• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Anders Dehn

DBU-rådgiver: Tættere på at anbefale boykot

Foto: Getty Images

Amnesty International anbefaler stadig ikke, at DBU skal boykotte VM. Men tirsdagens dødstal fra Qatar "skubber i den retning".

Af Anders Dehn

Når DBU holder fast i, at forbundet ikke vil boykotte VM i Qatar, er det ofte med udgangspunkt i Amnesty International, som i årevis har delt viden og rådgivning med DBU. Men Amnesty er selv kommet tættere på at anbefale boykot, siger generalsekretær for den danske afdeling, Trine Christensen, til Radio 4.

Anledningen er, at The Guardian i går afslørede, at mindst 6.750 arbejdere er døde i Qatar, siden landet fik tildelt VM-slutrunden. Det tal dækkede endda kun gæstearbejdere fra fem forskellige lande og altså ikke alle Qatars cirka to millioner gæstearbejdere.

Trine Christensen har tidligere sagt, at Amnesty International aldrig har været tættere på at anbefale boykot, og med de seneste tal er det kommet endnu tættere. 

- Man må sige, at sådan nogle tal her skubber i den retning. Det må det da gøre, siger Christensen til Radio 4.

- Det er jo en skrækkelig afvejning. Vores fokus er på, hvordan vi får bedre forhold for migrantarbejdere i Qatar, der vil være der lang tid, efter VM er fløjtet af, og som har været der i lang tid før. Selvfølgelig har der været ekstra mange på grund af forberedelserne til VM, og det er jo også det, som FairSquare-organisationen påpeger.

- Men vi er også bekymret for, hvad der vil ske med alle dem, der er tilbage, når VM er færdig. Vores fokus er på at få bedre forhold for dem. Så man står i en lidt svær situation her i forhold til boykot eller ej. Men så længe der kan komme pres, og vi tror, at det er det, der kan ændre forholdene fremadrettet, så er det der, vi vil holde fast på at have vores fokus.

Hidtil har det forventede dødstal frem mod slutrunden ligget på 4.000. Det var det, som medier og NGO'er gengav igen og igen, men The Guardians afsløring blotlagde altså, at det tal var alt for lavt.

Det hører med til historien, at de 6.750 døde gælder for alle gæstearbejdere fra de Indien, Bangladesh, Sri Lanka, Pakistan og Nepal. Altså ikke kun dem, der har arbejdet på VM-stadioner. Der er dog ingen tvivl om, at mange af de døde kun var i Qatar på grund af VM.

Læs mere om det her.