• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Talent Nicolai Dupont

Usædvanlig struktur: Få overblikket over Youth League

Usædvanlig struktur: Få overblikket over Youth League
Foto: Harold Cunningham/GettyImages

Den europæiske ungdomsturnering er kun få år gammel. Derfor kan du stadig når at sætte dig ind i dens mærkværdige struktur, før den for alvor slår igennem.

Af Nicolai Dupont

De danske hold har de seneste sæsoner gjort opmærksom på sig selv i ungdommens Champions League - Youth League. Sidste år nåede FCM hele vejen til ottendedelsfinalen.

Derfor er det efterhånden en god idé at sætte sig lidt ind i turneringen, der også har en noget så speciel opbygning. UEFA har lavet en model, der gør det lidt mere overskueligt. Dermed ikke sagt, at det er til at finde rundt i.

Læs også: Youth League: FCM slår sidste års semifinalister

Youth League adskiller sig  - ligesom andre ungdoms - og reserveholdsturneringer - markant fra dem, vi alle kender fra TV. Som udgangspunkt er der nemlig to måder at kvalificere sig til turneringen på:

Champions League-vejen

Hvis et hold kvalificerer sig til Champions Leagues gruppespil, så er U19-holdet automatisk kvalificeret til Youth League. De 32 hold blev delt ind i otte grupper. De otte gruppevindere går direkte videre til 1/8-finalerne, mens de otte andenpladser ryger i Play Off. Hvem møder de så i Play Off-runden? Lige præcis - holdene fra "Nationale Mestre"-vejen, som vi gennemgår nu.

Nationale Mestre-vejen

Man skal også huske at hylde de, der vinder. Derfor er vinderne af de 32 bedste nationale ungdomsturneringer også kvalificeret til Youth League. Sidste år vandt FCM U19 den danske U19-liga. Derfor er de kvalificeret til turneringen.

De 32 hold spiller to knockout-runder af to kampe hver mod hinanden. Det betyder, at kun otte hold er tilbage. Disse otte hold møder de otte andenpladser fra "Champions League"-vejen.

Play Offs

Nu begynder det så småt at ligne en normal turnering igen. Og så alligevel... Vinderne fra "National Mestre" og andenpladserne fra "Champions League"-grupperne møder hinanden - men kun over én kamp. "Nationale Mestre"-holdene er altid på hjemmebane. De otte vindere ryger naturligt nok videre til næste runde, som er knockoutkampene - dvs. 1/8-finalerne/ottendedelsfinalerne/round of 16 - kært barn har mange navne.

Knockoutfasen og finalen

Resten af turneringen vil blive spillet i runder af én kamp. Her adskiller vi os igen fra de velkendte turneringer, hvor man altid spiller eksempelvis ottendedelsfinaler over to kampe. Grunden til at man sløjfer returopgørene er, at holdene ikke skal spille mere end 10 kampe i hele turneringen - det er alligevel for krævende. 

Nå, men ellers er det lige ud ad landevejen. Vinderne af 1/8-finalerne ryger i kvartfinalerne. Vinderne her flyver videre til semifinalerne, der så igen ender ud i en finale.

Så simpelt er det. Nu kan du imponere den fodboldglade onkel, når han skal prøve at spille klog omkring Youth League.

Superliga

Mere Superliga

Fokus