• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Lars Gram-Hanssen

Landsholdslegende om Hjulmand: Dét må han fortælle

Foto: Getty Images

Kasper Hjulmands job bør ikke være til debat efter VM-fadæsen i Qatar, men Danmarks landstræner bliver nødt til at sætte flere ord på, hvordan det på to uger i Qatar kunne gå så galt for landsholdet. Sådan lyder det nu fra en tidligere dansk landsholdsstjerne.

Af Lars Gram-Hanssen

Efter Danmarks chokerende VM-exit i gruppespillet bliver Kasper Hjulmand nødt til at komme ud med flere oplysninger om, hvordan optakten til slutrunden i Qatar har været. 

Sådan lyder det fra den tidligere landsholdsstjerne og nuværende Discovery-ekspert Thomas Gravesen, der to dage efter 1-0-nederlaget til Australien bestemt ikke er kommet sig over den enorme skuffelse. 

- Jeg har ikke engang fået det på afstand. Jeg er sgu ked af det. Jeg sidder med en følelse af noget uforløst. Jeg sidder med en følelse af, at der var så meget mere i det her hold. Jeg sidder med følelsen af: 'Hvor blev det af?', siger Thomas Gravesen således til Tipsbladet. 

- Jeg sidder med en følelse af afmagt. Jeg forstår det ikke. At mit landshold, vores landshold, at det ikke kan levere på den store scene, som de har gjort så mange gange før.

torsdagens ekstraordinære pressemøde erkendte Kasper Hjulmand, at de politiske diskussioner omkring Qatar har fyldt noget, men Thomas Gravesen tror ikke på, at det politiske har påvirket de danske spilleres mentalitet. 

- Nej, det tror jeg ikke. Jeg vil selvfølgelig også godt gå ind i den diskussion og den dialog, der har været der omkring det. Spillerne skal have en holdning. Det gør ikke noget at have en holdning. Der er forskel på at have en holdning og så til at være en aktivist, siger Thomas Gravesen. 

- Jeg synes ikke, at man skal forvente, at spillerne skal være aktivister. Jeg synes, at man skal forvente, at spillerne tager stilling til ting og har en holdning til ting. Jeg synes, at den dialog, der har været omkring Qatar og omkring One Love-armbindet og hele den bevægelse der, det kunne man godt have klaret på en bedre måde.

Mangelfuld forberedelse
Ifølge Thomas Gravesen kunne DBU og landsholdet med fordel have forberedt sig på bedre på, at det politiske ville komme til at fylde meget.  

- Jeg tror ikke, at der er nogen af alle os, der forventer, at spillerne render rundt på banen og laver en protest. Jeg tror måske, at der er nogen, der ikke har været forberedt på, hvor stor en betydning det har i vores land omkring den her situation, der er i Qatar, siger Thomas Gravesen. 

- Det er måske noget af det, man kan lære af i fremtiden, at være forberedt på de ting og have en holdning til det. Det er det eneste, jeg tror, at folk forventer. Jeg tror ikke, at folk forventer, at nu render der 11 eller 26 spillere rundt og er aktivister og gør de her ting. Man forventer, at så stor en platform, som landsholdet er, at de har en holdning.

I forhold til Danmarks spillemæssige niveau under VM, så mener Thomas Gravesen ikke, at det giver mening at pege fingre ad enkelte spillere, selvom spillet på banen var langt under det niveau, Danmark præsterede under EM og i VM-kvalifikationen. 

Ifølge Gravesen handler det nu i stedet om, at folk får lidt tid til at sunde sig, så der kan komme nogle svar på, hvorfor tingene gik helt galt i Qatar. 

- For mig, der tæller det, at det danske A-landshold kan præstere. Jeg har fulgt det her landshold så tæt, og jeg har fulgt med i, hvordan det her landshold har tryllebundet os alle sammen. Og så lige pludselig sker det her.

- Der tror jeg også, at det er med til at gøre, at den her kæmpestore afmagt, som alle os fodboldfans har, er umulig at forstå, før vi får lidt mere fra spillerne og fra landstræneren. Om hvad det var, de følte. Det var dem, der stod i situationen. Vi andre står på afstand, og vi ønsker alle det bedste for det her landshold. Det har jo båret os igennem en lang, lang periode, og når der så kommer et antiklimaks som det her VM i Qatar, så sidder jeg med en følelse af afmagt. 

Landsholdet skal ikke splittes til atomer
Kasper Hjulmand ville på torsdagens pressemøde ikke garantere, at han er dansk landstræner til EM 2024, og ifølge Thomas Gravesen kan det ikke afvises, at Hjulmand nu ønsker at prøve noget nyt. En fyring af Hjulmand bør dog aldrig komme på tale, lyder vurderingen. 

- Selvfølgelig skal det her VM diskuteres igennem, men i min verden er det ikke nok til at sige, at det her landshold skal splittes til atomer, og at der skal laves helt om på alt. Det står slet ikke til debat i min verden, siger Thomas Gravesen. 

Til gengæld forventer den tidligere landsholdsstjerne, at Kasper Hjulmand kommer ud og fortæller om, hvordan optakten og træningen under VM har været. 

- Man kan lede efter løsningerne mange steder. Det, jeg gerne vil have, er at Kasper Hjulmand kommer ud og fortæller, hvordan optakten har været. Har han kunnet mærke noget på spillerne? Eller kunne han slet, slet ikke se, hvad det var, der skete? Så er det pludselig, det bliver lidt underligt, hvis ikke selve landstræneren, der går op og ned ad spillerne hver dag, har set noget, siger Thomas Gravesen, der peger på, at Hjulmand i høj grad arbejder databaseret og ud fra de tal, han får om spillerne. 

- Det, vi vil vide, er hvad for nogle informationer Kasper Hjulmand har, som vil kunne kaste klarhed over, hvad der er sket med det her landshold på de her 14 dage i Qatar. 

Thomas Gravesen, der selv opnåede 66 landskampe, var i karrieren med til én VM-slutrunde og to EM-slutrunder med Danmark. 

Fotos: Getty Images.