiklen blev bragt første gang i Tipsbladet 8. august 2014, men er opdateret per 14. september 2020.

Superligaen er tilbage, og mens flere fik gode debuter i dansk fodbolds bedste række, fik angriber Tim Prica i AaB en skrækkelig start. Svenskeren, 18 år, så rødt mod Lyngby Boldklub. Han kom ind i anden halvleg og fik bare et lille kvarter på banen, inden han blev sendt i bad. Dermed står han også til karantæne de kommende par kampe.

Vi har set nærmere på nogle af de historiske mareridtsdebuter. Artiklen blev bragt første gang i Tipsbladet 8. august 2014, men er opdateret per 14. september 2020.

Det stille paradis i 1. division
Kenn Hansen – Vejle-SønderjyskE, 11. august 2008

Senere lærte vi Kenn Hansen at kende som en selvsikker dommer med en god portion Superliga-erfaring, men i sin debut i Superligaen havde Hansen alt andet end styr på begivenhederne. Det blev en af de kampe, hvor dommeren konsekvent var i fokus og blev upopulær hos tilskuerne, ligesom han både gav Vejle et billigt straffespark og undlod at udvise angriberen Pablo Piñones-Arce, der skubbede en SønderjyskE-spiller omkuld, hvilket også medierne bemærkede.

- Kampen satte også atter fokus på dommerstandarden i den danske superliga. Spillerne manglede en klar linje fra dommer Kenn Hansen, skrev Jyllands-Posten, mens BT gav Hansen 02 på 12-skalaen.

Euroman fulgte Kenn Hansen på dagen og fik lov til at være med i omklædningsrummet i pausen.

- Kenn Hansen er mærket. Han har svært ved at finde spillernes frekvens, og han glæder sig allerede til næste gang, hvor det ikke længere er første gang. Han når også lige at drømme sig tilbage til det stille paradis i 1. division, lød det i artiklen, der blev bragt i oktober 2008.

Rødt kort, nul fejlafleveringer
Tomas Antonelius – FC København-AGF, 3. marts 2002

I 2002 indledte FC København foråret 10 point efter Brøndby, så der blev krævet sejre fra start, og københavnerne kunne passende lægge ud med at slå nedrykningskandidaterne AGF i første kamp. Men sejrsmuligheden blev hæmmet af, at debuterende højre back Tomas Antonelius fik rødt kort af Emil Laursen for en tackling på irske Mickey Doyle efter bare to minutter. FCK måtte spille 88 minutter i undertal, og kampen sluttede 0-0.

- Det er en skandale. Jeg er kommet her til Danmark for at spille fodbold i en fantastisk klub, hvor der kommer over 17.000 tilskuere i snevejr. Så stikker jeg foden ud i en tackling, og så er det slut efter to minutter. Jeg tænkte, at han umuligt kunne give mig en advarsel for den situation, og så trækker han pludselig det røde kort, sagde Antonelius til Politiken.

Antonelius’ røde kort er det syvendehurtigste i Superligaen og det hurtigste til en debutant. Men svenskeren kunne dog alligevel se lyspunkter i sin debut den martsdag i 2002:

- Jeg havde ingen fejlafleveringer.

AGF-forbandelsen
Jonny Hanssen – Silkeborg-AGF, 1. august 2004

Det lignede på papiret et rigtigt fint køb, da AGF i 2004 hentede nordmanden Jonny Hanssen i Lyn, men der gik lang tid, inden Hanssen fik mulighed for at vise, om papiret talte sandt. I sin debut mod Silkeborg i Superligaens anden runde fik han en skade, men han valgte dog alligevel at spille 90 minutter. Det skulle han måske ikke have gjort. Det viste sig, at hulfodssenen var sprunget, og Hanssen var ude resten af efteråret.

Hanssens skade, der indtraf en uge efter, han var ankommet, var en af de begivenheder, der fik AGF-fanfraktionen Galehuset til at hyre en åndemaner, der skulle rense træningsanlægget Fredensvang for spøgelser og onde ånder, som kunne tænkes at være skyld i AGF’s mange og bizarre uheld. Åndemaneren Harald G. Jensen og hans assistent uddrev 148 spøgelser – 147 tyske tyske soldater fra Østfronten og en tidligere spiller, der var vred over at være blevet smidt ud af klubben på grund af mistanke om tyveri – uden at det nu for alvor sendte AGF tilbage i toppen af dansk fodbold.

