Video : Tipsbladet
Superliga

Transferkongerne: Ukendt guldfugl sikrede kæmpe gevinst

Superliga-klubberne håber på at få transfermillioner i kassen under coronakrisen. Men hvem er deres største salg i historien? Her sætter vi fokus på Lyngby Boldklub.

Hvor gode er Superliga-klubberne til at få millioner i kassen fra spillersalg? Og hvem er deres dyreste spillersalg nogensinde?

I ansvarlighedens og smitteinddæmningens navn har vi ikke fysisk været ude i landet men har i stedet tjekket gamle regnskaber for at se, hvem der var dyrest, og hvilke klubber, der er gode til at sælge spillere.

Vi begyndte den virtuelle tur i med den nordligst beliggende Superliga-klub, som er AaB, har været gennem resten af Jylland og besøgte de seneste dage OB, Brøndby iF og FC Nordsjælland, før vi i dag gæster Lyngbys som den 13. ud af de 14 klubber i Danmarks bedste fodboldrække.

Klubbens største salg i historien

Maurits Kjærgaard
Født: 26. juni 2003
Central midtbane
Danmark

Klubkarriere: 4 kampe/0 mål
Landshold: 17 u-landskampe/3 mål
Solgt som 16-årig
Solgt for 20 millioner kroner
Solgt til Red Bull Salzburg
Er udlejet til Salzburgs samarbejdsklub FC Liefering.

Læs også:Sønner mindes afdød Per Søndergaard: Han var AaB'er fra vugge til grav

Hvem er Lyngbys dyreste spiller? Og hvem er Maurits Kjærgaard?

Korrigeret for inflation ville Carsten Fredgaard og Claus Jensen have været dyrere i dag, men det største beløb har Lyngby fået for midtbanespilleren Maurits Kjærgaard, der sidste sommer tog til Salzburg få dage efter sin 16 års fødselsdag.

Han var en af Nordeuropas mest interessante på sin position i 2003-årgangen, og han valgte Salzburg og dermed Red Bulls fodboldorganisation, der beviseligt er bedre til at føre unge spillere frem end de fleste andre topklubber i Europa.

Kjærgaard nåede ikke at spille en betydende kamp for Lyngby men blev altså klubbens dyreste. Får Kjærgaard succes, står Lyngby til flere millioner i præstationsklausuler og videresalg.

De øvrige storsalg
Carsten Fredgaard
17 millioner til Sunderland i 1999

Claus Jensen
17 millioner til Bolton i 1998

Læs også:Transferkongerne: Satte million-rekord som 18-årig

Yussuf Poulsen
12 millioner til RB Leipzig i 2013

Jens Odgaard
10 millioner til Inter i 2017

Lyngby som sælger
Beløbene er ikke lige så store som i de øvrige københavnske klubber, og det er jo tydeligt, at klubben har haft et tumultarisk årtusinde med økonomiske problemer og stort besvær med at bide sig fast i Superligaen. FC Nordsjællands succes og status som tredje hjul i det storkøbenhavnske område har da heller ikke hjulpet.

Men Lyngbys dygtige ungdomsafdeling er stadig leveringsdygtig i spillere, der kan sælges dyrt til udlandet, og derfor ligger Lyngby fint, da især hvis man holder sig i Superligaen i nogle sæsoner.

Alle de dyreste spillere er nogen, man selv har haft andel i at udvikle, og Maurits Kjærgaard beholder ikke nødvendigvis statussen ret længe. For på førsteholdet har Frederik Winther vist sig at være et af Superligaens mest interessante unge navne, og det vil være overraskende, hvis han ikke snart bliver solgt.

Et lille kuriosum; flere italienske medier har under corona-krisen berettet om gamle sæsoner og transfervinduer, og her har italienerne skrevet, Pisa i sin tid betalte omtrent 50 millioner kroner for Henrik Larsen.

Et tjek hos en af tipsbladet.dk’s kilder i det italienske viser dog, at arkivet nærmere taler om et skifte til 600 millioner lire, hvilket stadig er et flot beløb omkring 2,5 millioner kroner men altså slet ikke det rekordskifte, italienerne ved en fejl må have sendt i cirkulation.

Læs også:Museumsdirektør skuffet over Superliga-åbning: Har flere besøgende end FCK

Læs også:Brøndby IF og Lyngby møder hinanden to gange