Video : Tipsbladet
Superliga

Vilde scener på tv: Det sker rigtig mange steder

TV Midtvest har fulgt Viborg FF i den netop overståede sæson, og det er der kommet dokumentarserien "For enhver f*cking pris" ud af. Tipsbladet har snakket med Jesper Fredberg om at deltage i serien.

Den netop overståede sæson var en bragende succes for Viborg FF, der som oprykkere formåede at ende på en syvendeplads i Superligaen og sikre sig et europæisk eventyr.

Og for klubbens fans og aktører er sæsonen også blevet foreviget. TV Midtvest har fulgt Viborg FF igennem sæsonen og produceret dokumentaren “For enhver f*cking pris”, hvis syv afsnit er tilgængelige på TV Midtvests hjemmeside.

Her har folkene bag dokumentaren fået et eksklusivt indblik i dagligdagen i Superliga-klubben, og det har været noget af en oplevelse for folkene i Viborg FF.

- Det har været nyt og anderledes og på nogle punkter rigtig interessant og på andre punkter en smule hårdt, at der været nogen, der har fulgt en så meget, som de gjorde, siger Jesper Fredberg, sportsdirektør i Viborg FF, til Tipsbladet og fortæller, at han også har fået set dokumentaren.

Hvordan oplever du fremstillingen af dig selv og klubben?

- Det er altid sjovt at se sig selv. Det er ikke noget, man er vant til. Men jeg synes, man får et indblik i, hvordan det er at være i en professionel fodboldklub, og hvilke udfordringer man står over for, og egentlig også hvor følelsesladet den verden her egentlig er. Jeg synes, vi får vist et billede af klubben, som vi kan stå inde for, og den viser, hvordan vores dagligdag er.

- Vi har ikke ændret os. Vi har ageret, som vi ville agere under normale omstændigheder - så kan man spørge, hvor mange normale omstændigheder der er i en fodboldklub, lyder det med et grin. 

I serien har der flere opsigtsvækkende scener også trukket overskrifter hos de danske sportsmedier. 

Blandt andet ser man i et afsnit, hvordan kantspiller Tobias Bech bliver rasende over en udskiftning og går direkte i omklædningsrummet, mens man i et andet afsnit ser, at den unge målmand Lucas Lund skal foretrækkes af træneren, fordi han på sigt kan blive et fint salg for klubben.

- Det er jo klart, at når man laver sådan noget her, kommer der nogle afledte effekter, man ikke altid kan forberede sig på. Men generelt har vi haft en helt vildt god dialog med truppen og staben, der også er blevet berørt af det. Folk ved, hvad man er gået ind til, og jeg synes, vi alle kan se hinanden i øjnene. Det har generelt været rigtig positivt.

- Det der med, at der er følelser i det, og at nogle smækker med en dør, når man bliver skiftet ud eller ikke spiller… Det, tror jeg, er dagligdag og sker rigtig mange steder, og nu bliver det bare tydeligere her, siger Jesper Fredberg.

Se situationen med Tobias Bech i videoafspilleren øverst i artiklen.

“Det må aldrig blive et enmandsprojekt”
Af dokumentaren fremgår det også klart, at Jesper Fredberg ikke blot spiller en stor rolle som i at samle truppen, som er en stor del af sportsdirektørens job, men også på trænersiden. Det gøres blandt andet klart, at klubben bestemmer spillestilen, ikke træneren.

Og så ser man klip, hvor Jesper Fredberg selv er stærkt involveret. Han kommer med taktiske inputs til cheftræneren både før og under kampe.

- Jeg er da selvfølgelig involveret i det, fordi det er mig, der sidder og skal sikre, at vores sportslige strategi og vores sportslige ambitioner bliver udlevet. Det har vi ansat nogle dygtige folk til at facilitere og gøre - blandt andet Jacob Friis, Jakob Poulsen, Nickolai Lund og alle de andre i trænerstaben. Jeg skal skabe de bedste rammer for dem, så de kan præstere, og så skal vi sikre os, at vi bevæger os i den retning, vi gerne vil.

- For mig er det nærliggende. Jeg tror, at alle har nogle, der er i kontakt med dem nede på sidelinjen. Fodbolddelen fylder meget for mig, og jeg synes, det er rigtig spændende, og jeg har været med til at lave strategien og spillestilen, så det handler om, hvordan vi kan spille hinanden bedst mulige. Så har jeg kontakt med dem og kommer med mine inputs, og så må de bruge, hvad der giver bedst mening, siger Viborg-bossen.

Man snakker jo nogle gange om, at for mange kokke fordærver maden. Det bliver ikke et forstyrrende element?

- Nej, jeg tror ikke, at vi har flere, der har meninger om det, end andre klubber. Andre har måske en masse analytikere, men det har vi ikke så mange af her. Det handler om at finde vejen, der passer for de respektive klubber. Der er ikke en vej, man kan trække ned over alle klubber, og vi har fundet noget, der fungerer for os, og som gør, at vi kan præstere og outperforme markedet en lille smule. Forstyrrende synes jeg ikke, at det er. Men det kan være, at du skal spørge Jacob [Friis, cheftræner] om det i stedet.

Når du er med til at tegne strategien og spillestilen og også er involveret i trænerdelen, kan man så ikke blive bange for, at noget af rygraden af projektet ryger ud, hvis du en dag ikke er i klubben længere?

- Det kan man altid være bange for. Det, der skal være styrken her, er, at jo højere strategien bliver lavet, jo stærkere skal den også være ude i organisationens grene. Mit håb er, at det her aldrig bliver et enmandsprojekt. Det er et projekt omkring rigtig mange dygtige folk.

- Vi har skiftet ud på cheftrænerpositionen og har kunnet køre videre på sporet, og det er også, fordi vi har haft kontinuitet på en masse andre positioner. Jo længere tid folk har været her, jo stærkere står vi, tror jeg. Det er med at få bygget et fundament, der kan stå i stormvejr eller en personaleudskiftning. Det er mit håb, og det synes jeg, at vi er godt på vej mod, fortæller Viborg-bossen. 

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.