Læs også:Avis: AGF har forhørt sig på FC København-keeper

Konge-eksemplet
Jonathan Woodgate – Real Madrid-Athletic Bilbao, 22. september 2005

Når man taler om dårlige debuter, kan man ikke komme uden om Jonathan Woodgate. Han kom til Real Madrid i sommeren 2004, men var skadet hele sin første sæson, så først i september året efter kom han på banen. Woodgate startede mod Athletic Bilbao, men først lavede han selvmål til 0-1, og efter 66 minutter blev han udvist. Real Madrid vandt 3-1, men Woodgate var kampens hovedperson.

- Hvis Real Madrid ikke havde vundet, ville Woodgate have forladt landet i en varevogn med blomster malet på siden. Hans destination: Et lykkeligt hippietilflugtssted, hvor fortiden ikke længere betyder noget. Det her var ikke bare et comeback, det var oprejsningen til en fodboldspiller, som har været forfulgt af uheld grænsende til det latterlige – og endnu længere. Heldigvis reddede Madrid menig Woodgate. Han fortsætter sin behandling mod oprejsning, og hippierne har, i denne omgang, mistet en konvertit, skrev avisen AS.

Woodgate selv var knap så lyrisk.

- Det var ikke verdens bedste start,” konstaterede han.

Messis mareridt
Lionel Messi – Ungarn-Argentina, 17. august 2005

Der var lagt op til, at arvtageren nu var trådt ind på det argentinske landshold. I 2005 blev 18-årige Lionel Messi udtaget til A-truppen efter at have ført Argentinas U20-landshold til verdensmesterskabet et par måneder forinden, og det magede sig således, at han ville få sin debut mod Ungarn – samme modstander, som Diego Maradona 28 år tidligere havde spillet sin første kamp imod.

Men Den Nye Maradona fik en usandsynligt skidt start. Han blev skiftet ind i anden halvleg, men efter mindre end et minut på banen var han i en duel med forsvareren Vilmos Vanczak, og dommer Markus Merk endte med at vise Messi ud, da den unge argentiner førte armen bagud for at rive sig løs fra ungarerens trøjegreb. Der skulle gå 14 år, inden Messi igen fik et rødt kort - det var ligeledes for Argentina.

Tilbage i 2005 fandt holdkammeraterne teenageren grædende i omklædningsrummet, og debuten var et varsel om, at karrieren på det argentinske landshold ikke ville blive lige så problemfri og fuld af succes, som når Messi foldede sig ud for FC Barcelona.

Op og ned for Degn – mest ned
Peter Degn – Århus Fremad-Vejle, 10. september 2002

Peter Degns debut for Vejle var mere sælsom, end den var dårlig. I 2002 lejede vejlenserne Peter Degn i Brøndby, og han kom på banen for første gang i en 1. divisionskamp mod Århus Fremad. Inden for det første minut havde han brændt en kæmpe chance, inden for den halve time havde han brændt en mere og sparket et forsøg på stolpen, og så fik han endelig scoret kort før pausen.

Tre brændte chancer og et mål havde været nok til at gøre Degn til dagens hovedperson, men i anden halvleg, mens VB-bænken forberedte en udskiftning af lejesvenden, blev han udvist. Efter selv at være blevet tacklet sparkede han ud efter Baris Özcan og ramte både bold og mand. Århus Fremad fik udlignet, og kampen sluttede 1-1.

Så Peter Degn fik en begivenhedsrig start på det, der skulle blive en begivenhedsrig sæson i Vejle-trøjen. Debuten blev en god indikator af, hvordan den ville forløbe. Degn blev som højre fløj topscorer for Vejle med 10 mål, men han krydrede det med i alt tre røde kort i bare 18 kampe.

En Jesper
Jesper Grønkjær – Danmark-Italien, 27. marts 1999


Den snu Filippo Inzaghi var allerede begyndt at løbe, da afleveringen faldt. 21-årige Jesper Grønkjær var bare godt 30 sekunder inde i sin landsholdsdebut, da han modtog bolden omkring midterlinjen. Han holdt på bolden et par sekunder, overvejede sine muligheder, inden han valgte den værste. Grønkjær sendte bolden tilbage mod eget mål, uden at den var rettet mod en medspiller, men til gengæld havde Inzaghi altså luret muligheden. Han snuppede bolden og scorede til 1-0, da måltavlen viste 36 sekunder.

