Video : Tipsbladet
VM

Danskerne vil have Qatar-arbejdere kompenseret

En ny meningsmåling af Yougov viser massiv opbakning blandt danskerne til, at DBU og landsholdet taler offentligt om brud på menneskerettigheder i Qatar under slutrunden til november.

Om lidt over to måneder begynder VM-slutrunden i Qatar, hvor Danmark lægger ud 22. november med en kamp mod Tunesien på Education City Stadium i de vestlige forstæder i hovedstaden Doha.

Dårlige og farlige arbejdsforhold for millioner af migrantarbejdere, der gennem mere end ti år har forberedt det lille land og hovedstaden på VM-slutrunden, har fyldt meget af optakten til slutrunden.

Og det samme har brud på menneskerettigheder, kriminalisering af homoseksualitet og LBGT+-minoriteter og den ekstremt kritisable og korrumperede proces, der tilbage i 2010 gav Qatar VM-værtskabet i en afstemning, hvor en stor del af de stemmeafgivende FIFA-topfolk siden er faldet på korruptions-sager, mistanker om korruption og misbrug af embedet.

I takt med, at slutrunden har nærmet sig, har det været et åbent spørgsmål, om de sportslige spørgsmål og begejstringen ved et VM ville overskygge de massive problemer og betyde et holdningsskifte, hvor danskerne og borgere i andre lande ville foretrække, at de kritiske spørgsmål blev lagt i skuffen til fordel for begejstring og klaphatte.

Men meget tyder på, at såvel danskerne som andre fodboldinteresserede folkeslag meget gerne ser, at de mange problemer ved VM-slutrunden i Qatar bliver taget op af de gæstende landshold og verdens største fodboldstjerner, når de om to måneder ankommer til Qatar og i den efterfølgende måneds tid spiller om VM-trofæet.

Således viser en ny meningsmåling foretaget af Yougov på vegne af Amnesty International, at der er massiv opbakning til, at fodboldforbundene, i Danmarks tilfælde DBU, taler offentligt om bruddene på menneskerettigheder i forbindelse med VM i Qatar.

I Danmark tilslutter 69 procent sig, at DBU skal tage problemerne op offentligt, mens 9 procent er imod og 22 procent svarer 'ved ikke'.

Amnesty International og en række andre NGO'er med fokus på menneskerettigheder og migrantarbejderes forhold har opfordret FIFA og VM-værterne Qatar til som minimum at matche præmiepengene til VM på 440 millioner dollar i en stor kompensationsordning til migrantarbejdere og deres efterladte, der er kommet til skade, er døde eller er blevet snydt for løn og behandlet uretmæssigt i deres arbejde i Qatar.

Også det forslag er der opbakning til i Danmark med 60 procent for og 12 procent imod, mens opbakning er endnu større i andre lande og ryger helt op på 95 procent i Kenya, hvor mange især unge mænd har arbejdet under ofte hårde vilkår i Qatar og fortsat gør det den dag i dag.

- Den [meningsmåling] viser, at vi ikke står alene med vores opfordring til FIFA og fodboldforbundene om at give erstatning til migrantarbejdere i Qatar; flere tusindvis af borgere rundt i verden støtter også op om dette krav. Derfor skal der handles nu, og det har vi brug for DBU’s hjælp til at presse på med, siger Annette Stubkjær Rimmer, der er politisk rådgiver i Amnesty Internationals danske afdeling.

- Vi håber, at DBU offentligt vil støtte vores anbefaling om, at FIFA skal etablere en kompensationsmekanisme og få nedsat en gruppe af uafhængige eksperter, der kan designe og tilrettelægge denne mekanisme. Derudover mener vi, at der ikke længere er tid til, at trække tingene i langdrag, og at DBU derfor offentligt skal vise os, at de vil sætte menneskerettighederne mere aktivt på dagsordenen i deres relation til FIFA og myndighederne i Qatar. 

I DBU har formand Jesper Møller, landstræner Kasper Hjulmand og andre af forbundets topfolk ved gentagne lejligheder sagt, at placeringen af VM i Qatar og omstændighederne omkring tildelingen er helt forkerte, og at man ved slutrunden kommer til at markere kritikken af Qatar og landets brud på menneskerettigheder på forskellig vis.