Video : Tipsbladet
VM

Ny VM-skandale i Qatar: Trusler, lockout og manglende løn siden 2019

Qatars VM-værter og FIFA er igen i problemer, da en rapport fra Amnesty dokumenterer, at et stort antal arbejdere på et VM-stadion ikke har fået løn i månedsvis.

Trods års hård, international kritik for dødsfald og elendige, slavelignende arbejdsforhold for gæstearbejdere på Qatars byggeprojekter til VM 2022, er VM-værterne og FIFA igen havnet i alvorlige problemer.

Denne gang er problemet manglende løn til en lang række arbejdere på VM-arenaen Al-Bayt, et projekt til knap seks milliarder kroner, hvor der skal være plads til 60.000 tilskuere til VM 2022.

Det er menneskerets-organisationen Amnesty International, der har dokumenteret problemerne.

Den ny sag kommer efter gentagne løfter om lovændringer og forbedringer fra Qatars myndigheders side, og ubetalte lønninger og dårlige muligheder for at få prøvet sager i det juridiske system i Qatar er ikke nyt for Amnesty.

Læs også:Hjulmand: Det havde været langt bedre for mig, hvis Hareide fik EM med

- Migrantarbejdere fortalte os om problemerne, de har stået overfor i form af manglende lønbetalinger i månedsvis på Al Bayt Stadium. De er bekymrede for deres familier, der er afhængige af de penge, de kan sende hjem fra Qatar til at betale skolepenge og lægeregninger, siger Steve Cockburn, der er Head of Economic and Social Justice hos Amnesty International.

- Denne sag er bare det seneste bedrøvende eksempel på, hvor let det stadig er at udnytte arbejdere i Qatar, selv når de bygger en af VM-slutrundens kronjuveler. I årevis har vi opfordret Qatar til at reformere systemet, men forandringerne er tydeligvis ikke kommet hurtigt nok, siger Steve Cockburn.

Amnesty har interviewet migrantarbejdere og dokumenteret manglende lønbetalinger for omtrent 100 arbejdere fra blandt andet Ghana, Kenya, Nepal og Filippinerne. Efter Amnesty i denne uge rettede henvendelse til FIFA og Qatars VM-værter, har nogle af arbejderne fået en del af den løn, der arbejdsgivere skylder dem.

Læs også:Dansk scout i Indien: Klubbens chauffører forsøger at undgå mig

Arbejderne har fortalt Amnesty, hvordan de selv efter at have fået medhold ved særlige retsinstanser for gæstearbejdere ikke har fået udbetalt den løn, deres arbejdsgiver skylder. Nogle har fået besked på, de kun får deres penge, hvis de samtidig går med til at afbryde kontrakten og rejse hjem, mens andre ikke får lov at komme på arbejde, tilsyneladende som straf for at have startet sager om den manglende lønudbetaling.

- Firmaet har så stor en fordel frem for arbejderne, at man fortryder at være gået til domstolene. Uanset hvad firmaet beslutter sig for, favoriserer Qatar dem. Arbejdere lider, fordi firmaerne hersker, siger en gæstearbejder, der i Amnestys rapport kaldes for Kiran.

Arbejdsgiveren Qatar Meta Coats, der har fået opgaven med at lave facaden på VM-arenaen Al Bayt Stadium, har ved en tidligere lejlighed lovet at betale arbejderne, mens man senest henviser til økonomiske problemer udløst af coronakrisen.

Læs også:FIFA-boss vil diskutere sæsonomlægning til kalenderår

Læs også:Kendt dansk Newcastle-fan: Der findes ikke mange ejere, der er værre

Læs også:Tim Sparv spillede med Bale, Lallana og Walcott: Det er helt utroligt