Video : Tipsbladet
VM

Nu skal FCK også stemme om Qatar-boykot

En række norske klubber har taget boykot af VM i Qatar op. Nu skal FC Københavns aktionærer det samme på den kommende generalforsamling.

En lang række norske topklubber enten har eller skal tage stilling til, om de opfordrer fodboldforbundet til at boykotte VM i Qatar. Nu skal selskabet bag FC København, Parken Sport & Entertainment, gøre det samme via dets øverste organ, generalforsamlingen.

Det fremgår af indkaldelsen til den ordinær generalforsamling den 19. april. Punkt 5C hedder således "Forslag fra en aktionær om at henstille og give ledelsen i F.C. København mandat til at opfordre DBU til en boykot af VM i Qatar pga. forholdene for landets migrantarbejdere".

Forslag er stillet af FCK-tilhængeren Tobias Leth Schmidt. Det møder dog ingen opbakning hos klubbens bestyrelse. Den betragter forslaget som "en politisk beslutning", som derfor bør træffes af DBU, Divisionsforeningen og i sidste ende regeringen.

Derfor anbefaler bestyrelsen, at Parken forholder sig neutralt til spørgsmålet om boykot, og at aktionærer undlader at stemme til dette punkt.

Tobias Leth Schmidt køber imidlertid ikke argumentet, at man automatisk er neutral, fordi man undlader at tage stilling. 

"Der er mange verdenshistoriske eksempler på, at det også er en politisk beslutning at forholde sig såkaldt ”neutral”. Hvis ingen af vidnerne til en kriminel handling vil vidne, men blot forholde sig neutrale og passive, så hjælper man gerningsmanden med at slippe af sted med det. Og så gør han det igen," skriver han i et indlæg, som tipsbladet.dk kan bringe.

Eftersom bestyrelsen fraråder at stemme for forslaget, bliver det næppe vedtaget. I bestyrelsen sidder de to storaktionærer Erik Skjærbæk og Karl Peter Korsgaard Sørensen, som til sammen sidder på lige over 50 procent af aktierne - og dermed stemmerne på generalforsamlingen.

Ifølge VG har syv klubber i Norge støttet Tromsøs forslag om at bede fodboldforbundet om at boykotte VM. Yderligere fire har sagt, at de vil behandle spørgsmålet på enten bestyrelsesmøder eller generalforsamlinger. 14 af 16 fanklubber støtter desuden forslaget.

Læs hele aktionær Tobias Leth Schmidts begrundelse for at stille sit forslag til Parken Sport & Entertainment her:

Parken skal på generalforsamlingen 19. april tage stilling til mit forslag om, hvorvidt FCK skal anbefale DBU at boykotte VM i Qatar. Forslaget kommer i kølvandet på, at syv af de største norske klubber har meldt ud, at de anbefaler det norske fodboldforbund at boykotte VM. FCK’s højt skattede tidligere norske højre back, Tom Høgli, som nu er chef i Tromsø, sagde det rigtig fint: Om det er realistisk at ændre hele fodboldverdenen, ved jeg ikke, men det skal jo starte et sted.

Lignende bevægelse er i gang andre steder i Europa, en af landsholdets hovedsponsorer har meldt ud, at de nok ikke vil have deres logo på landsholdstrøjen i Qatar, og næsten alle norske elitedivisionsklubber har sagt, at de vil tage emnet op på deres årsmøder. Derfor synes jeg også, det skal behandles på vores generalforsamling.

Qatar har fået VM ved at bestikke sig til det. Det har det amerikanske justitsministerium bevist. Der er ingen sportslige argumenter for at holde VM i Qatar, det er alt for varmt, og der er ingen tradition for fodbold i Qatar.

Homoseksualitet er ulovligt og kan straffes med døden, der er ikke kønsmæssig ligestilling, og forholdende for landets migrantarbejdere minder om moderne slaveri. Den hidtidige strategi med dialog og kritik har ikke haft den ønskede effekt, og nyligt er det rapporteret, at flere end 6.500 arbejdere har mistet livet, siden Qatar fik tildelt VM for 10 år siden. Mange dødsfald forbindes direkte til opførelsen af de stadioner, som F.C. Københavns og landsholdets spillere kan komme til at spille på i 2022.

Jeg takker bestyrelsen for kommentarerne til mit forslag. Bestyrelsen skriver, at den anser det som en politisk beslutning, og at man gerne vil forholde sig neutral. Jeg vil gerne kvittere for, at man ikke stemmer imod forslaget, men opfordrer til at undlade at stemme.

Men klubben handler jævnligt politisk, og der er mange verdenshistoriske eksempler på, at det også er en politisk beslutning at forholde sig såkaldt ”neutral”. Hvis ingen af vidnerne til en kriminel handling vil vidne, men blot forholde sig neutrale og passive, så hjælper man gerningsmanden med at slippe af sted med det. Og så gør han det igen.

Det er også et politisk statement, når Zanka og Zeca indimellem spiller med det regnbuefarvede anførerarmbånd, som man ikke kan spille med i Qatar – et armbånd som vores polske reserveangriber har udtalt til polsk presse, at han egentlig ikke bryder sig om.

Og vi i FCK har også tidligere taget politiske beslutninger af hensyn til menneskerettigheder i andre lande. For nogle år siden besluttede klubben, at den ikke ville tage på træningslejr til Dubai. Efter nogle offentlige overvejelser så endte FCK i år med at fastholde den beslutning og blive væk. Og det skal klubben have ros for.

DBU vil ”for nuværende”, som de selv formuler det, ikke boykotte Qatar. Men hvis landets største klubber begynder at spille med musklerne, så lytter DBU. Hvis mine aktier bliver et par promiller mindre værd, fordi FCK mister nogle indtægter for ikke at sende spillere til VM, så lever jeg fint med det. Men der kan også ske det modsatte, at folk sympatiserer med FCK, og at vi får et endnu bedre brand, fordi vi tager stilling og har værdier. Derfor var det også den kommercielt rigtige beslutning af klubben at droppe træningslejren i Dubai.

Hvis DBU alligevel beslutter at tage af sted, så skal FCK’s spillere sættes fri til at tage med, hvis de vil, i hvad der for dem vil være en særlig svær beslutning. Men fra officielt hold bør FCK blive væk. Som Høgli sagde, vi ændrer jo ikke hele fodboldverdenen, men det skal jo starte et sted.