Video : Tipsbladet
VM

VM-skandalens vilde detalje: Spioner holdt øje med Qatars rivaler

Overvågning af rivalerne og brug af efterretningsagenter var hverdag, da Qatar sikrede sig VM-værtskabet i 2022.

At VM 2022 i Qatar bliver kontroversielt er gået op for de fleste, efter der i årevis har været historier om korruption i forbindelse med tildelingen af værtskabet samt dødsfald og massive problemer med dårlig behandling af de fattige migrantarbejdere, der gør Qatar klar til VM-festen.

I de kommende uger sætter Tipsbladet fokus på den store turnering forud for lodtrækningen til Danmarks VM-kvalifikationspulje, og i fredagens udgave af Tipsbladet er der indtil flere hårrejsende historier om, hvordan Qatar endte med at få slutrunden.

Hør Tipsbladet Lyds podcast om Qatar-serien ved at klikke her

Tipsbladet har blandt andet talt med en tidligere leder i Australiens VM-komité, Bonita Mersiades, der siden blev whistleblower og fortalte om korruption og en rådden kultur i FIFA, ikke mindst i forbindelse med tildelingen af VM-slutrunderne i 2018 og 2022 til Rusland og Qatar.

Og det var meget specielt at arbejde i det miljø, fortæller Bonita Mersiades.

Læs også:Over 100 nødråb fra Qatar: De behandler mig som en hund

- Jeg måtte for eksempel ikke fortælle min personlige assistent, hvornår jeg skulle til udlandet, og slet ikke hvor jeg skulle hen. Så stor var frygten for, at de andre holdt øje med os. Der var et stærkt sikkerhedssetup omkring os, siger Bonita Mersiades til Tipsbladet.

- På grund af en specifik begivenhed har jeg en mistanke om, at vores bud på et eller andet niveau delte informationer med Qatar. Senere hørte jeg, at Qatar havde forsøgt at entrere med både amerikanske og australske firmaer om at overvåge os. Det var virkelig ubehageligt. Jeg ville da aldrig nogensinde medvirke til, at vi for eksempel overvågede, hvor Qatars Hassan al-Thawadi[nuværende chef for Qatars VM-komité] befandt sig en given dag, siger Bonita Mersiades.

USA: Bestikkelse for stemmer på Qatar
FBI og anklagemyndigheden i New York har siden tildelingen af VM til Qatar efterforsket FIFA og fodboldverdenen for korruption, og tidligere i 2020 satte anklagemyndigheden navn på fem tidligere topchefer i FIFA, der stemte om VM-værtskaberne til Rusland og Qatar, og ifølge amerikanerne fik bestikkelse eller blev tilbudt bestikkelse for deres stemmer.

En af Danmarks førende eksperter i sportspolitik, international chef ved Play the Game, Jens Sejer Andersen, tvivler på, at sagen kan koste Qatar VM, men for FIFA er der rigtig meget på spil.

Læs også:Forfatter til Qatar-rapport: Alle fortalte, at de bliver svindlet

- For Qatar er der først og fremmest en del af prestigen og troværdigheden på spil ved, at disse anklager bliver fremført af de amerikanske myndigheder. Jeg tvivler på, at det her kan koste Qatar VM-værtskabet, selv hvis der skulle falde en dom, siger Jens Sejer Andersen fra Play the Game.

- Men for FIFA, der allerede har brugt flere hundrede millioner dollar på advokater i sagen, er det helt afgørende, at man bevarer sin juridiske status som offer i sagen. Jo flere topledere fra FIFA, der bliver afsløret i at have taget mod bestikkelse og sat det ind på private bankkonti, jo mere peger hele sagen i retning af FIFA som medskyldig, siger Jens Sejer Andersen.

Læs hele den dramatiske historie om, hvordan alle kneb gjaldt, da Qatar fik VM-slutrunden, i Tipsbladets fredagsudgave.

Følg også med i Tipsbladet de kommende fredage, hvor der følger flere historier om Qatars massive indflydelse i sportsverdenen, de elendige arbejdsforhold for udenlandske arbejdere i det lille land og Danmarks position i forhold til det meget kontroversielle VM.

Læs også:Retter hård kritik mod Qatar: Folk sulter, mens de forbereder VM
Læs også:Ny VM-skandale i Qatar: Trusler, lockout og manglende løn siden 2019
Læs også:Ny kritik af Qatar: Jeg måtte finde mad i skraldespande