• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Anders Dehn

Råb om hjælp: Hvordan skal vi overleve?

Foto: Getty Images

De gæstearbejdere, der bygger Qatars VM, lider. Tipsbladet har talt med en af dem, der frygter for, hvordan han og hans familie skal overleve.

Af Anders Dehn

Hvis det ikke var for de to millioner gæstearbejdere i Qatar, ville der ikke være noget VM om to år. Men deres betydning står ikke mål med den behandling, de får; gang på gang har NGO'er og medier afsløret, hvor kummerlige forhold de fleste af dem lever og arbejder under.

Et af de mest udbredte problemer handler om løn. Eller rettere: manglende løn. I fredagens udgave af Tipsbladet fortæller indiske Rizwanullah Ansari sin historie om, hvordan han er blevet snydt for et års løn.

De penge skulle han have brugt til at betale husleje, mad og skolegang for sin familie hjemme i Indien: hustru og fire børn. I stedet har han været nødt til at låne penge, men det kan han ikke blive ved med. Når den mulighed forsvinder, er han og de fem mennesker, der af afhængige af ham, på bar bund.

Læs også:Det store overblik: Bør Danmark stille op til VM 2022?

- Jeg ved ærlig talt ikke, hvad der så sker. Jeg ved, at gud er stor, men hvordan skal vi overleve uden penge? Det ved jeg ikke, siger han i Tipsbladet.

Er det det, du er bange for? At I ikke overlever?

- Ja. Hvis vi får ikke vores løn, hvordan skal folk så overleve derhjemme? Der er ikke andre muligheder nogen vegne. Vi er dem, der skal forsørge dem. Vi arbejder, og vi får løn, og på den måde overlever vores familier.

Læs også:Forhadt vært vil bruge Danmarks landshold til kæmpe PR-nummer

Ifølge en lang række rapporter og de eksperter, som Tipsbladet har talt med, er problemet med lønsvindel omfattende. Både i omfang, og hvad angår konsekvenser for den enkelte. Som Nicholas McGeehan, der er medstifter af og direktør i NGO’en FairSquare, som undersøger og dokumenterer brud på menneskerettighederne, siger:

- De her mænd og kvinder gør utrolige ofre. De forlader deres familier i årevis; deres børn, deres koner, deres mænd. De gør det, fordi de er desperate efter penge. Og det er ikke mange penge. Konsekvenserne, det har, er altødelæggende for arbejderne og deres familier, siger han.

- Når man taler med arbejdere, finder man ofte ud af, at de ikke bryder sig om forholdene og arbejdstiderne, og de finder sig i ting, som vi i Vesten ikke ville finde os i. Vi ville kalde det nedværdigende og umenneskeligt. Men de finder sig i det. Den eneste ting, de siger, er: ‘Bare giv mig mine penge. Giv mig det, jeg skrev mig op til.’ At frarøve dem det er ondskabsfuldt.

Læs hele historien om Rizwanullah Ansari og de hundredtusindvis af gæstearbejdere, der lever under slavelignende forhold i Qatar, i fredagens Tipsbladet. Du finder avisen som indstik i Ekstra Bladet.

Læs også:Efterretningsagenter og bestikkelse: Qatars VM var den vildeste beslutning

Læs også:Sender brev til DBU og andre forbund: I skal oppe jer

Læs også:VM-skandalens vilde detalje: Spioner holdt øje med Qatars rivaler