• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Anders Dehn

Dansk firma afsløret i VM-bommert

Foto: Getty Images

Virksomheden Frese har leveret komponenter til nedkølingsanlæg på to skandaleramte VM-stadioner.

Af Anders Dehn

VM i 2022 skal spilles om vinteren, fordi det er for varmt om sommeren. Men selv om slutrunden afvikles i november-december, skal stadionerne stadig nedkøles af store airconditionanlæg. Et firma fra Slagelse har leveret reservedele til to af VM's skandaleramte stadioner, afslører Danwatch i dag.

Virksomheden hedder Frese og nævnte selv de to stadioner i Qatar under referencer på sin hjemmeside indtil i onsdags. Siden har Frese fjernet referencerne.

- Når vi reklamerer med vores projekter på vores hjemmeside, så er det vigtig for os, at det er gode historier, vi fortæller. Og det er det her jo ikke, siger direktør i Frese, René Barington, til Danwatch.

Frese er den tredje danske virksomhed, der viser sig at være direkte involveret i byggeprocessen på mindst ét VM-stadion. Ekstra Bladet har tidligere afsløret, hvordan to af landet største virksomheder, Rambøll og Danfoss, har samarbejdet med Qatars VM-værter.

Langt størstedelen af arbejdet på Qatars VM-stadioner udføres af migrantarbejdere. De udgør omkring 90 procent af landets arbejdsstyrke, men de fleste af dem lever under det, som eksperter og organisationer kalder moderne slaveri.

Arbejderne frarøves i vidt omfang den løn, de har krav på, hvilket Tipsbladet har beskrevet i detaljer. Derudover bliver de budt usle leveforhold, ringe rettigheder og livsfarlige arbejdsforhold.

Tidligere på året afslørede The Guardian, at mindst 6.750 gæstearbejdere var døde i Qatar, siden landet fik tildelt VM-slutrunden. Det tal dækker kun arbejdere fra fem forskellige lande, hvorfor det reelle tal formentlig er langt større.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020