Foto: Getty Images
VM

Over 100 nødråb fra Qatar: De behandler mig som en hund

Over 100 kvinder fortæller i ny rapport om grov udnyttelse, fysisk og psykisk vold og ikke mindst frarøvelse af deres pas og mulighed for at flygte fra VM-værten Qatar.

- Jeg arbejdede fra klokken fem om morgenen til midnat uden fridage. Ingen mad. Jeg spiste rester. De behandlede mig som en hund. Undskyld, jeg græder. Jeg har ikke lyst til at huske tilbage på det nogensinde igen.

Siden Qatar fik tildelt VM, har verdenssamfundet håbet, at det ville føre til bedre forhold for de to millioner migrantarbejdere i landet. Og Qatars ledere har gang på gang lovet bod og bedring. Lige så ofte har medier og NGO'er dokumenteret, at ordene klinger hult, når de bliver målt op mod virkeligheden.

Læs også:Eksklusivt interview: Måtte drikke urin og flygte for sit liv i Dubai

Denne mandag ser endnu et eksempel på netop det dagens lys.

Citatet i indledningen på artiklen er af fra en af de 105 kvinder, som Amnesty International baserer deres nye rapport på. Den beskæftiger sig med de såkaldte domestic workers, som er ansat til at passe børn, vaske tøj og gøre rent for velhavende qatarske familier.

Skældsord som "hund", "dum", "dyr" og "kælling" går igen, når kvinderne beskriver, hvordan de bliver talt til.

Læs også:Forfatter til Qatar-rapport: Alle fortalte, at de bliver svindlet

Rapporten viser blandt andet, at...

  • 89 af de adspurgte ikke har en ugentlig fridag, selv om det er en lovfæstet ret,
  • 90 af kvinder jævnligt arbejder mere end 14 timer om dagen, mens halvdelen arbejder over 18 timer om dagen, hvilket også strider mod loven,
  • 87 af de adspurgte har fået deres pas konfiskeret, så de kan ikke forlade Qatar.

Desuden fortæller 15 af kvinderne, at de er blevet udsat for fysisk vold af deres arbejdsgivere.

- Den efterfølgende dag begyndte fruen at råbte ad alle stuepigerne. Hun begyndte at spytte på os og slog mig igen. Før det havde hun også sparket mig i ryggen, fortæller en af dem.

Det er tre år, siden Qatar indførte Domestic Workers Law, som på papiret sikrer de 173.000 hushjælpere basale rettigheder til pauser, ugentlige fridage og ferier. Amnestys rapport bekræfter dog det billede, som tegner sig for stort set alle reformer indført i Qatar, siden landet fik tildelt VM-slutrunden: De bliver ikke ført ud i livet.

Det er end ikke to måneder, siden Human Rights Watch dokumenterede, at Qatars reformer for lønsvindel heller ikke har materialiseret sig i væsentligt bedre forhold for de mennesker, der bygger landets VM-stadioner.

Læs også:Retter hård kritik mod Qatar: Folk sulter, mens de forbereder VM

Læs også:Nye anklager rammer Qatar: Formanden for VM-komité afviser alt

Læs også:Podcast: Hvad har FCM-modstanderens bagmænd med klub-VM at gøre?