Koblingen til den mest berømte tilbagelægning i dansk fodbold var oplagt. Den var en anden Jesper med efternavnet Olsen bagmand til mod Spanien i Mexico i 1986, og Tipsbladet gik endda så langt, at man ringede Jesper den ældre op og bad om en kommentar.

- Jesper Grønkjær må bare videre. Hans spil rummer en bunke kvaliteter, som vi værdsætter og gerne vil se. Og han må aldrig blive bange for at lave fejl på en fodboldbane. For så kan man lige så godt lægge fodboldstøvlerne på hylden, lød rådet.

Cheftrænerens barske begyndelse
Per Frandsen – Viborg-HB Køge, 9. september 2012

Da den aktive karriere var forbi, arbejdede Per Frandsen først som spilleragent, og siden var han i mere end tre år assistent for først Auri Skarbalius og siden Tommy Møller Nielsen i HB Køge. Men da Møller Nielsen i  2012 blev fyret fra klubben efter en række dårlige resultater i 1. division, fik Frandsen endelig mulighed for at prøve kræfter med jobbet som cheftræner.

- Der vil være mere strukturering rent taktisk. Det er ikke noget, man vil kunne se på søndag, men i løbet af tre-fire kampe vil man forhåbentlig kunne se en taktisk forskel,” udtalte målmand Morten Haastrup Jensen til bold.dk, og han fik i hvert fald ret i, at man ikke kunne se nogle positive forandringer i første kamp.

HB Køge mødte Viborg og tabte med hele 5-0 efter fire scoringer af Thomas Dalgaard og en enkelt af Kevin Mensah. Per Frandsen fik senere rettet op på sæsonen, men den første kamp må alligevel have givet anledninger til overvejelser om, hvorvidt det ikke havde været smartere at fortsætte som assistent.

Den grædende målmand
Ronan Le Crom – Lorient-Paris Saint-Germain, 26. maj 2013

Grædende, 38-årige mænd er et sjældent syn i moderne fodbold, men det blev tilskuerne på Lorients Stade du Moustoir vidne til i maj 2013. Det var sidste spillerunde i den franske liga, og PSG var mestre inden kampen. Derfor ville Carlo Ancelotti give spilletid til sin aldrende reservekeeper Ronan Le Crom, der var kommet til klubben halvandet år forinden, men som endnu ikke havde spillet.

Men nu skulle det være for Le Crom, der fik sin PSG-debut – og sin sidste kamp som professionel fodboldspiller, inden han stoppede karrieren – i sin fødeby Lorient. Det begyndte smukt, da han blev skiftet ind efter en time, men det sluttede trist godt 20 minutter senere.

Med ti minutter igen af kampen stak den liggende Le Crom en hånd i vejret for at stoppe en fremadstormende Lorient-angriber, der faldt omkuld. Dommeren dømte et straffespark og udviste desuden den stakkels PSG-keeper. Ronan Le Crom sluttede sin debut og karriere grædende på sidelinjen, hvor han blev trøstet af blandt andre Thiago Motta og David Beckham.

Bedste og værste minde
Chris Iwelumo – Skotland-Norge, 11. oktober 2008

For den tidligere Aarhus Fremad-spiller Chris Iwelumo var det en drøm, der gik i opfyldelse. I en alder af 30 år kom angriberen med på det skotske landshold, der skulle møde Norge på traditionsrige Hampden Park i Glasgow. 10 minutter efter pausen blev han sendt på banen, og mentalt må han allerede have været i gang med at fejre sin drømmedebut, da han syv minutter senere fik en flad aflevering fra Steven Naismith og to meter fra mål bare skulle sætte en fod på for at lægge bolden i det tomme net til 1-0.

Men det lykkedes ikke, for Iwelumo sparkede forbi og sikrede sig udødelighed på Youtube. Da han i 2012 var i gang med at tage sin trænerkarriere, blev han interviewet af Herald Scotland og fortalte om afbrænderen i Glasgow.

- Vi lavede en psykologisk øvelse i går, og vi blev spurgt om de bedste og værste øjeblikke i min karriere. Jeg puttede den i begge bokse, for det var det. Jeg spillede for mit land på et fyldt Hampden Park, og så var der den afbrænder. Det er sådan fodbold er, er det ikke rigtigt? Den ene centimeter. Jeg har tænkt på det mange gange.

Fotos: Getty Images

Læs også:Tilbagevendt Hamalainen: En speciel følelse
Læs også:Jonas Dal vil ikke revolutionere spillestilen i Horsens
Læs også:Jonas Dal træt af rødt kort til Horsens: VAR spiller fallit i den situation