• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Ole Hoffskov

Uafgjort afskaffes i toppen af dansk U17-fodbold

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

DBU tester en markant regelændring i den kommende sæson i de to bedste rækker for U17. Uafgjorte kampe afskaffes og skal afgøres på straffespark.

Af Ole Hoffskov

En opsigtsvækkende regelændring indføres i toppen af dansk ungdomsfodbold.

DBU oplyser tirsdag i en pressemeddelelse, at uafgjorte kampe vil blive afskaffet i U17 Ligaen og U17 Divisionen fra den kommende sæson. Ender en kamp i de to bedste rækker for U17 uafgjort, skal den afgøres i en straffesparkskonkurrence. 

Vinderen af straffesparkskonkurrencen får to point, mens det tabende hold forlader kampen med et enkelt point - den model kender man fra blandt andet ishockey. 

Læs også:Solbakken om norsk nedlukning: Det er trist

De seneste par år har budt på nogle ærgerlige danske resultater efter straffesparkskonkurrence. Ved VM i 2018 røg landsholdet ud til Kroatien, og tidligere på sæsonen måtte FC København strække gevær i Champions League-kvalifiaktionen efter et nederlag på straffe til Røde Stjerne. 

Det er blandt andet i det lys, at regelændringen skal ses. De unge spillere skal rustes bedre til en nervepirrende straffesparkskonkurrence.

- Disciplinen straffesparkskonkurrence og straffesparket i almindelighed er omgivet af spænding og dramatik. Derfor er det så kompliceret at træne under ikke konkurrence-lignende forhold. Med dette spændende og banebrydende tiltag får vi mulighed for at uddanne de danske U17-spillere i evnen til at sparke et straffespark, siger Flemming Berg, der er talentudviklingschef i DBU, og fortsætter:

Læs også:Rundens Hold i Superligaen - 29. spillerunde

- Vi skaber et scenarie, hvor presset er til stede ved straffesparkskonkurrencen – der sparkes om point. Men vi giver også mulighed for at dygtiggøre spillerne i udførelsen. Hvor skal man sparke? Yderligt, med risiko for at sparke forbi? Målmands-afhængigt eller målmands-uafhængigt? Elitefodbold og konkurrencesport handler om at opsøge de små procenter, og vi vil være de dygtigste til at mestre straffesparket.

Modellen starter som en test i de to U17-turneringer, og efter det første år med straffesparksmodellen vil DBU vurdere, om og i så fald hvordan modellen skal fortsætte.

På de danske U-landshold på drengesiden har man det seneste stykke tid haft straffesparkskonkurrence efter alle venskabs- og testkampe - uanset resultat i den ordinære kamp.

Læs også:Bo Henriksen lever med kritik: Jeg sover meget godt om natten

Læs også:Hobro-profil har kæmpet med skade: Det er kedeligt

Læs også:Holder bejlere væk: Randers forlænger med varm angriber