Video : Tipsbladet
Superliga

- Vi skal ikke tro, vi er verdens bedste til alt

Med det nye ejerskab i Brøndby har klubben fået ekstra kapital og viden ind, men den store revolution på rekrutteringsdelen skal man kigge langt efter.

Januar 2023 vil for altid stå skrevet ind i Brøndbys fodboldhistorie, som det første transfervindue under Global Football Holdings (GFH) ejerskab.

Med de nye ejere er Brøndby pludselig blevet en del af et klubnetværk, og kommunikationen har udadtil været, at man nu har endnu mere ekspertise, når der blandt andet skal rekrutteres spillere. Fodbolddirektør Carsten V. Jensen mærker ikke den store forandring, men peger alligevel på et punkt, hvor der er nye boller på suppen.

- Man kan sige, at vi dokumenterer ting endnu bedre, fordi der er kommet nogle ind, som har erfaring med at arbejde med tal, siger han og uddyber, hvad han mener med at dokumentere bedre:

- Det er det arbejde, der ligger under at rekruttere. En del af rekrutteringsfasen er, at man underbygger det, du har set med øjnene. Der har vi fået nogle dygtige folk ind, som kan være med til at kvalificere vores targets. Det er en ændring, men en positiv en af slagsen, siger "CV" til Tipsbladet.

De nye folk har ikke base på Brøndby Stadion, for det behøves ikke i vore dage, lyder forklaringen. De nye kræfter og den nye måde at gøre tingene på bliver dog mødt med åbne arme, for i denne verden handler det om at være åben for noget nyt. Der er dog på ingen måde tale om en decideret revolution.

- Det siger jo sig selv, at når der kommer dygtige folk ind, så skal man gøre brug af dem. Det ligger jo i hele idéen, at udover at kunne tilføre ressourcer, ligger der også det, at vi ikke bare skal tro, at vi er verdens bedste til alting, men være modtagelige til hvad der kan være af gode inputs.

- Jeg vil gerne understrege - og det er vigtigt for mig, jeg har sagt det mange gange - at vi kommer ikke til at revolutionere noget. Vi kommer stadig til at vokse organisk, altså i forhold til at styrke os. Det er ikke bare fordi, at vi skal ud og vinde de næste fem kampe – det skal vi uanset hvad.

To nye nøglepersoner i Brøndbys rekruttering er næstformand Scott McLachlan og bestyrelsesmedlem Chris Anderson. De to er med til at bidrage til, at Brøndby er styrket på rekrutteringsdelen.

- Scott og Chris Anderson er de to, som tegner den del af GFH. Scott som har arbejdet i mange år som chef for Chelseas internationale scouting-afdeling, og Chris Anderson som har arbejdet med data på fodbold gennem lang tid og har skrevet flere bøger. I skulle tage at læse dem, hvis ikke I har gjort det, for det giver et andet perspektiv.

- Så dér er der to dele, der er blevet tilføjet til de folk, vi har i forvejen, som er med til at verificere og kvalificere det arbejde, vi laver. Det er dygtige folk, siger Carsten V. Jensen. 

Vigtigt at hænge på
Mange øjne har været rettet mod Brøndby i dette transfervindue, for det har ikke været nogen hemmelighed, at truppen skal forstærkes med de nye millioner, klubben har fået tilført. Indtil nu er norske Håkon Evjen hentet i AZ Alkmaar, men Carsten V. Jensen har fortalt til Tipsbladet, at man håber at hente en eller to mere.

Her er planen, at Brøndby skal hente toneangivende spillere, der kan gå ind og forstærke holdet fra dag ét. Det er dog ikke bare sådan ligetil, for der hersker en helt naturlig fødekæde, og Brøndby er ikke øverst i denne.

- Det vil altid være vanskeligt at tiltrække spillere, som egentlig er uden for det givne marked, du kan operere i. På et eller andet tidspunkt vil en given spiller, som vi er interesseret i, jo også være attraktiv for større klubber i større ligaer.

- Vi opererer indenfor et marked, og selvfølgelig kan man godt ligge flere kroner og ører i et bud på en spiller eller til en klub, men når en spiller først når et vist niveau, vil der også være stor konkurrence fra større ligaer og større klubber, og så er det, at det begynder at blive svært – uanset hvor godt et stykke arbejde du kan lave.

- Så markedet er defineret, og der kæmper vi hårdt med en hel masse andre klubber. Sådan er det. Konkurrencen er hård, og jeg føler også, at der er mange midler i spil derude. Det skulle man ikke tro med den internationale situation, der er, men det føles sådan, at der er stor konkurrence om de spillere, som kan være tilgængelige for et marked som vores. Det tror jeg også, mine kolleger vil give mig ret i, fortæller "CV", der også har bidt mærke i de voldsomme beløb, der lige nu præger hele transfersituationen i Danmark og i udlandet.

Bare i dette transfervindue er Victor Kristiansen solgt til Leicester for 150 millioner kroner, mens FC Nordsjælland har scoret mere end 100 millioner kroner på Andreas Schjelderup. 

Carsten V. Jensen er fan af, at der hentes spillere fra Superligaen til større klubber, og han kan også se, hvad det er for en slags fodboldspiller, der er i høj kurs i øjeblikket. 

- Der er ingen tvivl om, at det her med at sikre sig, at man har interessante unge spillere og meget gerne akademispillere, som kommer igennem - som Lindstrøm eksempelvis -  det er en del af fodboldforretningen og er blevet det endnu mere.

- For Schjelderups vedkommende kan vi også se, at de bliver yngre og yngre. Så det er lidt det, der er trenden. Det er unge spillere med mange spilleminutter på så højt et niveau som muligt. Det er rigtig interessant for de store klubber i de store ligaer.

- Det lader også til, at der er en masse risikovillig kapital, for man ser hele tiden – også i Brøndby – at der er nye investorer, som finder klubber som Brøndby attraktive. Så midlerne er derude, og de bliver tilført. Fodbolden lever og udvikler sig på den måde med hastige skridt. Der er det vigtigt at hænge på. Det er mit billede af det, lyder Brøndby-chefens analyse af det, der rører sig rundt omkring i fodboldlandskabet i øjeblikket.

At hænge på er afgørende i en fodboldverden, som i øjeblikket kan virke helt forrykt med tanke på de enorme summer, som der betales for spillere. Derfor bliver det så interessant at følge Brøndby i fremtiden under GFH's vinger, om man er i stand til at hænge på toget.

Først og fremmest handler det om at forbedre den tiendeplads, som Brøndby så skuffende gik på vinterpause på.

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images