Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Transferrekordens anatomi: Så mange millioner kan Horsens få af Ajax

Ligesom Silkeborg IF scorede langt mere på at sælge Kasper Dolberg til Ajax end den første millionbetaling ved skiftet, står Horsens til at score kassen på rekordsalget af Jeppe Kjær.

AC Horsens har de seneste år haft stort held med at sælge spillere til både større Superliga-klubber og til udenlandske klubber, og i fredags brød østjyderne i den grad deres egen lydmur, da de solgte 16-årige Jeppe Kjær til Ajax efter kun 11 kampe på førsteholdet.

I en nylig gennemgang af Superligaens handler siden sommeren 2016 i Tipsbladet, var Horsens foran større klubber som AGF, Esbjerg og Randers FC i samlede spillersalg i de fire seneste sæsoner, og med afskeden med Jeppe Kjær rykker man et mulehår foran OB, mens AGF til gengæld er rykket forbi Horsens på grund af salget af Mustapha Bundu.

Det kan dog ændre sig igen med tiden, for AC Horsens har sikret sig en realistisk mulighed for at tjene betydeligt flere penge på Jeppe Kjær end den indledende salgspris.

Regnestykket
I både Danmark og Holland er der siden fredag blevet talt om en pris på to millioner euro, svarende til 15 millioner kroner, og så en videresalgsklausul og andre præstationsbetingede betalinger.

Læs også:Leder: I en kriseramt Superliga kommer salg før køb

Ifølge tipsbladet.dk's oplysninger får AC Horsens ikke helt 15 millioner kroner her og nu men en-to millioner kroner mindre, hvilket dog stadig i sig selv gør Jeppe Kjær til klubbens største salg nogensinde.

Til gengæld er det på ingen måde urealistisk, at Kjær ender med at blive betydeligt flere millioner værd for AC Horsens.

For i kontrakten fik AC Horsens i sidste ende forhandlet ind, at Ajax over tid skal betale op mod 12 millioner kroner ekstra for Jeppe Kjær.

Denne betaling er betinget af, hvor mange førsteholdskampe, Jeppe Kjær får for Ajax.

Direktør Kristian Nielsen vil ikke sige noget om prisen, men han vil godt sige, at det er penge, der luner i klubkassen.

- For AC Horsens er det altid vigtigt at vise, at vi kan sælge spillere, og ikke mindst til så stor en klub som Ajax. At sælge spillere er en de af vores forretning, siger direktøren til tipsbladet.dk.

Læs også:Horsens: Vi har videresalgsklausul på Jeppe Kjær Jensen

Oveni kommer så, at AC Horsens får en procentdel af salgsprisen, når og hvis Jeppe Kjær bliver solgt videre fra Ajax.

Da Kasper Dolberg for et år siden skiftede fra Ajax til Nice, indbragte det Silkeborg IF omtrent 10 millioner kroner fra en videresalgsklausul, silkeborgenserne havde arbejdet ind i aftalen, da Dolberg i 2015 skiftede til Ajax for et relativt lille millionbeløb efter SIF's nedrykning til 1. division.

AC Horsens har tidligere haft stor succes med videresalgsklausuler, der spyttede ekstra millioner i den østjyske kasse, da Jesse Joronen blev solgt videre fra FC København, Frederik Rønnow røg til Frankfurt fra Brøndby IF, og Bubacarr Sanneh skiftede fra FC Midtjylland til Anderlecht.

Pengene bliver ikke brugt lige med det samme.

- Vi har ikke for vane at brænde penge af, hvis vi kan undgå det. Vi tænker os godt om i øjeblikket, og vi vurderer, hvordan det hele kommer til at se ud. Lige nu slår vi koldt vand i blodet, siger Kristian Nielsen og peger på de usikre tider:

- Det er endnu mere kærkomment (med salget, red.), fordi vi lever i en tid med corona og begrænsede matchday-indtægter.

Horsens-direktøren peger på, at man i klubben er stolt over at have solgt en af de lokale spillere.

- Han er vokset op i byen og kom som U13-spiller fra vores samarbejdsklub Hatting/Torsted IF. Han gik hele vejen til Superligaen, og har nu tilspillet sig en stor kontrakt i en stor klub som Ajax. Det er vi meget stolte over - ikke mindst på knægtens vegne, siger Kristian Nielsen.

Kjær starter i Ajax' ungdomsafdeling og kommer til at bo hos den samme familie, som Christian Eriksen boede hos i sin tid som ungdomsspiller i klubben, og hvor også Lucas Andersen og Nicolai Boilesen har boet.

Den unge østjyde er indtil videre noteret på Ajax' U18-hold, hvor han skal spille sammen med Eskild Munk Dall, der er hentet fra Silkeborg IF. Også Christian Kjelder Rasmussen, den offensive midtbanespiller, der skiftede fra FC Nordsjælland til Ajax sidste år, står indtil videre noteret i Ajax' U18-trup.

Læs også:Horsens-komet blev Superligaens yngste målscorer

Læs også:Stortalent vil ind og spille på stadion i Amsterdam

Læs også:Officielt: Superliga-stortalent skifter til Ajax i rekordsalg